İçindekiler
- 1 Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?
- 2 Google Analytics Nedir?
- 3 Google Analytics Nasıl Kurulur?
- 4 Sık Karşılaşılan Google Analytics Metrikleri
- 4.1 Kullanıcılar (Users)
- 4.2 Yeni Kullanıcılar (New Users)
- 4.3 Oturum (Session)
- 4.4 Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate)
- 4.5 Sayfa / Oturum (Page / Session)
- 4.6 Hedef Tamamlama Sayısı (Goal Completions)
- 4.7 Hedef Dönüşüm Oranı (Goal Conversion Rite)
- 4.8 İşlem Sayısı (Transactions)
- 4.9 E-ticaret Dönüşüm Oranı (E-commerce Conversion Rate)
- 4.10 Google Analytics Raporları
- 4.11 Gerçek Zamanlı Raporlar
- 4.12 Kitle Raporları
- 4.13 Edinme Raporları
- 4.14 Davranış Raporları
- 4.15 Dönüşüm Raporları
Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?
Günümüzde bilgiye ulaşmak, geçmişe göre çok daha kolay, pratik ve hızlı. İnternet kullanımının yaygınlaşması elbette bunun en önemli nedenlerinden biri. Mobil cihaz kullanımının artması sonucu dünyanın farklı bölgelerindeki insanlar 7/24 kesintisiz iletişim kurabiliyor. Tüm bu etkenler satın alma sürecinde önemli değişikliklere neden oldu. Çünkü artık kullanıcı yorumlarına erişmek, ürünlerin fiyatlarını ve özelliklerini karşılaştırmak çok daha kolay.
Satın alma yolculuğunun herhangi bir aşamasından başlanabilmesi tüm süreci çok daha önemli bir hale getirdi. Müşterilerin beklentilerini, taleplerini, kullanım alışkanlıklarını ve satın alım kararlarını nasıl verdiğini anlamak ise giderek daha karışık olmaya başladı. Bunlar aynı zamanda veri toplama, toplanan verileri analiz etme ve yorumlama sürecini de daha değerli kıldı. Markaların ve işletmelerin müşterileriyle etkileşime geçmesini sağlayacak sayısız kanal mevcut. Markalar ve işletmeler açısından en önemli konulardan biri ise bu kanalları en doğru şekilde takip etmek, yorumlamak ve aksiyon almak…
Müşterilerin ve potansiyel müşterilerin yaşadığı ve istenilen sonuçlara dönüşen çevrimiçi deneyimi sürekli olarak geliştirmeye yönelik gerçekleştirilen, işletmeye ve sektörel rekabete ilişkin nitelik ve nicelik verilerin analiz edildiği süreç dijital analiz olarak adlandırılır.
Marka ve işletmelerin dijital varlığını analiz etmek için kullanılabilecek pek çok farklı araç vardır. Başta Google Analytics olmak üzere bu araçları kullanarak Facebook sayfanızdan, mobil uygulamanıza ya da internet sitenize kada pek çok kanalı ölçebilirsiniz.
Google Analytics Nedir?
Ücretsiz bir web analiz aracı olan Google Analytics, web sitesi trafiğini izlemek için kullanılır. Web sitenizin performansını anlamanıza ve web sitesi trafiğinizin artmasını sağlayacak en iyi yolları bulmanıza yardımcı olacak ayrıntılı raporlar sunar.
Google Analytics ile ziyaretçi sayısı ve hemen çıkma oranı olarak da bilinen bounce rate’ler gibi trafik odaklı verilerin yanı sıra yaş, konum ve ilgi alanları da dahil olmak kaydıyla hedef kitlenizin demografik özelliklerine ilişkin detaylı kayıtlara ulaşma imkanı verir.
Google Analytics 4 temel ana bileşen üzerine inşa edilmiştir: Veri toplama, veri işleme, konfigürasyon ve raporlama. Bu kapsamda Google Analytics’te JavaScript yardımıyla veriler toplanır. Bu kod satırı hangi URL’i ziyaret ettiğini ve hangi browser’dan ya da cihazdan giriş yaptığını Google Analytics hesabına aktarır. Toplanan ve Google sunucularına gönderilen veriler kategorize edilerek daha anlamlı hale gelmesi sağlanır. İşlendikten sonra veritabanına kaydedilen verilerin bir daha değiştirilmesi söz konusu değildir. Toplanan veriler raporlama aracılığıyla Google Analytics kullanıcılarına sunulur.
Google Analytics Nasıl Kurulur?
