Google Index API Nedir? Nasıl Kurulur? | Boosted Craft
Back

Google Index API Nedir? Nasıl Kurulur?

google index api

Indexing API, Google tarafından ilk kez 26 Haziran 2018 tarihinde kullanıma sunulmuştur. Bu sayede, indekslenmemiş URL’lerin tek ya da toplu bir şekilde indekslenmesi için istek gönderilmesi mümkün olmuştur. Arama motoru sonuçlarında Google’ın doğal şekilde indekslemediği “İş İlanları” ya da “Canlı Yayın” türündeki sayfalar için kullanılabilen API ile ilgili URL’lerin 25 ila 30 saniye içinde Google’a doğrudan indeksletilmesi sağlanabilir. İndekslemeye ek olarak Google dizininde bulunan bir URL’in Indexing API üzerinden gönderilen bildirimle birlikte Google’dan silinmesi de mümkün olabilmektedir. 

Google Index API Hangi Durumlarda Kullanılır?

Google Index API şu an yalnızca iş ilanları ve canlı yayın türündeki sayfaların kullanımı için tercih edilebilmektedir. Bu iki tür sayfa sınırlı süre yayında kaldığı ve içerik türlerinin kısa süre içinde kullanıcılara ulaştırılması gerektiğinden hızlı indekslemeye gereksinim duyulur. Bundan dolayı GoogleGoogle Indexing API üzerinden doğrudan indeksleme isteğinin bu kategoriler dışındaki sitelere gönderilmesi doğru değildir.

Google Index API servisinin, yeni bir sayfanın anında indeksletilmesine ek olarak farklı amaçlar için kullanılması da mümkündür. Google Index API ile web sitenizden kalıcı olarak kaldırdığınız bir URL’nin indeksinin anında silinmesini sağlayabilir, sayfa içerisindeki güncellemeleri Google’a anında bildirebilir ve gönderdiğiniz bir isteğin kontrolünü yapabilirsiniz.

Google Index API Nasıl Kurulur?

Google Index API kurulumu yapmak için izlemeniz gereken adımlar aşağıda sıralanmıştır.

Google Cloud Hesabı Oluşturun

Google Index API servisini kullanmak için aktif bir Google Cloud hesabına ihtiyaç vardır. Aktif bir Google hesabınız bulunmuyorsa, https://cloud.google.com/ hesabını ziyaret ederek Google Cloud hesabı oluşturabilirsiniz.

API Projesi Oluşturun

google index api hesap oluşturma

Google Cloud hesabınızı oluşturduktan sonraki adım, Google API Console platformu üzerinden Indexing API servisini kullanmak için yeni proje oluşturmaktır. Yeni API projesi oluşturmak için https://console.cloud.google.com/projectselector2/iam-admin/serviceaccounts?hl=tr&supportedpurview=project sayfasına giderek sizden istenen “Project Name” bölümünü projenin adını yazacak şekilde doldurmanız gerekir. Sonrasında kurulum yapabilmek için, projenizi seçin.

Servis Hesabı Oluşturun

google index api servis hesabı oluşturma

Indexing API projesini oluşturmak için servis oluşturmalısınız. https://console.cloud.google.com/iam-admin/serviceaccounts/create adresine giderek Google Cloud’da servis oluşturabilirsiniz. Daha sonra karşınıza çıkan ekranda “Service Account Name” yazan bölüme servis adı girmelisiniz. İlk bölümü doldurduğunuzda ID bölümü otomatik olarak tamamlanacaktır.

