Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır? | Boosted Craft
Back

Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?

google analytics nedir

Web sitesi kurarken pek çok şeye dikkat edilmeli. Bunlardan birisi web sitesi analizi yapmak ve siteyi arama motorlarına uyumlu bir şekilde kurmak. Site sahipleri, kendi sitesi hakkında detaylı bilgi sahibi olmalı ve sitenin ne durumda olduğunu iyi anlamalı. Bunun için Google Analytics bulunuyor.

Google Analytics Nedir?

Google Analytics, web sitesi için gerekli pek çok analiz aracını sunarken aynı zamanda web sitesi içerisinde kullanıcı davranışlarını not eden bir sisteme sahip. Kısacası web sitesi ile ilgili pek çok detaya ağırlık veren bu uygulama, sitenin durumunu gösteriyor.

Google Analytics Ne İşe Yarar?

Analiz amaçlı kullanılan bu sistem birçok konuda rapor sağlıyor. Birkaç örnek vermek gerekirse bu örnekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Web sitesinin gerçek zamanlı kullanıcı aktivitelerini gösteriyor.
  • Hangi kullanıcının hangi sayfayı incelediğini belirtiyor.
  • Kullanıcıların sitede ne kadar süre durduğunu açıklıyor.
  • Haftalık olarak sitenin hangi gün ve saatlerde yoğun olduğunu raporluyor.
  • Web sitesine hangi dış kaynaklardan kullanıcıların geldiği ifade ediliyor.
  • Hangi arama ifadeleri ile siteye girişin daha fazla olduğu açıklanıyor.
  • Çeşitli istatistiksel raporlar kullanıcılara sunuluyor.

Google Analytics Nasıl Kullanılır?

Bu uygulamayı kullanmaya başlamak için internet tarayıcısı yeterli oluyor. Yani ekstra bir yazılım kurma gereksinimi bulunmuyor. Öncelikle web sitesine giriş yapmak gerekiyor. Bu bağlantıdan web sitesine ulaşılabiliyor. Web sitesine ulaşım sağlandıktan sonra aşağıdaki başlıklarda yazan adımların uygulanması yeterli olacak.

Kayıt Olma ve Giriş Yapma

Öncelikle hesap oluşturulmalıdır. Hesap oluşturma aşamasını geçtikten sonra yapılması gereken işlem mülk ayarlarını halletmek. Mülk ayarlarında web sitesinin ismi girilmeli, web sitesi alan adı belirtilmelidir. Sonrasında gerekli bazı bilgiler verildikten sonra site oluşturulmalı.

Gerekli Ayarları Yapma

Web sitesine kayıt olduktan sonra artık web sitesini uygulamada aktif etme vakti. Bunun için uygulama bir JavaScript kodu veriyor. Bu kodun web sitesine eklenmesi gerekiyor. Şunu belirtelim ki bu kodun her sayfada çalışması için küresel olarak yer alması yani tüm sayfalarda ekli olması gerekiyor. Bunun için eğer mevcut ise her sayfada çalışan bir dosyaya bu kod entegre edilmeli. Eğer ki web sitesindeki yazılım geliştiriciye ait ise ve küresel bir tema bulunmuyorsa bu durumda tüm sayfalara bunu eklemek uzun süreceğinden dolayı genel bir tema sistemi kodlamak gerekiyor.

Web sitesine kodu entegre ettikten sonra artık Google Analytics içerisinde istatistikler görülmesi lazım. Eğer işlemler doğru bir şekilde yapıldıysa veriler ekrana yansımaya başlayacak. Bu şekilde Google Analytics hesabına sahip olunabiliyor. Bu uygulamayı kullanmanın ücretsiz olduğundan da söz etmek istiyoruz.

Google Analytics Özellikleri

Google Analytics özellikleri ile de bilinmesi gereken bir uygulama. Bu konu başlığı altında uygulamada yer alan pek çok özelliğe değinmek istiyoruz.

Kitle

Uygulamanın sunmuş olduğu özelliklerden birisi kitle özelliği olarak yer alıyor. Kitle özelliği, web sitesine giren kitlelerin hangi kriterler ile girdiğini göstermek için kullanılıyor. Bu özellik sayesinde web sitesini en çok tercih eden kitleyi tespit etmek mümkün hale geliyor. Bu rapor aracı ile birlikte ülke, şehir, işletim sistemi, kullanıcı dili, ekran çözünürlüğü ve servis sağlayıcı gibi çeşitli bilgilere ulaşılabiliyor.

