Google Tag Manager Nedir? Ne İşe Yarar? | Boosted Craft
Back

Google Tag Manager Nedir? Ne İşe Yarar?

google tag manager nedir ne işe yarar

Google Tag Manager, Türkçe karşılığı “Google Etiket Yöneticisi”dir. Genel site etiketleriyle aynı görevleri kapsayan bir etiket yönetim sistemi diyebiliriz. İnternet sayfanızda veya mobil uygulamalarınızda etiketleri yapılandırmanıza ve aynı anda bunları dağıtmanıza imkân sağlar. 

Kolay kullanımı olan web tabanlı bir kullanıcı paneli mevcuttur. Aynı zamanda Google Tag Manager, etiket organizasyonu ve sürüm kontrolü, başkaları veya topluluk tarafından geliştirilen etiket şablonları, kurumsal iş birliği ve güvenlik özellikleri için destek sunar. 

Google Tag Manager, etiket dağıtımını en uygun hale getirmeye, etiket yapılandırma hatalarını azaltmaya yardımcı olur. 

Ayrıca sitenizde etiketleri anında değiştirmenize ve dağıtmanıza imkân sağlar. Google Tag Manager ile sadece internet sayfanızı değil mobil uygulamalarınızı da izleyebilirsiniz. Google Tag Manager’ı Android ve iOS uygulamalarınızda da kullanabilirsiniz.

Google Tag Manager kodunun faydası şu şekildedir:

  • Web sitesindeki etiketlerin tetiklenme/tetiklenmeme zamanını ayarlama,
  • Hangi sayfalarda etiket tetiklemesi olacağına karar verme,
  • Etiketi tetikleyen olayları tanımlama,
  • Reklam engelleyici kullanan kişileri anlama,
  • Web sitesi sayfalarının ne kadar görüntülendiği,
  • Web sitesi sayfa açıklamalarını belirleme,
  • HTML veya CCS kodunu sitede düzenleme,
  • Google Analytics ile yapılan hareketleri düzenleme.
  • Hem Google AdWords hem de Google Analytics ile birlikte kullanılabilme imkânı,
  • Farklı ölçüm araçlarına veri akışı sağlayabilme,
  • Dijital ticaret dünyasıyla ilgili ölçümleri yapabilme

Google Tag Manager sayesinde kodların siteye manuel olarak girilmesine gerek kalmamaktadır. Günümüzde Google Tag Manager ile kullanıcılar istedikleri sayfalara istedikleri şekilde etiket ekleyebilirler.

Google Tag Manager Kurulumu Nasıl Yapılır?

Google Tag Manager kurulumu gayet basittir. Sitenize ekleyeceğiz 2 farklı kod ile Google Tag Manager’ı aktif hale getirebilirsiniz. Aşağıdaki sırayı takip ederek Google Tag Manager kurulumunu yapabilirsiniz.

  • İlk olarak https://tagmanager.google.com adresine giriş yapıp bir Tag Manager hesabı oluşturun. Google hesabınız varsa o hesabınızla kolayca oluşturabilirsiniz.
  • GoogleTag Manager hesabınızı oluşturun ve ardından -Yönetici, Google Etiket Yöneticisini Yükle- sıralamasını takip ederek etiket yöneticisini yükleyin.
  • Sonraki sayfada karşınıza çıkan 1. kodu web sayfanızın bölümüne, 2. kodu ise etiketinin hemen ardından ekleyin.
  • Bu sırayı takip edip gerekenleri yaptıktan sonra Google Tag Manager hesabınız aktif hale gelecektir. Google Analytics, Adobe Analytics, Facebook Pixel, LinkedIn Insight gibi 3. parti araçları sitenize ekleyebilirsiniz. Google Tag Manager ile verileri almaya başladıkça sitenizin performansını daha iyi analiz edebilirsiniz.

Google Tag Manager WordPress

İnternet sayfanızda WordPress kuruluysa “Google Tag Manager for WordPress” adlı eklentiyi deneyebilirsiniz. 

