Google Adsense Nedir? Ne Kadar Kazandırır? | Boosted Craft
Back

Google Adsense Nedir? Ne Kadar Kazandırır?

google adsense nedir ne kadar kazandırır

Google AdSense, web siteniz ya da YouTube kanalınız aracılığıyla internet üzerinden para kazanmanın kolay ve ücretsiz bir yolunu sunar. Google’ın sunduğu bu reklamcılık programı; web sitesi sahiplerinin, mobil uygulama geliştiricilerin ya da diğer içerik sağlayıcıların web sitelerinde ya da uygulamalarında reklam yayınlayarak gelir elde etmesini ağlar.

Reklamverenlerin reklamlarını yayınlaması için bir platform sağlayan Google AdSense’te reklamlar içeriklerin türüne, kullanıcıların geçmiş davranışlarına ve diğer faktörlere göre hedeflenerek gösterilir. Böylece, reklamlar hem içeriğe hem kullanıcıya uygun olarak sunularak tıklama ve dönüşüm oranlarının hedeflenmesi sağlanır.

Bu aşamada dikkat edilmesi gereken temel nokta, her web sitesi ya da mobil uygulama sahibinin Google AdSense reklamı için başvuruda bulunamayacağıdır. Google AdSense reklamlarının reklamverenlere optimum fayda sağlaması için Google, reklam yayınlamak isteyen web sitesi ve mobil uygulamaların belirli kriterleri karşılamasını ister. Google’ın belirtlediği kriterlerin karşılanması ve uygunluk sağlanması durumunda web sitesinin para kazanma özelliği aktive edilir. Daha sonra aylık olarak hesaplamalara başlanması mümkün olur. 

Web sitelerinin Google AdSense reklamı alabilmesi için öncelikle özgün olması şartı aranır. Ayrıca web sitesinin kategorisinin hack, +18, warez ya da şiddet içerikli olmaması gerekir. Web sitesi güncelliğini korumalı, bunun için özgün içerikler düzenli olarak sosyal medya hesaplarında paylaşılmalıdır. Diğer bir önemli kriter, web sitesinin özgün ve Google AdSense reklam yerleştirmelerine uygun bir tasarıma sahip olmasıdır. Sıralanan kriterlerden en az üçü karşılandığı takdirde, Google AdSense reklamlarının gösterimi için başvuruda bulunulabilir.

Google AdSense Hesabı Nasıl Alınır?

Google AdSense reklamlarından faydalanmak için ilk adım https://adsense.google.com/start/ alanından bir Google AdSense hesabı oluşturmak gerekir. Daha sonra panele giriş yapılır. “Reklamlar” sekmesine tıklanarak bir deneme reklamı oluşturulur. Reklam oluşturulduktan sonra Google’ın verdiği kod ilgili web sitesine yerleştirilir.

Siteye yerleştirildikten sonra genellikle 1 ya da 2 gün boş reklam görünür. Bu sürenin ardından Google’dan “Onaylandı” ya da “Onaylanmadı sebebi ise şudur…” şeklinde bir dönüş gerçekleşir.

Google AdSense Reklamları Nasıl Çalışıyor?

Reklamverenler reklam kampanyalarını Google AdSense aracılığıyla oluşturur ve hedef kitlelerine ulaşmak için bütçelerini tespit eder. Hedef kitle belirleme sürecinde demografik veriler, ilgi alanları, coğrafi konum ve diğer hedefleme seçeneklerinden faydalanılabilir.

Google AdSense üzerinden oluşturdukları metin, görüntü, video gibi formatlardaki reklamları yayınlamak için reklamverenler bütçe belirler. Bu reklamların, Google Arama Ağı ya da Google Display Network gibi farklı Google ağlarında ve web sitelerinde yayınlanması mümkündür. 

Web sitesi sahipleri ya da mobil uygulama geliştiricileri Google AdSense hesaplarına reklam kodları alıp bu kodları web sitelerinin ya da mobil uygulamalarının belirli alanlarına ekler ve reklamları yayınlamaya başlar. Herhangi bir internet kullanıcısı Google AdSense reklamını içeren bir web sitesini ya da mobil uygulamayı ziyaret ettiğinde; Google ziyaretçinin daha önceki arama geçmişi, ilgi alanları, coğrafi konumu ve benzer faktörlere bağlı olarak en uygun reklamları tespit eder.

