Cloaking Nedir? Nasıl Yapılır? | Boosted Craft
Back

Cloaking Nedir?

cloaking nedir

Gizleme ya da örtme olarak da bilinen cloaking, özel olarak hazırlanan ve kullanıcıların göremediği farklı sayfalara arama motoru botlarını yönlendirme işlemi olarak tanımlanabilir. Bu doğrultuda cloaking’in bir black hat SEO yöntemi olduğu açıkça ifade edilebilir. Cloaking yönteminin uygulanması yoluyla arama motorunun manipüle edilmesi, arama motorunun yanıltılmasına yönelik bir prosedür olup kurallara aykırıdır.

Aslında cloaking arama motorlarının yanıltılması yoluyla arama motoru sonuçlarının üst sıralarında yer alma amacıyla uygulanan eski bir yöntemdir. Arama motoru algoritmaları iyi ve kusursuz bir şekilde işlense dahi tamamen kusursuz olması mümkün değildir. Bu nedenle, bazı açıklarından faydalanılmaya çalışıldığı sıklıkla görülmektedir. Cloaking eski dönemlerde sıklıkla kullanılan bir yöntem olmasına karşın günümüzde nadiren kullanılmaka ve bu yöntemi kullanan web siteleri cezalandırılmaktadır. 

Cloaking Nasıl Yapılır?

Web sitelerinin arama motoru sonuçlarında sıralanmalarını sağlamak için arama motoru botları tüm web sitelerini düzenli olarak tarar. Bazı durumlarda arama motoru botları tarama yapmak için bir web sitesine girer ancak farklı bir sayfaya yönlendirilir. Bu sayede, ziyaretçilerin göremediği ancak arama motoru botlarına yönelik olarak oluşturulan sayfalar ortaya çıkar. Bu durum cloaking yöntemi olarak adlandırılır.

Cloaking uygulanan web sayfalarında, ziyaretçiler görmediğinden tasarıma ilişkin bir kaygı söz konusu değildir. Böylece web sayfasının yüklenme hızı en üst noktaya ulaşır. Web sayfası hızı arama motoru botları nezdinde değerli bir kriter olduğundan web sayfasının daha üst sıralarda listelenmesi sağlanabilir. 

Ayrıca bu tür sayfalarda gereksiz kod satırlarının bulunması da söz konusu değildir. Bu nedenlerden dolayı, arama motoru botları cloaking yöntemi kullanılarak oluşturulan sayfaları daha çok sever ve arama motoru sonuç listelerinin üst sıralarına taşır. Google, Yandex ve Bing gibi arama motorları bir süre sonra bu durumu fark etmiş ve cloaking yönteminin uygulanmasını önlemek üzere cezai yaptırımlar uygulamaya başlamıştır.

Günümüzde Cloaking Hala Yapılıyor mu?

Cloaking yöntemi isteyen kişiler tarafından son derece kolay bir şekilde uygulanabilir. Diğer yandan gelişmiş arama motorları cloaking yöntemi kullanılarak gizlenen web sayfaları ile ilgili olarak çok katı cezai yaptırımlar uygulamaktadır. Bu nedenle, cloaking yönteminde uzak durulması gerekmektedir.

Eskiden son derece popüler olan cloaking yöntemi günümüzde nadiren kullanılmaktadır. Çünkü, bu yöntemin uygulandığı arama motorları tarafından kolayca belirlenmektedir. Google ve diğer arama motorlarının ağır cezai yaptırımlarından kaçınmak için cloaking yönteminden uzak durulması gerekmektedir.

Arama motoru cloaking yapılan web sayfalarını tespit ettiği zaman bu tür sayfaları hemen arama motoru listesinden çıkarır. Çünkü bu tür sayfaların yüksek ziyaretçi rakamlarına erişmek gibi bir talebi yoktur. Amaç yalnızca arama motoru sonuçlarının üst sıralarında yer almaktır. Bu tür bir web sitesiyle karşılaşılması durumunda Google arama motoruna şikayet talebinin oluşturulması gerekir. 

Cloaking Neden Yapılır?

Cloaking iyi amaçlarla da kullanılabilen bir yöntemdir. Bazı veri alanlarını saklamak amacıyla belirli kullanıcı gruplarından gizlenen arka kapılar olarak bu yöntem tercih edilebilir. Diğer yandan cloaking yönteminin en yaygın kullanım nedeni, arama motoru botlarını kandırmaktır.

Web sitesi sahipleri kısa bir süre içerisinde arama motoru sonuçlarında üst sıraya çıkmak ve bunu fazla çaba harcamadan yapmak istediklerinde cloaking yöntemine başvurmayı tercih edebilir. Cloaking yöntemi kullanıldığında web sitesi üzerinde çok fazla metin içeriği bulundurulmaksızın kullanıcılara yayın yapılabilir. Ayrıca, Google tarafından daha efektif bir şekilde taranacak arka sayfalar hazırlanabilir. Bu arka sayfalar hızla indekslendiğinde, doğrudan trafik artar ve arama motorunun üst sıralarında yer almak mümkün olur.