“Grant this service account access of project” Bölümünde yer alan “Role” kısmından “Owner” statüsünü seçerek “Continue” butonuna basmalısınız.

google index api owner seçimi

API Anahtarlarını Oluşturun

Service hesabınızı oluşturduktan sonra karşınıza çıkan yeni ekran üzerinden oluşturduğunuz servisin sağ kısmındaki üç nokta ikonuna, daha sonra açılan küçük menüden “Manage Keys”e tıklayın. Bu bölümde API anahtarlarını oluşturmanız gerekir.

google index api manage keys

Daha sonra karşınıza bir ekran gelir. Burada “Add Key” butonuna, sonra ise “Create New Key” seçeneğine tıklamalısınız.

google index api create new key

Açılan ekrandan “JSON” seçeneğini seçip “Create” butonuna tıklamalı ve private key oluşturmalısınız. Create butonuna tıkladığınızda .json uzantılı dosya bilgisayarınıza otomatik olarak indirilir. 

google index api json seçimi

Indexing API’yı Etkinleştirin

Indexing API kullanmak için Google Cloud üzerinden proje ve servis oluşturduktan sonra Cloud içinde bulunan https://console.cloud.google.com/apis/library/indexing.googleapis.com adresi üzerinden Indexing API servisinin “Enable” durumuna getirmelisiniz. Bu işlemi yapmazsanız, Indexing API servisi hesabınız için “Disable” durumunda kalacağından çalışmayacaktır.

google index api enable

Search Console Sahip Yetkilendirmesi

Google Cloud üzerinde proje ve servis oluşturduğunuz sırada, size özel oluşturulan Indexing API servisinin mail adresine Search Console mülkünüzde “Sahip” statüsünde yetkilendirme yapmalısınız. Bu yetkilendirmeyle birlikte Indexing API çalışabilir duruma gelir. Siz de URL’leriniz için Index API üzerinden Search Console bağlantınızı kullanarak URL indeksleme, güncelleme ve kaldırma gibi işlem istekleri gönderebilirsiniz.

İndex api kurulumu ve etkinleştirmeden sonra kurulum yapılan sayfada bulunan mail adresine search console üzerinden tam yetkilendirme verilmesi gerekiyor.

google index api yetkilendirme

Search console hesabınıza giriş yaptıktan sonra sırasıyla Ayarlar > Kullanıcı ve İzinler > Kullanıcı Ekle adımlarını takip ederek, sahiplik yetkisi vermeniz gerekiyor.

google index api search console yetkilendirme

WordPress İçin Google Index API Kurulumu

WordPress platformu üzerinden indeksleme işlemi yapmak için uygulamanın sunduğu pratik eklentiler kullanılabilir. Instant Indexing for Google ve Rank Math, WordPress üzerinden kullanılabilecek en uyumlu eklentilerdir.

Öncelikle rank math ve Instant Indexing eklentilerinin kurulumlarını tamamlayın.

google index api wordpress eklenti kurulumu

“Rank Math” ayarları üzerinden Instant Indexing seçeneğine tıklayın.

google index api rank math giriş

Eklenti ayarları bölümünde, daha önce bilgisayara indirilen Google Indexing API JSON dosyasını yükleyin.

google index api json yükleme

Yükleme sırasında gönderi tipini Yazılar ya da Sayfalar olarak ayarlayın.

İşlemin tamamlanmasıyla birlikte eklentiyi kullanabilirsiniz.

google index api Kullanımı

Tüm kurulumlar yapıldıktan sonra “Google API Settings” seçeneğinde resimde gördüğünüz gibi tik seçeneği oluşacaktır. Sağ tarafta günlük limitleri görebilir ve ona göre kullanım gerçekleştirebilirsiniz. URLs bölümüne indexlemek istediğiniz URL’leri alt alta olacak şekilde listeleyip, “Send to API seçeneği ile kısa sürede sayfalarınızı indexleyebilirsiniz.

Index işlemleri, web sitelerinin daha hızlı yükselmesi ve güncellemelerde Google botlarına hızlıca bilgi aktarımı yapılması için son derece önemlidir. Bu nedenle web sayfanız için Google Index API kullanımına ihtiyacınız bulunmaktadır. Diğer yandan Google API kullanımına ilişkin kotaların ve detayların göz önünde bulundurulması sayesinde kullanımdan optimum fayda sağlanabilir.