Google’ın belirlediği reklamlar web sitesinde ya da uygulamada gösterilir. Ziyaretçi ilgisini çeken bir reklama tıkladığı takdirde reklamverenin web sitesine yönlendirilir. Bu, reklamverenin hedefine ulaştığı anlamına gelir. Google AdSense sahipleri reklam tıklaması ya da gösterimine bağlı olarak gelir elde eder. Google reklam tıklamalarından ya da gösterimlerinden elde edilen gelirin bir kısmını Google AdSense sahiplerine öder. 

Google ödemeleri belirli bir ödeme eşiğine ulaştıktan sonra belirli günlerde otomatik olarak yapar. Google, Google AdSense reklamlarının çok az ya da çok fazla olmasını istemez. Önerilen genellikle 1 adet 300×250, 1 adet 729×90 ve 1 adet 800×600 boyutlarında reklam bulunmasıdır.

AdSense Reklamları Web Sitelerinde Nasıl Görünür?

AdSense doğrudan Google AdWords reklamlarına bağlıdır. Web siteleri Google AdWords hesabı açıp kendi banner’larını yükledikten sonra günlük harcama ücreti verir ve yayınlanmasını sağlar. Farklı web sitelerinde görünen reklamlar takipçilerden alınan tıklamalarla dönüşüm sağlar. 

Google AdSense reklamlarının web sitelerinde farklı formatlarda ve yerlerde görünmesi mümkündür. Genellikle başlık, açıklama ve bağlantı içeren basit metinlerden oluşan metin reklamları, web sitesinin içeriğiyle uyumlu olmak kaydıyla belirli alanlara yerleştirilebilir. Resim ya da grafik formatında olan görüntülü reklamlar, genellikle görsel açıdan dikkat çeker. Web sitelerinde lider, yan çubuklar, içerikler arasında ya da sayfa üstünde olmak üzere farklı konumlarda bulunabilir.

Web sitelerine video reklamlar da yerleştirilebilir. Bunlar kullanıcıların video izlemek için belirli bir süre beklemesi gereken pre-roll ya da mid-roll reklamlar şeklinde olabilir. Kullanıcıların yaptığı aramalara göre hedeflenen reklamlar da arama sonuçları sayfasında gösterilebilir. Mobil cihazlarda, web sitesinin ya da uygulamanın mobil versiyonunda özel olarak tasarlanmış reklam formatları bulunması mümkündür. 

Reklamlar genellikle Google’ın belirlediği alanlarda ya da belirli HTML kodlarının eklenmesiyle web sitesine yerleştirilebilmektedir. Google AdSense sahipleri Google AdSense hesaplarına giriş yaptıktan sonra reklam kodlarını oluşturabilir ve web sitelerinin HTML kodlarına ekleme yapabilir. Böylece web sitesini ziyaret eden internet kullanıcıları reklamları görür ve Google AdSense sahipleri reklamlara tıklanınca gelir elde eder.

AdSense’ten Nasıl Para Kazanılır?

Google AdSense reklamlara komisyon sistemi üzerinden para öder. Rekabet düzeyi çok yüksek olan kelimelerde hem reklam verme maliyeti hem tıklama başı maliyet daha yüksek olur. Bu doğrultuda, her Google AdSense reklamından alınacak olan ücretin farklılık göstereceği ifade edilebilir. 

Bununla birlikte aram hacminin yükselmesi, kazanılacak olan paranın da o kadar artmasını sağlar. Dünyanın farklı lokasyonlarında pek çok farklı web sitesi Google AdSense reklam sistemini kullanır. Bu web sitelerinin hak ettikleri Google AdSense ödemesini her ay düzenli olarak alabilmesi için herhangi bir hile söz konusu olmamalıdır. Google’ı kandırmaya yönelik bir yöntem kullanılması ve bunun tespit edilmesi durumunda hesap banlanır ve yeniden bir Google AdSense reklamı almak imkansız hale gelebilir.