Konum

Web sitesi için önemli olabilecek bir diğer rapor konum verisi olmakta. Bu verinin amacı, web sitesine erişen kullanıcıların hangi ülkeden girdiğini tespit etmek. Bu rapor ile birlikte web sitesi sahibi hangi ülkelerden web sitesinin takip edildiğini öğrenebiliyor ve bu konuda detaylı analizler gerçekleştirebiliyor.

google anaytics

İçerik

Google Analytics ile birlikte karşımıza çıkan bir diğer kısım içerik kısmı oluyor. İçerik kısmında kullanıcıların en çok hangi sayfayı ziyaret ettiği gösteriliyor. Gösterilen bu veriler sayesinde site sahibi sık kullanılan sayfalar hakkında bilgi sahibi olabiliyor ve bu konuda yeni adımlar atabiliyor.

Ziyaret Saati

Web sitesi, kullanıcıların en çok girmiş olduğu gün ve saatleri belirterek bu konuda bilgi sağlıyor. Bazı site sahipleri bu bilgiyi kullanarak web sitesinde çeşitli düzenlemeler uygulayabilir. Örneğin geliştirici, en çok aktif olunan saatte etkinlik düzenleyebilir. Bu özellik bu gibi pek çok konuda faydalı olabiliyor.

Gerçek Zamanlı Veriler

Google Analytics’in en çok kullanılan özelliklerinden birisi olan gerçek zamanlı veriler, verilerin anlık olarak güncellenmesi olarak açıklanabilir. Bu özellik sayesinde kullanıcılar web sitesindeki performansı canlı canlı görebiliyor. O anda web sitesine giren kullanıcıları ve aktif kullanıcı sayısını gösteren uygulama aynı zamanda yakın saatler içerisindeki aktif girişi de belirtiyor. Bu raporda en etkin sayfalar ve etkin kullanıcı sayısı yer alıyor. Ayrıca dakika dakika web sitesine giriş yapan kullanıcılar da açıklanmış oluyor.

Diğer

Uygulama, daha pek çok konuda oldukça başarılı görünüyor. Uygulamada yer alan diğer araçlar arasında oturum sayısı, hemen çıkma oranı, oturum süresi, site içeriği, site hızı, trafik kanalı, kaynak, yönlendirme ve bu gibi pek çok şey karşımıza çıkıyor. Bir web sitesinin kullanması gerektiği birçok aracı bir araya getiren Google Analytics, site sahiplerinin ve geliştiricilerin kullanması gerektiği bir uygulama.

Google Analytics Kullanmanın Avantajları

Bu konu başlığı altında buna cevap vermek istiyoruz. Uygulama, sunduğu birçok fayda ile karşımızda yer alıyor. Bunlardan birisi web sitesi analizi yapmayı kolaylaştırması. Önceden analiz yapıldığında özel bir uygulama geliştirmek gerekebiliyordu. Artık bu uygulama ve uygulamadaki araçlar sayesinde ekstra bir çaba sarf etmeden web sitesinde çeşitli analizler uygulanabiliyor.

Uygulamanın sunmuş olduğu bir diğer ayrıcalık site hakkında yapılması gerekenlerin daha iyi analizinin sağlanması. Bir web sitesi geliştirdikten sonra o sitenin raporlarını bilmeden neyin eksik olduğunu tespit etmek zor bir işlem olmaktadır. Bundan dolayı Google Analytics, sunduğu araçlar sayesinde sitedeki eksikliklerin giderilmesinde kolaylık sağlıyor. İstatistikler ve raporlar incelenerek site daha iyi hale getirilebiliyor.

Daha pek çok ayrıcalığa sahip olan bu uygulamanın sunduğu bir diğer avantaj web sitesine giren kullanıcıların artış yaşamasında etkili olması. Analiz aracını kullanan bir geliştirici sorunları çözmeye başladığı için web sitesinde bir süre sonra kullanıcı sayısında artış yaşanmaya başlayacak. Bu da sitenin daha çok yükselmesinde etkili olacak. Ayrıca site arama motorlarında da ön planda görülmeye başlanacak. Bu da önemli bir avantaj olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Umarız sizler için faydalı bir konu olmuştur.

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:
Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?