Ücretsiz bir Google Webmaster aracı olan Google Search Console, internet sitesi olan herkesin kullanımına açık ve ücretsizdir. Google Search Console, en basit şekliyle web sitesi sahiplerinin web sitelerinin Google’daki durumlarını kontrol ve optimize etmesini sağlayan bir araç olarak tanımlanabilir.
Google Search Console kullanılarak web sitesinin Google tarafından nasıl göründüğünü tespit etmek mümkündür. Google Search Console ile ulaşılabilen veriler arasında, takibi yapılan web sitesinin arama motoru sonuç performansı ve hangi arama sorgusundan ne kadar organik trafik alındığı gibi tüm veriler yer alır.
Diğer yandan Google Search Console yalnızca internet sitesi sahipleri tarafından değil, aynı zamanda web siteleri için içerik üreten kişiler tarafından da kullanılabilir. Bunun nedeni, içeriklerin Google’daki sıralamalarının web sayfalarında yaşanan teknik sorunlardan etkilenebilmesidir. İlgili, özgün ve değerli içeriklerin doğru sıralanmaması gibi istenmeyen durumlar bu şekilde önlenebilir. Google Search Console kullanıldığında, web sitesinin herhangi bir sayfasına ya da web sitesinin tamamına yönelik optimizasyonlar gerçekleştirilebilmektedir.
Google Search Console web sitesi sahiplerine, web sitelerinin performansını izlemelerini sağlayacak pek çok farklı araç sunar. Bu sayede, internet kullanıcılarının Google’da yaptığı aramalar sonucu web sitenizi nasıl gördüğünü takip etmeniz mümkün olabilir.
İçindekiler
Google Search Console Site Ekleme
Google Search Console kullanmak için öncelikle bir hesaba sahip olmak gerekir. Google Search Console hesabının Google hesabıyla açılması mümkündür. Bunun için Google Search Console panelinin giriş sayfası ziyaret edilmelidir. Search Console hesabı açıldıktan sonra ilk çıkan ekran kullanılarak sahip olunan web siteleri Google Search Console paneline eklenmelidir.
Site ekleme işlemi iki farklı şekilde yapılabilir. İki seçenek arasındaki fark, “Domain” yazan kısma eklenen alan adının tüm bileşenleri için Google Search Console kaydı yapılması, URL prefix yazan kısımdan eklenen doğrulama yönteminin ise sadece belirli bir URL olmasıdır. Çoğunlukla domain üzerinden yapılan eklemelerde bazı siteler için hem https:// hem de http:// versiyonları iki farklı web sitesi gibi eklenebilir. Bu nedenle, tercihe göre URL prefix kısmından ekleme yapılması gündeme gelebilir. Google Search Console’un doğru verilere erişmesi ve SEO açısından doğru veriler edinebilmesi için doğru alan adı eklenmelidir.
Google Search Console Site Doğrulama Yöntemleri
Search Console’a eklenen web sitelerinin doğrulama işlemleri de farklı yöntemlerle yapılabilir. Bu aşamada amaç, site sahipliğinin Google Search Console’a erişim isteği yapan kişiye ait olup olmadığını tespit etmektir. Bunun için doğrulama yöntemleri kapsamında web sitesine sadece sitenin kod ve dosya yönetimine sahip olan kişinin yapabileceği bazı şeyler istenir.
HTML Dosyası ile Doğrulama
Doğrulanması istenen internet sitesi adresi girildikten sonra adres sahipliğini doğrulamayı sağlayacak yöntemlerden biri HTML dosyasıyla doğrulamadır. Bunun için Google tarafından sağlanan bir HTML dosyası kullanılır. Google site sahipliğini doğrulamak için site sahibine özel olarak bir dosya hazırlar. HTML dosyası indirildikten sonra sitenin barındırıldığı sunucudaki dosya yöneticisine erişip ana dizinine eklenir. Ekleme sonrası “Doğrula” butonuna basılır. Doğrulama dosyasının site dosyaları arasından kaldırılması durumunda site doğrulaması sona erer ve Google Search Console verilerine erişilemez.
HTML Meta Etiketi ile Doğrulama
İkinci yöntem, Google tarafından sağlanan bir HTML meta etiketini web sitesinin ana sayfasındaki bölüne ekleyerek doğrulama yapmaktır. Google’ın her web sitesi için oluşturduğu benzersiz doğrulama kodu, doğrulanmak istenen sitenin “Head” alanına yapıştırılıp “Doğrula” butonu tıklanır. Böylece site sahiplik doğrulaması yapılmış olur.
Bunların yanı sıra 3 farklı ek doğrulama yöntemi de bulunmasına karşın en pratik olanlar yukarıda sıraladığımız 2 yöntemdir.
Google Search Console Sorgusu Nedir?
Search Console sorgu alanı, Google’da yapılan her bir sorgu için web sitesi performansının gösterildiği alandır. Web sitesinin hangi Google sorgularında nasıl bir performans gösterdiğini bu alandan kontrol etmek mümkündür.
Gösterim Sayısı Nedir?
Bir link URL’sinin gözüktüğü her bir arama sonucu, Search Console verilerine bir gösterim sayısı olarak eklenir. Arama sorgusunun yapılmasından sonra ilgili URL arama sonuçlarında gözüktüğünde bir gösterim aldığı kabul edilir ve gösterim sayısı bir artar. Gösterim sayısının artması için kullanıcının o veriyi görmesi gerekmez. Diğer bir deyişle, yapılan arama sonucu söz konusu URL ilk sayfanın son sırasında çıksa ve kullanıcı o kısma inmeden ilk sonuca tıklasa dahi ilgili URL’nin gösterim sayısı 1 artar.