Google AdSense Nedir?

Google AdSense, Google’ın geliştirdiği ve web sitesi sahiplerinin sitelerinde reklam göstermesini sağlayan bir platform olarak tanımlanabilir. Web sitesi sahipleri Google reklamlarını web sitelerinde yayınlayarak bu reklamlar üzerinden gelir sağlayabilir. Google AdSense web sitelerine içerikleriyle ilgili reklam yapma ve bu yollar gelir elde etme imkanı sunar. Google AdSense, internet kullanıcılarının geçmiş arama kayıtlarına ve tarama sırasında kullandığı anahtar kelimelere uygun bir şekilde düzenleme yapar ve karşılarına ilgili reklamlar çıkarır. Özelleştirilmiş bir deneyim sunarak internet kullanıcılarının ilgisini çekebilecek farklı ürünleri de reklam yoluyla önerir. 

Google AdSense teknolojisi üzerinden reklam vermek için belirli koşullar vardır. Bunların başında reklam verilecek web sitesinde özgün yayınlar olması gelir. Reklamlar mutlaka belirli bir kitleye hitap etmelidir. Google AdSense politikasına uygunluk konusunda da çeşitli kriterler göz önünde bulundurulur.

Bazı kullanıcıların Google AdSense reklamlarından elde edilen geliri artırmak için kendi yayınlarına tıklayarak geçersiz tıklama yaptığı bilinmektedir. Ancak, Google AdSense’in bu durumu tespit etmesi mümkündür. Reklam sahiplerinin herhangi bir 3. parti yazılımını kullanarak bu geçersiz tıklama yöntemine başvurduğu, Google AdSense teknolojisi sayesinde kolayca tespit edilir. Böyle bir durumda yayıncı hem reklamdan elde edilen gelir üzerinde hak sahibi olmaz hem Google AdSense üzerinden başka yayın yapması engellenir.

Geçersiz tıklama gibi uygunsuz ve aldatıcı olan diğer bir yöntem de başkalarını reklama tıklamaya teşvik etmektir. Diğer yandan Google AdSense reklamverenlere reklam davranışı başta olmak üzere çeşitli konularda bazı esneklikler sağlar. Google AdSense reklam performansının yapay yollarla artırılmaması kaydıyla, reklamverenlerin AdSense kodunda değişiklik yapmasına izin verir.

Google, AdSense kodları üzerinde değiştirme yapmaya izin verse de bunların başka platformlarda paylaşılmasını kabul etmez. E-posta, pop-up ya da çeşitli yazılım programlarında AdSense kodunun paylaşılması Google’ın geçerli kabul etmediği bir durumdur. 

Google AdSense Gelirleri Nasıl Vergilendirilir?

Google AdSense üzerinden yapılan yazılı sözleşmelerin üzerinde maddi bir tutar varsa, elde edilen gelir binde 9,84 (0,00984) oranında damga vergisine tabidir. Ülkemiz vergi sistemine göre kişilerin ya da şahıs şirketlerinin elde ettiği kazançlar Gelir Vergisi Kanunu’na tabidir. Gelir Vergisi Kanununa göre Google AdSense üzerinden gelir elde edilmesi durumunda;

  • Şahıs şirketi ya da sermaye şirketi kurulmalıdır.
  • Şirketin kurulmasından sonra Google AdSense üzerinden yapılan her reklam için fatura kesilmesi gerekir. Google AdSense üzerinden faturan kesilmesi esnasında hesaplamanın Kurumlar Vergisi / Gelir Vergisi + KDV olarak yapılması gerekir.

Google AdSense Para Kazanma İpuçları

Google AdSense üzerinden para kazanmak istiyorsanız, gerçekleştirmeniz gereken iki kritik adım vardır. Bunlardan birincisi ilgi çeken, özgün ve kaliteli içerikler oluşturmaktır. İkincisi ise yüksek miktarda trafik sağlamaktır. 