Cloaking yöntemi genellikle web sitesinde kısa süreli ürün ya da hizmet satışı yapacak olan spot satıcılar tarafından uygulanır. Uzun vadeli işletme hedeflerine sahip olan firmalar ise cloaking yöntemi gibi yanıltıcı sistematikler yerine, yasal ve kaliteli SEO taktiklerine başvurur. Çünkü Google doğru teknikler ve iyi niyetli yöntemlerle uygulanan SEO çalışmalarını, web sitelerini arama motoru sonuçlarının üst sıralarına taşıyacak ödüllendirir.

Cloaking Uygulamaları Nelerdir?

Cloaking yöntemi kapsamında, kullanıcılara ve arama motoru tarayıcılarına farklı şekillerde gösterilebilecek farklı içerik türleri bulunur. Arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak için başlıklar, etiketler ve çok çeşitli SEO kriterlerine uyulmalıdır. Amaç oluşturulan web sayfasının sıralamalarını yükseltmektir. En yaygın olarak kullanılan cloaking uygulamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Cloaking yönteminde en yaygın uygulamalardan biri, gizli metindir. Bu kapsamda web sitesi yöneticileri, içeriklere anahtar kelime ekleme ya da üzerine yazma gibi tekniklerle bilgileri gizleyerek ekler. Bu durumda arama motoru botları sayfayı daha alakalı olarak görse de kullanıcılar açısından spam olarak değerlendirilebilir.
  • Cloaking yönteminde kullanılan diğer bir teknik flash web siteleridir. Arama motorları flash web sitelerini tararken zorlanabilir. Ancak web siteleri, arama motoru sıralamalarını yükseltme amacıyla Flash tabanlı bir sayfayla normal bir HTML sayfasını gizlemeye yönelik cloaking yöntemine başvurabilir. Diğer yandan, eskisi kadar popüler olmayan Flash pek çok tarayıcı tarafından desteklenmemektedir.
  • E-posta gizleme tekniği, e-posta pazarlama kampanyalarında tercih edilmektedir. E-postanın HTML kodu gizlenerek e-posta istemcisinde farklı bir şekilde görünmesi sağlanır. Böylece, spam filtrelerinin atlatılması ve e-postanın spam klasörüne gitmesi önlenebilir.
cloaking nasıl yapılır

User Agent Cloaking

Bir tarayıcının ya da botun kendisini tanımladığı bilgi user-agent olarak adlandırılır. Bir internet sitesi ziyaret edildiğinde kullanılan tarayıcı yardımıyla cihaz, konum, IP adresi gibi verilerin toplanması user-agent ile mümkündür. Web sitesini ziyaret edenin arama motoru botu olduğu tespit edildiğinde ise özel olarak optimize edilen gizlenmiş içerikler sunulur. Web sitesi sunucuları gelen HTTP isteklerinin user-agent başlığını kontrol ederek ziyaretçilere ve arama motoru botlarına farklı içerikler göstermektedir.

IP Based Cloaking

İnternete bağlanan her cihaz bir IP adresi kullanır. Bu yöntemde kullanıcılar, arama motoru sonuçlarındaki yüksek performansa sahip olan bir sayfa üzerinden istenen bir sayfaya yönlendirilebilir. Bu işlemin yapılabilmesi için sunucu tarafından sunulan sayfaya yönlendirilebilir. Bu işlemin yapılabilmesi için sunucunun sağladığı paneldeki DNS Reverse özelliği kullanılarak .htaccess dosyasına yönlendirme eklenmektedir. En çok tercih edilen yöntemlerden biri olan IP basen cloaking yönteminde bir IP adresine gelen teklif diğer IP adresinde görünemeyebildiği için adreslere göre farklı içeriklere ulaşılması yoluyla meydana gelebilir.

JavaScript Cloaking

Arama motorları genellikle web sitesinden JavaScript’leri devre dışı bırakır ve tarama yapar. Sayfayı ziyaret eden kullanıcıların tarayıcısında JavaScript etkin olduğunda içerik gösterilirken, JavaScript’in etkin olmadığı ziyaretçilere gizlenmiş içeriğin sunulması mümkündür. Bu yöntemde, web sitesi isteği alan sunucu, JavaScript kullanarak tarayıcıda çalışan kodlar yardımıyla kullanıcı ve arama motoru botunu ayırt eder. Böylece JavaScript kullanan kullanıcı ile arama motoru botlarına ve JavaScript kullanmayan kullanıcıya farklı içeriklerin gösterilmesi söz konusu olabilir.

Referrer Cloaking

Bu yöntem kapsamında web sayfası ziyaretçilerinin HTTP_REFERRER başlığı kontrol edildikten sonra sonuca göre gizlenmiş ya da gizlenmemiş içeriklerin gösterilmesi mümkün olur. Web sitesi sahiplerinin, gelen trafik kaynağına bağlı olarak içerik değiştirmesi mümkündür. Bu kapsamda, organik arama sonucu web sitesini ziyaret eden kullanıcıya gösterilen içerikle sosyal medya platformlarından gelen kullanıcıya gösterilen içerik farklı olabilir.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?