Google Keşfet Nedir? Nasıl Oluşturulur? | Boosted Craft
Back

Google Keşfet Nedir? Nasıl Oluşturulur?

google keşfet nedir nasıl oluşturulur

Arama motorları arasında yüzde doksan ikilik bir kullanım oranıyla lider bir konumda bulunan Google arama motoru, sadece site aramaları yapılmasına yarayan bir işlevsellikten çok daha fazlasıdır. Birçok alanda farklı işlevsellikte uygulamalar geliştiren Google, sektörü yönlendirmeye hala devam edebiliyor.

Google firmasının keşfet uygulaması, kullanıcılarına özgü olan içerikler sunulmasını amaçlıyor. Bu doğrultuda, kullanıcıların geçmiş hareketlerinden yararlanarak tutulan veriler ışığında, onlara, ilgili olabilecekleri arama sonuçlarını sıralıyor ve hobilerine göre bazı yazınsal ya da görsel içerikler sunuyor.

Google Keşfet Nedir?

Özgün adı Google Discover olan Google Keşfet uygulamasıyla kişiler, ilgili oldukları alanlar özelinde video, fotoğraf, metin ya da içerik gibi bazı öneriler alıyorlar. Bu öneriler; e-ticaret, haber, blog hizmetleri sunan sitelerin kaynaklarından, kullanıcılara ulaştırılmaya çalışılıyor.

Kullanıcı, site ve Google arasında olan bu etkileşimin üçlü yapısında, kazan kazan ilişkisinin var olduğu söylenebilir. Kullanıcılar, ilgi alanlarına göre içerikler alarak hem gelişmelerden haberdar oluyorlar hem de kendilerini geliştirme fırsatı yakalıyorlar. 

Siteler, bahsi geçen içeriklerin yaratıcıları olarak sitelerine trafik sağlıyor ve bu sayede reklam gelirleri ya da satış gelirleri elde ediyorlar. Google ise hem platformunun kullanılmasını yaygınlaştırmış oluyor hem de sitelerden reklam gelirleri elde ediyor.

Google Discover Nedir?

Google Discover, uygulamanın özgün olan ismidir. Uygulama, İngilizcede Google Discover olarak anılıyor. Google Keşfet ise İngilizce aslından yapılmış bir çeviridir.

Google Keşfet Ne Zaman Faaliyete Geçti?

Google, keşfet uygulamasını, ilk olarak 2018 yılının Eylül ayında duyurdu. O günden bugüne de uygulamanın kullanılması yaygınlaşmaya devam ediyor.

Google Keşfet Hangi Araçlarda Kullanılıyor?

Google Keşfet uygulaması sadece telefonlarda kullanılabiliyor. Uygulama hem IOS hem de android telefonlarda aktif edilebiliyor.

Telefonlar üzerinden uygulamaya girildiğinde, belli başlı içeriklerin var olduğu görülüyor. Bu mevcut içerikler, ilgili kişinin geçmişte sergilemiş olduğu hareketler özelinde oluşturuluyor. Yapay zeka tabanlı bir uygulama olan Google Keşfet, kişilerin yaptığı aramalardan, girdiği sitelerden ve açmış olduğu içeriklerden yola çıkarak halihazırdaki içerikleri kullanıcılarla buluşturuyor.

Google Keşfet Uygulaması Nasıl Açılır?

İnsanlar, yaşamları boyuncu yaptığı şeyleri tekrar ederler. Bir değişim yaşanmış olsa bile yeni düzende de kendini tekrarlama süreci yeniden işlemeye başlar. Bu durum, alışkanlıklar olarak nitelendirilir. Google Keşfet uygulaması da aslında bu alışkanlıkları belirlemeye çalışıyor. Belirlediği alışkanlıklar özelinde ilgili içerikleri kullanıcılara sunuyor. Kullanıcılar da bazı zahmetlere girmekten kurtularak ilgisini çekecek içeriklere tek bir merkezden ulaşabiliyor.