Bu eklenti Google Tag Manager kapsayıcı kod parçacıklarını WordPress web sitenize yerleştirir, böylece bunu manuel olarak eklemeniz gerekmez. Bu kod ile birden fazla kapsayıcı desteklenir. Google Tag Manager kodunu WordPress’e kendiniz eklemek istiyorsanız şu adımları takip edebilirsiniz:

  • WordPress panonuza giriş yapın ve ardından “Insert Header and Footers” eklentisini yükleyin. Eklentiyi etkinleştirdikten sonra Ayarlar» Üstbilgi ve Altbilgi Ekle sayfasına gidin.
  • Üstbilgi ve altbilgi kodu eklemek için iki kutu göreceksiniz. Google Tag Manager hesabınıza gidip ilk kutudaki kodu kopyalayın. Kodu ‘Başlıktaki Komut Dosyaları’ kutusuna yapıştırın.
  • Hesabınızdaki diğer kodu kopyalayın ve bu kodu ‘Alt Bilgideki Komut Dosyaları’ kutusuna ekleyin. Bölüm, komut dosyalarını kapanış etiketinden önce yazdıracaktır.
  • Üstteki adımlardan sonra yaptığınız değişikliklerinizi kaydedin.

Bu sırayı takip edip uyguladıysanız Google Tag Manager’ı WordPress sitenize başarıyla yüklediniz demektir. Bundan sonra WordPress web sitenize herhangi bir izleme kodu yüklemek için Google Tag Manager kontrol panelinizi kullanabilirsiniz.

Google Tag Manager Kodu Nasıl Çalışır?

Google Tag Manager kodunun çalışma şekli, yapılan etiket üzerinden çalışıyor olmasıdır. İlk başta etiket web sitesinin bütün sayfalarına eklenir. Google Tag Manager ile ilgili bilmeniz gereken kelimeler şunlardır;

Etiket (Tag): JavaScript kodları, web sitesine etiketler yardımıyla eklenir. Google Tag Manager hesabınızdan “Taşıyıcı” oluşturulup web sayfasına etiketler eklenebilir.

Tetikleyici (Trigger): Etiketin konumu ve ekleme detaylarının belirlenmesini sağlar.

Değişken (Variable): Tetikleyicinin kullandığı değerlerdir. Google Tag Manager’da farklı değişkenler bulunur. Kurallar çerçevesinde yeni değişkenler oluşturulabilmektedir.

Klasörler (Folders): Tetikleyici, etiket ve değişkenlerin bir arada bulunduğu yerdir.

Bölgeler (Zones): Google Tag Manager’da belirlenen kullanıcıların tetikleyicilere ulaşmasına imkân sağlar.

Şablonlar (Templates): Farklı şablonlar kullanılarak değişiklikler yapılabilir.

Çalışma Alanı (Workspace): Her kullanıcının kendi çalışmalarını yapabilmeleri için bulunan alandır. Bu sayede farklı kişilerin çalışmaları birbirine karışmamış olur.

Google Tag Manager ile Google Analytics Farkı Nedir?

Google Tag Manager ile Google Analytics arasındaki fark, genel olarak etiket tetikleme özelliğinden kaynaklanır. Google Tag Manager’da web sitesindeki etiketlere ait karışık durumların giderilmesi sağlanır. 

Belirlenen kurallar çerçevesinde oluşturulan Google Tag Manager kodu istenilen sayfalara eklenir. Google Analytics ise javascript kodu yardımıyla web sayfasının ziyaret hareketlerine ait analitik bilgiler almayı sağlar. 

Web sitesi ziyaretçi trafiği ile ilgili elde edilen raporlar ve veriler Google Analytics sayesinde anlaşılır hale gelir. Google Tag Manager kullanmadan Google Analytics kullanabileceğiniz gibi Google Ana

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:

Google Tag Manager Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Google Tag manager kullanmak için öncelikle bir hesaba sahip olmanız gerekmektedir. Ardından İlgili hesap üzerinden etiket ve tetikleyici oluşturarak, siteniz özelinde takip etmeniz gereken bölümleri takip edebilirsiniz.

Google Analytics internet sitelerin trafik anlamında performanslarını izlemek ve kullanıcıları analiz etmek için, kullanılır. Google Tag Manager ise web sitelerde bulunan bölümleri takip etmek için kullanılan bir araçtır

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?