Google Search Console Nedir? Nasıl Kullanılır? | Boosted Craft
Back

Google Search Console Nedir? Nasıl Kullanılır?

google search console nedir nasıl kullanılır

Web sitenizin SEO açısından çok daha avantajlı olmasını sağlayan Google Search Console, Google tarafından geliştirilmiş ve yine Google içerisinde uygulanabilen önemli bir analiz ve takip özelliğidir. 

Neden Google Search Console Kullanmanız Gerekir?

Eğer bir web siteye sahipseniz belirli bir noktadan sonra web sitenizin içerisinde bulunan etkileşimleri, web site ziyaretlerinizi ve benzeri durumları takip etmeniz zor olacaktır. Web sitenizin takip edilmesi ve analizlerinin doğru yapılması ise web sitenizin hem başarısı hem de geliştirilmesi için oldukça önemli bir yapıya sahiptir.

Tüm analizlerinizin ve verilerinizin alınması için ise Google size birçok farklı özellik sunar. Bu özelliklerden biri olan Google Search Console Öğrenerek takiplerinizi çok daha kolay takip edebilirsiniz. 

Google Search Console Özellikleri

Bu uygulama özellikle Google tarafından geliştirilmiş ve web sitenizde kullanabileceğiniz bir analiz özelliğidir. Sitenizin performansını ve analizlerini kolaylıkla izlemenizi sağlayan özellik sayesinde birçok konuda avantaj elde edersiniz. Google Search Console içerisinde yer alan özellikler performans sekmesi, tıklamalar, endeks kapsamı, URL inceleme gibi birçok analiz türü bulunur. Bu analizlerin ve özelliklerin neler olduğuna kısaca göz atabiliriz.

Performans Sekmesi

Bu sekme sayesinde web sitenizin hangi Google aramalarında ve anahtar kelimelerinde sıralandığını kolaylıkla görebilirsiniz. 16 aya kadar uzun verilerin görülebilmesi mümkündür. Web sitenize yapılan tıklama miktarı, sitenizin kaç kere gösterildiği, ortalama tıklama oranınız ve sitenizin rakiplerinizin içerisindeki ortalama konumunuz sunulur.

Endeks Kapsamı

Endeks kapsamı sizlere Google içerisinde yer alan dizinde kaç sayfanın olduğunu, web sitenizin içerisinde oluşan hatalar ve kaç sayfanızın gösterilemediği gibi bilgiler bu özellik ile sunulur.

URL İnceleme

URL denetleme aracı, belirli bir URL’nizi analiz etmeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Sayfanızı Google dizininden alarak hizmet sunan bu özellik sayesinde Google’ın web sitenizin asıl taradığı ve anlamlandırdığı konusunda bilgi edinirsiniz.

Geliştirme Sekmeleri

Bu özellik sayesinde web sitenizi nasıl daha iyi geliştirebileceğinizi öğrenerek sitenizin performansını artırabilirsiniz.

Hız

Deneme aşamasında olan bu özellik sitenizin ne kadar hızda yüklendiğini sunar. Siteniz ne kadar hızlı ise o kadar çok tıklanma sayısı alacaktır.

AMP

Hızlandırılmış mobil sayfalar anlamına gelen AMP hizmeti ile ışık hızında mobil sayfalar elde edebilirsiniz. 

Site Haritaları

XML site haritası hem web sitenizin daha iyi tanımlanmasını hem de daha kolay bir şekilde kullanılmasını sağlar. Site haritanızı belirleyebilir ve oluşturabilirsiniz.

Bağlantılar

Kaç farklı bağlantı adresinin sizin web sitenize ulaşım sağladığını öğrenebilirsiniz. Bunun yanında sitenize ulaşmak isteyen kişilerin en çok hangi bağlantıyı kullandığını öğrenebilirsiniz.

google search

Sitenizi Google Search Console’a Nasıl Eklersiniz?

Google Search Console nedir? Nasıl kullanılır? Bu özelliği kullanmak son derece basittir. Sitenizin içerisinde yer alan özelliklerin yanında sitenizi Search Console’a eklemeniz gerekir. Ekleme işlemi için uygulamanız gereken adımlar şu şekildedir;

  • 1. Adım: Bu adımda ilk olarak Google Search Console içerisine giriş yapmak gerekir. Bu giriş işleminizin hemen ardından karşınızda özellik ekleme butonunu görürsünüz. Burada yer alan “Mülk ekle” menüsü ile web sitenizi eklemeye başlayabilirsiniz.
  • 2. Adım: Web sitenizi mülk ekleme alanına yazmanızın ardından Google sizden bir onay vermenizi ister. Güvenlik için alınan onay için Google sizden farklı durumları ister. Bundan en kolayı HTML kodlarınızın içerisinde <head> etiketini yerleştirmek olacaktır.
  • 3. Adım: Bu adımda hangi domain adresi için sitenizi kullanmak istediğiniz önemlidir. www.siteadresi.com ya da siteadresi.com olarak domainlerinizi tanıtabilirsiniz. Bunların içerisinden ise hangisini tercih ettiğinizi Google’a belirtmeniz sizin için avantaj sağlayacaktır.
  • 4. Adım: Son olarak ayarlar sekmesine giderek “Site ayarları” bölümüne girin. Tercih edilen etki alanı ve taramam hızınızı seçerek kurulumunuzu sağlayabilirsiniz.