Google Keşfet uygulamasını açmak oldukça basittir. Belli başlı bazı adımların takip edilmesiyle birlikte kurulum sağlanabiliyor. Bunlar:

  • IOS ya da android işletim sistemine sahip telefondan, Google Chrome web tarayıcısı aracılığıyla Google resmi adresine girilir.
  • Sol üst köşede bulunan üç çizgili simgenin içerisinde bulunan Ayarlar seçeneğine tıklanır.
  • Ayarlar bölümünde bulunan keşfet seçeneğinin altındaki ilgili alanları yönet açılır.
  • Etkinliğe bağlı olarak sekmesi eklenir.

Bu adımların takip edilmesi üzerine Google Keşfet etkinleştirilmiş olur. Sadece etkinleştirilmiş olmakla da kalmaz. Aynı zamanda, geçmiş hareketlere göre de ilgili içerikler sunulmaya başlar.

Google Keşfet Uygulanmasına Nasıl Çıkılır?

Web siteleri üzerinden ürün satışı yapanların, içerik üretenlerin ya da hizmet sunanların Google Keşfet uygulamasında çıkabilmesinin iki tane yolu vardır. Bunlardan bir tanesi reklam yoluyla gerçekleşebiliyor. Google firmasından reklam satın alınmasıyla Google Keşfet uygulamasında çıkmak mümkün olabiliyor. İkincisi ise SEO çalışmaları ile hem sitenin hem de içeriklerin düzenlenmiş olmasıyla ve bazı kritik adımların düzenli bir şekilde takip edilmesiyle gerçekleşebiliyor. Bunlar;

  • Hedef kitlenin iyi analiz edilmesi,
  • Hedef kitlenin ilgisine uygun içerikler üretilmesi,
  • İmla hatalarının ve anlatım bozukluklarının olmadığı içerikler yayınlanması,
  • Çok fazla uzun olmayan ve okunması kolay tarzda içerikler yazılması,
  • Trend konular üzerinden içerik paylaşılması,
  • İçeriklerde alakalı görseller ve videolar kullanılması,
  • Markalaşmaya yönelik çalışmalar yapılması,
  • İçeriklere tarihin yazılmasının ihmal edilmemesi,
  • İçeriklerdeki bazı sözcük ya da sözcük öbekleri üzerinden sitenin başka içeriklerine link verilmesi,
  • Kopya içerikler kullanılmaması,
  • İçeriklerin özgün ve kaliteli olarak hazırlanmasına özen gösterilmesi,
  • İçeriklerin farklı platformlarda da paylaşılmasıyla birlikte çabuk index alınmasının sağlanmaya çalışılması,
  • Sitenin mobil uyumlu olması,
  • Site hızının geliştirilmesi,
  • Lazy Load eklentisinin aktifleştirilmesi, gibi adımlardır.

Görüldüğü üzere birçok işleme bu süreç içerisinde dikkat edilmesi gerekiyor. Bunların sadece bir defaya mahsus olarak yapılması da pek bir anlam ifade etmiyor. Düzenli bir şekilde yapılması ve adımların sürekli olarak gözden geçirilmesi gerekiyor.

Google Keşfet Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Google Keşfet uygulamasında çıkabilmek için dikkat edilmesi gereken kritik adımların takip edilmesiyle, sitenin SEO çalışmalarının birçoğu da yerinde getirilmiş oluyor. 

SEO çalışmalarının olmazsa olmazı olan anahtar kelimeler üzerinden içerik üretilmesinin Google Keşfet üzerinde bir etkisi yoktur. Şöyle ki, anahtar kelimeler olmadan da Google Keşfet platformunda yayınlanmış olmak mümkündür. 

Çünkü kullanıcılar burada herhangi bir arama yapmadan, hazır içeriklerle buluşturuluyorlar. Ancak, içeriklerin anahtar kelimelere göre hazırlanması, dijital içerik üretiminde oldukça önemli olan bir husustur. Bu çalışmanın da yapılması her zaman fayda sağlar.

Google Keşfet Uygulaması Nasıl Kapatılır?

Google Keşfet uygulaması, ayarlar seçeneğinin genel sekmesinden kapatılabiliyor.

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:
Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?