Elbette Google AdSense üzerinden para kazanmak istendiğinde bu iki kritik adımdan önce çok daha önemli bir unsur vardır. Bu da kitledir. Ürünün reklamını yapacak olan kişinin ya da kurumun, tanıtım sırasında kime ve nasıl ulaşacağı konusunda detaylı bir piyasa araştırması yapması gerekir. İçeriklerde mutlaka kullanıcıların siteye çekilmesini sağlayan detaylar yer almalıdır. 

İnternet kullanıcıları son derece dinamik yapılara ve yeniliklere açıktır. Bu nedenler reklamlarda da aynı şeyleri görmek yerine ilgi çeken yenilikleri keşfetmek ister. Bunun yanı sıra web siteleri yalnızca bir reklam ile kendilerini sınırlamamalıdır. Kullanıcıları web sitesine bağlamak ve her gün ziyaret etmelerini sağlamak için ilgi çekici detayların sürekliliğini sağlamak gerekir.

Google Adsense Nasıl Kullanılır?

Google Adsense; insanların web sitelerinde, reklam alanını paylaşmasına ya da satmasına olanak tanıyan, Google’ın sunduğu bir programdır. Google Adsense kullanmaya başlamak için, aktif bir web sitesine ve Adsense yazılımından belirlenmiş bir pin kodu sahibi olmanız gerekiyor.
Kullanıcıların seçebileceği 4 farklı reklam türü bulunur:

  • Salt metin reklamlar
  • Zengin medya reklamları
  • Görüntülü reklamlar
  • Yerel reklamlar

Bu reklam çeşitleri, yerleştirildikleri sitenin türüne göre özelleştirilir. Google Adsense hem reklamcılara hem de yayıncılara büyük avantajlar sağlıyor. Bunun anlamı ise; sitenizin ürettiği trafik kadar gelirinizin olacağıdır. Yani site trafiğiniz ne kadar artarsa, Adsense geliriniz de o denli artacaktır.
Google Adsense Reklamı Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Google Adsense; blogcular için harika bir ek gelir akışı olsa da reklam eklemeden önce, dikkate alınması gereken noktalar bulunuyor. Dikkat edilmesi gereken ilk nokta; bloğunuzun para kazanabilir olup olmadığıdır.
Bunun anlamı; site içeriklerinizin başkalarının bir reklamı tıklayıp, reklamı yapılan ürün ya da hizmeti satın almak istemesi için, yeterince ilginç olacağıdır. Aynı zamanda site trafiğinizin; kâr elde etmeniz için, yeterli gelir elde etme potansiyeline sahip olduğu anlamını taşıyor.

  • Reklamcılar Google Adsense ile hangi reklam türünün kullanılacağına karar vermeden önce, birkaç noktayı göz önünde tutar.
  • Reklamını yapmaya çalıştığınız şey, metin reklamları ya da resim reklamları kullanmak, sizin için daha mantıklı olup olmadığına bakılır.
  • Metin reklamlar, sayfadaki içerikle ilgili anahtar kelimeler sağlamak için iyidir ve okuyucuları daha fazla tıklamaya teşvik eder.
  • Resim reklamlar, insanların hemen görüp ürün ya da hizmetleri tanıtmak için harika bir yoldur.

Bunun yanında kampanyanızı planladığınız andan, seçtiğiniz anahtar kelimelere ve reklamcılık için ne kadar para yatırmak istediğinize kadar birçok noktaya dikkat edilmesi gerekiyor.

Google Adsense Yayıncılar için Nasıl Daha Fazla Gelir Sağlıyor?