Başarılı Bir SEO İçin Google Search Console

Başarılı bir SEO işlemi tabii ki sizin sitenizi ne kadar değerlendirdiğinize yönelik olarak değişir. Eğer sitenizin Google tarafından üst sıralara taşınmasını istiyorsanız sitenizi en iyi şekilde yöneterek geliştirmeniz gerekir. Sitenizin bir anda en üst sıralara çıkmasını beklemek rakipleriniz içerisinde dezavantajlı bir konuma sahip olmanıza neden olacaktır.

SEO yönetimiz için Search Console Avantajlarından yararlanmak istiyorsanız bu özelliği iki türlü olarak kullanabilirsiniz. Bunlardan birincisi gözlem, ikincisi ise index içindir. Google Search Console sunmuş olduğu tüm özellikleri ile sizlere sorunsuz bir SEO fırsatı sunar. Analizlerinizin yanında site içerisinde yer alan bozuk sayfalar, 404 Error sayfaları, kullanıcılar tarafından ziyaret sıklıklarınız gibi birçok bilgiye kolaylıkla ulaşarak sitenizi her zaman geliştirme fırsatı elde edersiniz.

Google Search Console İle Sitenizi Yönetme Adımları

Sitenizi bu uygulama içerisinde kullanmaya başlamak için ilk uygulamanız gereken adımlar şu şekildedir;

  • İlk olarak sitenin sahibinin siz olduğunuzu doğrulamanız gerekir. Doğrulama işlemi için size sunulan yöntemlerden birini seçmelisiniz.
  • Google’ın sayfanızı okuyup okuyamadığından emin olmanız gerekir. Eğer hatalı bir siteye sahipseniz Google başarılı bir okuma gerçekleştiremeyecektir.
  • Sitenizin Google tarafından mobil olarak nasıl değerlendirildiğini incelemelisiniz. Eğer mobil sitenizde sunulan hatalar varsa en kısa zamanda hatalarınızı düzeltmelisiniz.
  • Search Console’a site haritanızı gönderin. Bu site haritası Google’ın sitenizi çok daha kolay bir şekilde taramasına yardımcı olacaktır. Ancak herhangi bir haritanız bulunmuyor ise bu özelliği kullanmanız için engel değildir.
  • Özellik ile size sunulan raporları inceleyerek sitenizin ne durumda olduğunu incelemeniz gerekir.

Google Search Console İle Google Analytics’i Birbirine Bağlamak

Search Console Denildiği zaman kimi kullanıcılar benzer özellikleri bulunduğunu düşünerek Google Analytics’i aynı olarak değerlendirebilir. Ancak her iki özellik birbirlerinden tamamen farklıdır. 

Bu iki özelliği birbirine bağlayarak maksimum genişlikte analizler ve geliştirmeler yapmak istiyorsanız uygulamanız gereken adımlar şu şekildedir;

  • İlk olarak Google Search Console içerisinde yer alan mülkünüze giriş yapmanız gerekir.
  • Bu alanda karşınıza sağ üst bölümde Ayarlar seçeneği çıkar. Ayarlar bölümünden “Google Analytics Mülkü” seçeneğimi seçmelisiniz.
  • Son olarak karşınıza çıkan sekmede sitenize bağlı olan Analytics özelliğini seçerek kaydetmeniz gerekir.

Google Search Console Avantajları

Google Search Console özellikle SEO açısından kullanıcılarına büyük avantajlar sunar. Bu avantajlar şu şekilde özetlenebilir;

  • Bu özellik sayesinde web sitenizin Google içerisinde tanınabilir olup olmadığını öğrenirsiniz. Eğer siteniz Google içerisinde tanımlanamaz halde ise yaptığınız tüm SEO çalışmaları işe yaramayacaktır.
  • Dizine ekleme sırasında oluşmuş olan sorunların düzeltilmesi ya da bu dizinlerin güncellenmesi için talep oluşturabilirsiniz.
  • Google arama motoru içerisinde sitenizin trafiğini, ne kadar ilgi çektiğinizi ve kendinizi hangi konularda geliştirmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
  • Web sitenizin SEO için backlink olarak adlandırılan linklerinin neler olduğunu ve bu linklerin kalitesini görebilirsiniz.
  • Sitenizin mobil olarak kullanımını inceleyebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre kullanıcılar siteleri %70 oranında mobil cihazlarından kullanıyor. 
  • Sitenizin ne kadar hızlı yükleme yaptığını görerek arama özellikleriyle ilgili sorunlarınızı giderebilirsiniz.
Diğer rehber yazılarımıza göz atın:
Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?