Python Nasıl Kurulur?

Google Indexing API servisini Python üzerinden kullanmak isterseniz, önce bilgisayarınıza Python kurulumu yapmanız gerekir. Bunun için https://www.python.org/downloads adresinden işletim sisteminize uygun olan Python’ı bilgisayarınıza indirmeli ve kurulum yapmalısınız. Python kurulumundan sonra gerekli kütüphane yüklenir ve Indexing API üzerinden URL’leriniz için işlem yapmaya başlayabilirsiniz.

Google Index API Neden Kullanılmalıdır?

Google Index API kullandığınızda sayfa güncellemeleriniz daha hızlı indeks alacaktır. Yeni ve güncel konularda hızlı davranmak, daha iyi sıralamalar alma ihtimalinizi artırır. Ayrıca güncel kalmak pozisyonlarınızı daha kolay korumanızı sağlayabilir. Diğer yandan bu işlemlerin belirli bir kota içerisinde yapılması mümkündür. 

Google Index API Kullanım Kotaları

Google Index API Services kullanımında uygulanması gereken bazı kotalar vardır. Bu kotalar gün içinde yapılabilecek index taleplerini belirler. Bu kotalar; publish/güncelleme için günde 200 adet, data isteği dakikada 180 adet ve proje bazlı dakikada 600 adettir.

Google Index API Ne İşe Yarar?

Google dizin ekleme API, web siteleri üzerinde yapılan URL değişikliklerinin Google’a en hızlı şekilde iletilmesi amacıyla kullanılan son derece işlevsel bir araçtır. Bu hızlı bilgilendirme süreciyle birlikte Google’ın sayfa üzerindeki değişikliği algılaması ve harekete geçmesi sağlanır. Daha sonra Google botları, URL güncellemelerinin yapıldığı sayfalar üzerinde yeniden tarama yaparak kullanıcılara web sitesinin son halini yansıtabilir. Böylece kullanıcıların yaptıkları değişikliklerin ardından sayfaya ulaşmaya çalışırken hata almaz. Aksi durumda sayfalara ulaşım güçleşerek sayfanın trendleri düşebilir.

Google Indexing API ile ilk kez uygulanan URL dizinleri Google’a iletilebilmektedir. Kaldırılan URL’ler ile ilgili bilgi aktarımı yapılmakta ve URL üzerinde yapılan güncellemeler Google’a bildirilmektedir. Ayrıca toplu index talepleri iletildiği yapıldığı gibi istek kontrollerinin yapılması da mümkündür.

Google Indexing API Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Google Indexing API web siteleri üzerinden yapılan işlemlerin etkisini artıran bir araçtır. Son derece hızlı ve pratik bir yöntem sunduğu için web sitesi daha etkin bir şekilde kullanılabilir. Google Indexing API, URL güncellemeleri ve yeni URL kullanımında Google’a sunduğu veriler sayesinde hem web sayfalarının arama motorlarında etkili bir performans göstermesi hem kullanıcıların web sayfalarını etkin bir şekilde kullanılabilmesi sağlanır. 

Google Index API kullanıldığında, güncellemelerin Google ile en hızlı şekilde paylaşılması mümkün olabilir. Kullanıcılar sayfada yapılan değişiklikler nedeniyle herhangi bir erişim sorunuyla karşı karşıya kalmaz. Güncellemeler hızlı bir şekilde yansıdığından SEO çalışmalarının verimliliği artırılır. Ayrıca arama motoru sonuçlarında daha hızlı sıralama alınır. Web sitesinin sürekli olarak güncel olması kullanıcı ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar.

Kaynaklar:

https://developers.google.com/search/apis/indexing-api/v3/quickstart?hl=tr

https://developers.google.com/search/apis/indexing-api/v3/prereqs?hl=tr

https://developers.google.com/search/apis/indexing-api/v3/using-api?hl=tr

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?