Google, 2009 yılında beri, reklam verenlere, Google arama ağına reklam yerleştirmenin yollarını sağlamaya devam ediyor. Adsense adı verilen bu reklam sistemi, açık artırma sistemine dayalıdır ve reklam verenleri, web siteleriyle eşleştirerek çalışıyor.
Reklamı yayınlayacak olanlar; hesaplarını yönetmek ve reklam yerleştirme talimatlarını almak için, web sitesini kullanır. Reklam verenler ücretsiz bir hesap açılışı yaparken; sıfırdan ya da şablonlardan kampanyalar oluşturmaya başlayabilir.
Google yayıncıların gelir elde etmesi için; web sitelerine metin, resim ve video reklam yerleştirmelerine olanak tanıyan bir program sunuyor. Ayrıca sitenizde görünmesini istediğiniz yerleri belirterek, bu reklamlarını yerleşimini de özelleştirebiliyorsunuz.
Sitenize yerleştirilen bu reklamlar sayesinde, elde edilen kâr oranları; gösterilen reklama göre hem yayıncı hem de Google arasında bölünerek, kişilerin hesaplarına ödemeleri yatıyor.

Google Reklamları Hangi Ürünleri Satın Alacağınızı Nasıl Gösterir?

İnternet; ürün bulmak için harika bir kaynak olmasına rağmen, ihtiyacınız olmayan şeyleri satın almak istemenize de neden olabilir. Google Ads, ne aradığınızı bilir ve buna göre gösterim sağlar.
Bunun yanında bazen arama sorgularınızla ilgili olmayan ürünler de gösteriliyor. Google’ın ne istediğinizi sizden önce bildiğini düşünmeye başlayabilirsiniz. Ancak durum bu kadar basit değildir.
Google, ürünlerini satmak için reklamlarla hızlı ve verimli bir şekilde dikkatinizi nasıl çekeceğini bilir. Arama motoruna bir soru ya da temel ürün açıklaması yazıldığında, o ürünü sunan şirketlerin reklamları size görünür.
Örneğin; birisi elektrikli süpürge arıyorsa, kendisine Philips, Bosch gibi firmaların, elektrik süpürgesiyle ilgili ürünleri gösterilir.

Google Adsense’de Ban Yemek Tehlikeli midir?

Adsense; yayıncıların içeriklerinden ara kazanmalarına ve reklam görüntüleyerek, gelir elde etmelerine yardımcı olan bir Google hizmetidir. Ancak bazı durumlarda yasaklı siteler ve reklam verenler, bireysel olarak belirlenebilir ve reddedilebilir.

  • Sitenize aldığınız reklamı, kendi IP adresiniz üzerinden tıklayarak, gelir elde etmeye çalışmak;
  • Tek bir sayfada, iki farklı üyenin sahibi olduğu reklam kodlarını kullanarak yayın yapmak;
  • Aynı safa içinde boyut ve renk olarak aynı özelliklere sahip reklamların kullanılmaya çalışılması;
  • Daha fazla reklam alabilmek için, alakasız anahtar kelimeler kullanmak, Google tarafından kabul edilmiyor.

Google Adsense üzerinden reklam almak zordur ve Google kriterlerine uygun olmayan talepler, ban yemek üzere, talepleri reddedilebiliyor.

Google Adsense Reklamları Nasıl Etki Yaratır?

Sürekli değişen ve rekabetçi pazarlar, işletmelerin markalarını korumasını ve ayakta kalmasını zorlaştırıyor. Çevrimiçi reklamcılık; yalnızca bir işletmenin ürünlerini tanıtmada değil, aynı zamanda internette varlığını sürdürmede de önemli bir faktördür.
Günümüzde en başarılı ve yaygın çevrimiçi reklamcılık yöntemlerinden biri Google Adsense’dir. Bu sistem; blog yazarlarının marka ve ürünlerini tanıtmak isteyen şirketlerden, ödeme almaları karşılığında, sitelerinde reklam göstermelerine olanak tanıyor.
Google Ads reklamları, blogcular ve küçük işletmeler için, popüler bir gelir kaynağı olarak, birçok kişi tarafından kullanılıyor. Kişilerin dikkatini çekmek ve sizi tıklamaya teşvik etmek amacıyla, çoğunlukla sayfanın sağ tarafında ve altında reklamlar gösteriliyor.
Bu reklamlar; metin, resim ya da video tabanlı reklamlar olabilir. Adsense kullanmanın en büyük yararı; reklam verenlere ya da diğer gelir kaynaklarına güvenmeden, web sitenizden para kazanmanıza olanak sağlıyor.
Google Adsense’in en önemli özelliği, hemen her web sitesine uygulanabilir olmasıdır. Örneğin kişisel bir bloğun ayarlarında “reklamları etkinleştir” butonu aktif edildiğinde, gerekli kodu otomatik olarak oluşturabilirsiniz.