Web sitenize yüklemeniz gereken bir JavaScript kodu veren Google Analytics, verileri analiz etmeniz için size bir arayüz de sunar. Google hesabınızla Analytics’i kullanmaya başlayabilir, hesap hesabınızı açmanızın ardından izleme kodunu alabilir ve web sitenize yükledikten birkaç saniye sonra verilerinize erişebilirsiniz. Google Analytics kurulumu için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- https://google.com/analytics adresine gidilir.
- Sağ üst köşede yer alan Oturum Aç’a tıklanır ve Analytics seçilir.
- Google Analytics’e kaydolmak için bir Google hesabına gereksinim duyulur. Yoksa öncelikle bir Google hesabı oluşturulmalıdır. Varsa Google hesabında oturum açılır. Hesap oluşturmak gereken durumlarda sol alt tarafta bulunan Diğer Seçenekler’e tıklanır ve Hesap Oluştur seçilir.
- Hesap oluşturmak için form doldurulur. Şartlar ve Koşullar kabul edildikten sonra oturum açılır.
- Google hizmetlerinde oturum açıldıktan sonra Google Analytics kullanmaya başlanabilir. Kaydol tıklanarak Google Analytics’e kaydolunur.
- İzlenmek istenen web sitesi formun üst kısmından seçilir. Daha sonra Hesap Adı ve Mülk Adı ile izlemek istenen web sitesinin adresi yazılır. Hesap adı, şirket adı ve mülk adı, web sitesinin adresi olabilmektedir.
- Sayfanın alt kısmından İzleme Kimliğini Al tıklanır ve Hizmet Şartları Sözleşmesi kabul edilir.
- Yönlendirme yapılan bir sonraki ekran, izleme komut dosyasının alınabileceği Google Analytics yönetim sayfası olma özelliğine sahiptir. Google Analytics komut dosyası ve UA kodu web sitesi koduna eklenmesi gereken kod satırlarıdır.
- İzleme kodu web sitesine yüklenir.
Google Analytics Verileri
Google Analytics’te boyutlar ve metrikler olmak üzere iki tür veri vardır.
Boyutlar (Dimensions)
Verileri tanımlayan bu özellik, gerçekleşen oturuma ilişkin kullanıcıların özelliklerini verir. Google Analytics’te tanımlı boyutlar arasında cihaz, çözünürlük, lokasyon, yaş ve cinsiyet sayılabilir. Pek çok Google Analytics raporunda boyutlara ikinci boyutlar eklemek mümkündür.
Kullanıcıların internet sitesine hangi kanaldan geldiği, hangi web sayfalarında dolaştığı, hangi bölgeden geldiği, hangi cihazı ya da tarayıcıyı kullandığı gibi bilgilere erişme imkanı verir.
Metrikler (Metrics)
Metrikler, oturumların ve eylemlerin nicelik olarak ölçümümü ifade eden sayısal değerlerdir. Bir durumun hangi sıklıkla ve ne kadar süreyle gerçekleştiğini, ayrıca ortalamaları gösterir. Google Analytics özel boyut ve metrik oluşturma imkanı sunar.
Custom Metrics & Dimensions
Özel boyutlar ve metriklerin Google Analytics raporlarında tıpkı metik ve boyutlar gibi görüntülenip kullanılması mümkündür. Tek fark, bu metrik ve boyutların sizin tarafınızdan oluşturulmasıdır. Özel boyutlar; hit, oturum, kullanıcı ve ürün kapsamında oluşturulabilir. Metriklerin ise hit ve ürün kapsamında oluşturulması mümkündür. Özel metrikler kullanılarak yeni kullanıcıların hedef tamamlama oranları ya da benzersiz kullanıcıların hedef tamamlama oranları için ayrı özel metrikler oluşturma, bunları raporlarda sergileme imkanı elde edilebilir.
Sık Karşılaşılan Google Analytics Metrikleri
Google Analytics hesabında kullanabileceğiniz çoğu metrik vardır. Bazı metrikler standart Google Analytics raporlarında sıklıkla görülür.
Kullanıcılar (Users)
Google Analytics hesabı web sitenize giren her kullanıcıya benzersiz ID’ler tanımlar. Metrikte tanımlanan her benzersiz ID’nin sayısını göstererek aynı kullanıcı aynı cihaz üzerinden ik kez sitenize girse dahi bir kullanıcı olarak raporlara yansımasını sağlar.
Yeni Kullanıcılar (New Users)
Web sitesini ilk kez ziyaret eden kullanıcıları ifade eder.