Tıklama Sayısı Nedir?
Kullanıcının Google arama sonuçları sayfasında çıkan bir arama sonucuna tıklaması ve o sayfaya girmesi bir tıklama olarak kabul edilir. Kullanıcı bir linke tıklar ve sonra geri butonuna basar, daha sonra yeniden arama sonucundaki o linke tıklarsa tıklama sayısında artış olmaz. Yani yine 1 tıklama olarak sayılır. Kullanıcı ilk olarak URL’ye tıklar, farklı bir URL tıkladıktan sonra yeniden ilk URL’ye tıklarsa bu durumda tıklama sayısındaki artış 2’ye çıkar. Search Console verilerinde gösterilen tıklama sayılarına, ücretli arama sonuçlarına yapılan tıklamalar dahil edilmez.
Ortalama Konum Nedir?
Ortalama konum, site sayfalarının sorgu ya da sorgulardaki ortalama sıralamasını ifade eden bir terimdir. Google arama sonuçlarında sıralanan web sitesinin tüm içeriklerinin ortalama konumlarını ifade eder, bu sayede web sitesinin arama performansı açısından genel bir kanıya varılmasına yardımcı olur.
TO (Tıklama Oranı) Nedir?
TO ya da tıklama oranı, tıklama sayılarının gösterim sayılarına bölünmesi sonucu ortaya çıkan sonucun yüzdelik olarak gösterimi şeklinde tanımlanabilir. Web sitesinde yayınlanan bir gönderi 100 kere gösterildi ve 50 tıklama aldıysa, bu içerik için tıklama oranı %50’dir.
Google Search Console Filtreleri
Search Console, kullanıcılara sunduğu verilerin daha anlamlı bir hale gelmesi ve çözümlenmesi amacıyla kullanılabilecek pek çok farklı filtreye sahiptir.
Arama Türü
Google’da temelde 4 farklı arama türü vardır. Bunlar; web, görsel, video ve haber aramaları olarak sıralanabilir. Her arama türü için sonuçlar, arama sonuçlarında ayrı ayrı listelenir. Bu filtre hangi arama türündeki verilerin görülmek istendiğine bağlı olarak uygulanır.
Aynı filtrede bulunan “Karşılaştır” sekmesi kullanıldığında, iki farklı arama türünün sonuçları aynı ekranda gösterilip karşılaştırma yapılabilir. Böylece, hangi arama türünde daha iyi sonuçlar gösterildiğini tespit etmek ve bu verilere göre SEO stratejisini şekillendirmek mümkündür.
Tarih Aralığı
Bu filtre kullanıldığında Search Console verilerinin tarih aralıklarına göre gösterilmesi sağlanır. Tarih aralığı filtresi ile en son tarih, son 7 gün, son 28 gün, son 3 ay, son 6 ay, son 12 ay, son 16 ay gibi farklı tarih aralıklarındaki verilerin gösterilmesi için kullanılabilir. Web sitesinin ilk kurulduğu günden bugüne dek olan tüm verilerin gösterimi sağlanabilir ya da farklı tarih aralıklarına ilişkin veriler ekrana getirilebilir.
Sorgu, Sayfa, Ülke, Cihaz Filtreleri
Bu filtrelere erişmek için üst kısımda yer alan “Yeni” butonuna tıklanmalıdır. Bu kısımda sorgu, sayfa, ülke ve cihazlarla ilgili gelişmiş filtreler bulunur. Sorgu filtresinde özel olarak verileri görülmek istenen sorgulara bakılabilir. Sayfa filtresi kullanmak belli URL’lerin arama performanslarını görüntülemeyi sağlayabilir. Ülke filtresinden ise arama verilerinin ülke performanslarını detaylı olarak incelemek mümkündür. Cihaz filtresi kullanılarak masaüstü, mobil ya da tabletteki arama performanslarına göz gezdirilebilir.
Dizin Kapsam Raporu
Dizin kapsam raporu, Google’ın web sitesinde dizine eklemek istediği her bir sayfanın durumunu gösterir. Bu raporda yer alan verilerin kullanılması yoluyla web sitesine ilişkin dizine ekleme sorunlarını teşhis etmek mümkündür. Raporda 4 farklı durum bulunmaktadır. Hata kısmında bulunan sayfalar Google tarafından dizine alınmadığından arama sonuçlarında kendilerine yer bulması söz konusu değildir.
Uyarılarla geçerli kısmında sayfa dizininde olan ancak sayfayla ilgili sorunlar olan kayıtlar görünür. Hariç bırakıldı kısmında, sayfanın birebir aynısı bulunmuştur ve birebir aynı olan sayfada canonical etiketi vardır. Bu nedenle, canonical etiketi olan sayfa dizine alınmıştır ve bu sayfanın birebir aynısı olan diğer sayfalar dizine alınmayıp hariç bırakılmıştır. Geçerli kısmında yer alan sayfalar için ise herhangi bir dizin ekleme sorunu olmadığı anlaşılabilir.
Google Search Console ile Hangi Veriler Görülebilir?
- Web sitesinde en çok organik trafik alan sayfaların tespit edilmesi
- En yüksek tıklama oranına sahip olan sorguların tespit edilmesi
- Zaman içindeki tıklama oranı durumlarının izlenmesi
- Zaman içindeki gösterimlerin izlenmesi
- En yüksek sıralama alan web sayfalarının tespit edilmesi
- En düşük sıralama alan web sayfalarının tespit edilmesi
- Sıralamadaki yükseme ve düşmelerin tespit edilmesi
- En çok trafik getiren sorguların tespit edilmesi