Google Adsense ile Gelir Arttırmanın Yolları

Para kazanma ve geliri artırma fikri, cezbedici bir fikirdir. Ancak birçok kişi, bunu Google Adsense programı ile nasıl yapacağını bilmiyor. Bu konuda dönüşüm için oluşturulmuş ve iyi tasarlanmış bir web sitesine sahip olmanız gerekiyor.

  • İçeriğinizin ilgi çekici, alakalı ve bilgilendirici olması da önemlidir.
  • Google Adsense ile gelirinizi artırmanın bir başka yolu, sitenizde diğer şirketlerin ürünlerinin reklamı yapmaktır.
  • Google Adsense ile; reklam verenlerin kampanyayla ilgili konulara, anahtar kelimelere ya da kelime öbeklerine göre Google’ın arama motorunda ve diğer web sitelerinde görüntülenen reklamları satın almalarına olanak tanıyan Adwords programı kullanmaktır.

Reklam verenlerin Adwords’den faydalanmasının en iyi yolu; kampanyalarının ürün ve hizmetleriyle ilgilenen müşterileri hedeflediğinden emin olmaktır. Bunun yanında reklam yerleşiminin doğru yapılması, Google Adsense reklam politikasına uygun reklam içeriklerinin yayınlanması da Adsense’den gelir elde etmenin en önemli yollarından biridir.

 

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:

Google Adsense Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Google AdSense başvurusu yapılmadan önce mevcut bir web sitesi bulunmalıdır. Diğer bir deyişle, gelecekte açılması planlanan bir web sitesi için varsayıma dayalı olarak Google AdSense başvurusu yapılması söz konusu değildir. Bu nedenle, web sitesi tasarım ya da yapım aşamasında olan kullanıcılar Google AdSense başvurusu yapmak için web sitelerinin yayına alınmasını beklemek zorundadır. Buna ek olarak, web sitesine eklenmiş bir gizlilik politikası bulunmalıdır. Bu sayede, web sitesinin ziyaretçilerine bir reklam ağını göstermekte olduğu bildirilebilir.

Google AdSense programına her web sitesini kabul etmez. Google AdSense başvurusu yapacak olan web sitesinin öncelikle değerlendirmeye alınmasını sağlayacak uygunluk kriterlerine sahip olması gerekir. Ayrıca, web sitesi kullanıcı deneyimini optimize etmeyi sağlayacak şekilde kolay ve kullanışlı bir arayüze sahip olmalıdır. Mobil uyumluluk konusunda herhangi bir sorun olmamalı ve web sitesinde bulunan metinler kolayca okunabilmelidir.

 Google AdSense programındaki yayıncıların tek bir kaynaktan trafik almasına izin verilmez. Bu kapsamda trafiğin farklı kaynaklardan sağlanması talep edilir. Firmalar Google reklamverenlerine karşı sorumluluk altında olup reklamlarının belirli web siteleriyle ilişkilendirilmesini istemezlerse, onay vermeden önce web sitesi içeriğinin incelenmesi sorumluluğu Google’a aittir. +18 yetişkin içerikler, aşırı küfür kullanımı, ilaç ya da uyuşturucu teçhizatı, şok edici içerik, kötü amaçlı yazılım ya da reklam yazılımı, yasa dışı faaliyet, yasa dışı faaliyet, alkol, tütün, silah, reçeteyle satılan ilaçlar ya da mühimmat satışı, nefret barındıran içerik, din, dil, ırk, cinsiyet, milliyet, cinsel yönelim gibi ayrımcılık bulunan web sitelerine ve sayfalarına Google AdSense reklamlarının yerleştirilmesi söz konusu olamaz.