Oturum (Session)
Belirli bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşen kullanıcı etkileşimlerini ifade etme özelliğine sahiptir. Bir kullanıcının farklı zaman dilimlerinde birden fazla oturum gerçekleştirmesi mümkündür. Standart olarak oturumlar 30 dakika ya da gün sonunda otomatik bir şekilde sonlanır. Bununla birlikte Google oturum süresini özelleştirme imkanı sunar.
Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate)
Hemen çıkma oranı, web sitesine giriş yapan ancak herhangi bir etkinlik gerçekleştirmeden web sitesinden çıkan kullanıcıların ayrılma oranını gösterir.
Sayfa / Oturum (Page / Session)
Bir oturumda gerçekleşen ortalama sayfa gösterimini ifade eden bir Google Analytics metriğidir. Kullanıcı aynı sayfaya dönde dahi görüntülediği sayfa sayısı artış gösterir.
Hedef Tamamlama Sayısı (Goal Completions)
Tanımlanan hedefin kaç kez gerçekleştiğini gösteren bir metriktir.
Hedef Dönüşüm Oranı (Goal Conversion Rite)
Gerçekleşen oturumların hedef tamamlama oranlarını ifade eden bir metriktir.
İşlem Sayısı (Transactions)
Gerçekleşen e-ticaret işlemlerinin sayısını ifade eden metriktir.
E-ticaret Dönüşüm Oranı (E-commerce Conversion Rate)
Bu metrik oturumların tamamlanan işlem sayısı oranını gösterir.
Google Analytics Raporları
Google Analytics raporları 5 farklı başlık altında toplanabilir.
Gerçek Zamanlı Raporlar
Web sitesinde o an bulunan kullanıcıların hareketlerine ilişkin gerçek zamanlı bilgiler sunar. Kullanıcıların web sitesine hangi bölgeden girdiği, hangi trafik kaynağını kullanarak web sitesine ulaştığı, kullanıcıların web sitesinde hangi içerikleri görüntülediği, tanımlanmış bir dönüşüm ya da etkinlik işlemlerine ilişkin bilgileri kapsar.
Kitle Raporları
Kitle raporları web sitesini ziyaret eden kullanıcıların kimliklerini anlamayı sağlayacak bilgiler sunar. Ziyaretçilerin web sitesine hangi bölgeden, hangi cihazdan ya da tarayıcıdan giriş yaptığı, web sitesini ziyaret eden kullanıcıların ağırlıklı olduğu cinsiyet ve yaş grubu, hangi kitlenin daha iyi performans sağladığı, ziyaretçilerin ilgi alanının neler olduğu ve nelere ilgi gösterdiği gibi bilgilere erişmek mümkündür.
Edinme Raporları
Ziyaretçilerin web sitesine nasıl ulaştığına ilişkin bilgiler sunan bir rapordur. Web sitesini ziyaret eden kullanıcıların hangi kaynak, araç ya da kampanyalardan geldiğini görme imkanı verir. Google Analytics hesabına Search Console ya da Google Ads hesabı bağlandığı durumlarda, web sitesinin organik arama sonuçlarını ve Google reklamlarının performanslarını da raporlarda görmek mümkün olabilir.
Davranış Raporları
Web sitesine gelen kullanıcıların siteyi nasıl kullandığına ilişkin bilgiler edinmeyi sağlar. Ziyaretçilerin hangi sayfalarda nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamaya yardımcı olur. Web sitesinin teknik açıdan nasıl performans gösterdiğini görmek açısından önemlidir.
Dönüşüm Raporları
Web sitesinde gerçekleşen hedefleri ve e-ticaret işlemlerine ilişkin verileri anlamayı sağlar. Bu raporlar yardımıyla tamamlanan dönüşümlerin yol uzunluğu, gecikme süresi ve en iyi dönüşüm yolları gibi bilgilere erişmek mümkün olabilir. Google Analytics hesabına yansıyan e-ticaret işlemleri olduğunda; ürünlerin ya da satışların performansı, kullanıcıların alışveriş ve ödeme performansı ile ilgili bilgilere erişilebilir.
Diğer rehber yazılarımıza göz atın:- Google Alerts Nedir
- Google AdSense Nedir, Ne Kadar Kazandırır
- Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır
- Google Trends Nedir, Nasıl Kullanılır
- Google Tag Manager Nedir, Ne İşe Yarar
- Google Bağlantıları Reddetme Aracı Kullanımı
- Google Benim İşletmem Nedir
- Google Data Studio Nedir
- Google Keşfet Nedir