Google AdSense işleyişi tıklamalara ve çok çeşitli etkileşimlere dayandığı için Google AdSense hesabı açan web sitelerinin, kendi sayfalarında bulunan reklamlara tıklaması Google AdSense sistemini kandırma amacıyla uygulanan bir sahtekarlık olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra web sitesinin bağlı olduğu internet ağını kullanan aile üyelerinin, aynı IP adresi üzerinden Google AdSense reklamına tıklamaması gerekir. Google, bir web sitesindeki reklama yapılan tıklamaların web sitesi sahibinin kendisi ya da ailesi tarafından yapıldığını düşündüğü takdirde, web sitesini Google AdSense programından çıkarma hakkına sahiptir.

E-ticaret sitelerinde reklam gösterilmesi bir Google politika ihlali değildir. Ancak, web sitesinde dönüşümlerin artmasını sağlayacak etkili bir yöntem olarak da düşünülmemelidir. Google AdSense ilgi düzeyine dayalı reklamlar sunduğu için web sitesinde rakiplere ait reklamların görüntülenmesi de söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda, web sitesine yerleştirilmiş rakip reklam web sitesinin ziyaretçi kaybetmesine neden olabilir. İstenmeyen bu tür sorunlar yaşanmaması için Google AdSense programının genel olarak ürün ya da hizmet satışı yapan web siteleri için önerilmediği söylenebilir.

 Her web sitesi ziyaretçisinin, web sitesinde görüntülenen farklı reklam stillerine ve türlerine ilgi göstermesi mümkündür. Bu nedenle, farklı boyutlar ve stiller denenmeli, en çok etkileşim alan reklam türleri keşfedilerek reklamlar sürekli bir optimizasyona tabi tutulmalıdır.

Google AdSense internet üzerinden para kazanmayı sağlayan son derece etkili bir program olsa da, bu kazanç web sitesinin ziyaretçi trafiği ile doğrudan bağlantılıdır. Web sitesi trafiği arttıkça reklamların görüntülenmesi, tıklanması ve etkileşimde bulunulması olasılığı artar. İnternetten daha fazla para kazanmak için kaliteli ve özgün içerikler hazırlanmalı, bu içerikler düzenli olarak paylaşılarak web sitesinin ziyaretçi trafiği artırılmalıdır. Buna ek olarak web sitelerinin SEO optimizasyonunun yapılması yoluyla web sitesinin arama motoru sonuçlarındaki görünürlüğü artırılır ve web sitesinin daha fazla sayıda ziyaretçiye ulaşması sağlanabilir.

Web sitelerinde Google AdSense reklamlarına ilişkin standart bir yerleşim söz konusu değildir. Daha fazla etkileşim sağlamak amaçlandığı için reklamların dikkat çekici bir yere yerleştirilmesi önemlidir. Ekranın üst kısmındaki gönderi içeriğinde bulunan reklamlar, genellikle en çok tıklanmayı alan reklamlar olur.

BGBG (1000 Gösterim Başına Gelir) toplam tıklanma sayısıyla tıklama başına maliyeti çarpma ve elde edilen sonucu toplam sayfa görüntüleme sayısına bölme yoluyla elde edilir. Tıklama Oranı (TO) ise gösterilen toplam reklam sayısına göre tıklama oranı olarak tanımlanabilir. Tıklama oranı farklı sektörlerde faaliyet gösteren web siteleri özelinde değişiklik gösterebilir. Reklam tıklamaları; web sitesi konuları, hedef kitlesi, web sitesindeki reklam yerleşimi ve pek çok farklı faktöre göre şekillenir. Reklam gelirini artırmak ve tıklama oranını geliştirmek için Google AdSense “Optimizasyon” menüsünde yer alan “Fırsatlar” bölümü takip edilmelidir.

Google AdSense her ay bir önceki aya ilişkin kazançları hesaplar ve bunları “Ödemeler” sayfasında gösterir. Ödeme yapılması için gereken sınıra ulaşıldığı durumlarda ödeme o ayın 21’ine kadar işleme koyulmakta olup ödeme yöntemi olarak web sitesi sahibinin IBAN’ının tanımlanması mümkündür.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?