SEO Kontrol Listesi | Boosted Craft
Back

SEO Kontrol Listesi

seo kontrol listesi

Web sitenizin organik trafiğini ve Google arama motoru sonuçlarındaki sıralamasını artırmak için SEO çalışmalarına ihtiyacınız vardır. SEO çalışmalarını her ne kadar planlı bir şekilde uygulasanız da, SEO kontrol listesinden faydalanmak web sitenizin optimizasyonu sürecinde ve gösterdiği performansta son derece önemli bir rol oynar. SEO çalışmalarında bir SEO kontrol listesi kullandığınızda gözden kaçabilecek hataları önleyebilirsiniz. 

Google Tag Manager

Google Etiket Yöneticisi web sitenizin kodlarında herhangi bir düzenleme yapmanız gerekmeden birden fazla pikseli ve izleme kodunu yönetmenizi sağlar.

Google Analytics

SEO süreçlerinde kullanılması gereken en önemli araçlardan biri Google Analytics’tir. Web sitenize arama motorlarından gelen trafik değerlerini Google Analytics üzerinden kontrol edebilirsiniz. Bu sayede hangi sayfanın daha fazla organik trafik aldığını, hemen çıkma oranının kaç olduğunu ve diğer önemli metrikleri kontrol edebilirsiniz.

Google Analytics Hangi İmkanları Sunar?

Google Analytics sayesinde web sitenizin aldığı trafik hakkında bilgi edinebilirsiniz. Böylece web sitenizin performansını ölçümleyebilirsiniz. Trafik kaynaklarının diğer bir deyişle web sitenizin ziyaretçilerinin organik aramadan mı sosyal medyadan mı yoksa reklamlardan mı geldiği gibi önemli verilere erişebilirsiniz. Trafik kaynaklarını görüntülemek SEO çalışmalarınızın sonuçlarını görmenizi ve doğru verilerle değerlendirmenizi sağlayacaktır.

Web sitenizde geçirilen oturum sürelerini de Google Analytics ile görüntüleyebilirsiniz. Oturum süresinin kısa olması halinde kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik optimizasyon çalışmalarına ihtiyacınız var demektir.

Google Analytics size kullanıcıların demografik bilgileri hakkında veriler sunarak aynı zamanda SEO için ipuçları da sağlamış olur. Görüntülenen sayfalarla, web sitenizin en çok trafik aldığı sayfaları görüntülemeniz mümkündür. Ücretsiz bir tool olan Google Analytics, insanların web sitenizde dolaşırken neler yaptığı hakkında bilgi edinmenize yardımcı olur ve etkili SEO stratejilerinin belirlenmesine katkıda bulunur. Buna ek olarak Search Console ve Google Analytics’i birbirine bağlayarak daha fazla veriye erişme şansınız da vardır.

Google Search Console

Search Console, Google’ın ücretsiz olarak sunduğu bir araçtır. Bu araç üzerinden Google arama motoru ile iletişim kurmak, web sitenizin performansıyla ilgili önemli bilgilere ulaşmak mümkündür.

Google Search Console Hangi İmkanları Sunar?

Google Search Console ile site haritanızı Google’a göndermeniz mümkündür. Site haritası web sitenizin anlamlı bir bütün haline gelmesini ve Google tarafından daha kolay taranmasını sağlar. Site haritası; görseller, sayfalar ve dosyalar gibi unsurlar arasında ne tür bir ilişki olduğunu anlama sürecinde Google’a yardımcı olur.

Web siteniz büyüdükçe içindeki URL sayısı arttığı için zaman zaman tek bir sitemap dosyasına fazla gelmesi söz konusu olabilir. Bu doğrultuda, 200 URL’de 1 farklı sitemap oluşturma gibi stratejilerden faydalanılabilir. Site haritaları, arama motoru botlarına web sitesindeki en önemli sayfaları nerede bulabileceğini söyler. Böylece web sitelerini taranabilir ve dizine daha kolay eklenebilir hale getirerek SEO açısından önemli unsurlardan biri olmayı başarır.

Google Search Console web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmek için kullanılabilir. Deneyim bölümünden “Mobil Kullanılabilirlik” kısmına geçip web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Mobil uyumlu olmayan URL’ler bulunuyorsa, neden uyumlu olmadıklarını inceleyip bu doğrultuda çözümler uygulayabilirsiniz.

Google Search Console’s diğer bir önemli özelliği, performans izleme imkanı sağlamasıdır. Google Search Console üzerinden son 16 aya kadar olan performans verilerine ulaşmak mümkündür. Performans verileri içinde web sitenizin hangi kelimelerden kaç tıklama ve gösterim aldığını, hangi ülkelerdeki kullanıcılar tarafından ziyaret edildiği ve en çok hangi cihazlardan giriş yapıldığı gibi kullanıcı verilerine erişebilirsiniz. Bu özellik, SEO projenizin performansını izlemeniz açısından çok önemlidir.

Web sitenizde bulunan teknik sorunları da Google Search Console üzerinden görüntüleyebilirsiniz. URL denetimi yapabilir ve söz konusu URL’lerin Google’da mevcut olup olmadığını, ayrıca Google tarafından nasıl görüntülendiğini tespit edebilirsiniz.

Aynı zamanda Google Search Console, web siteniz için bir sayfa denetimi raporu sağlar. Bu rapordan sorunlu URL’ler gibi önemli web verilerine, mobil kullanılabilirlik durumuna ve güvenlik için HTTPS kullanımı verilerine ulaşabilirsiniz. Önemli web verileri bölümünde, URL’lerin karşısında yavaş, iyileştirme gerekiyor veya başarısız gibi uyarılar bulunuyorsa; bu uyarıları mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

Bağlantılar bölümünden ise web sitenize hangi sitelerden link verildiğini, ayrıca web sitenizde en çok hangi sayfalara link verdiğiniz gibi iç ve dış bağlantıları görüntüleme imkanınız vardır. Web sitelerinin zaman zaman kopya içerik gibi nedenlere bağlı olarak Google tarafından ceza alması mümkündür. Güvenlik ve manuel işlemler bölümünden cezanız olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın. Herhangi bir cezanız varsa, düzeltmek için sizinle paylaşılan kılavuzdan faydalanabilirsiniz. Google Search Console üzerinden 404 olan ve SEO açısından istenmeyen sayfalara erişme imkanınız da var. 

WordPress İçin SEO Eklentileri

All in One SEO Pack, Rank Math ya da Yoast SEO, SEO dostu içerikler üretmenizi sağlayacak ve WordPress için geliştirilmiş araçlardır. Noindex, canonical gibi etiketleri bu araçları kullanarak kontrol edebilir, web siteniz için ihtiyacınız olan web sitesi haritasını kolayca oluşturabilirsiniz.

Site İçi SEO Kontrol Listesi

Web sayfalarının sıralamasını iyileştirmek amacıyla web sitesinde yapılan çalışmalar site içi SEO çalışmaları olarak adlandırılır.

Anahtar Kelime Araştırması Yapmak

SEO stratejilerinin en önemli unsurlarından biri olan ve internet kullanıcılarının arama yaparken kullandığı terimleri tespit etmek için anahtar kelime araştırması yapmanız gerekir. Bu aşamada AdWords Anahtar Kelime Planlayıcı, KWFinder, SEMRush ve keywordtool.io gibi araçlardan faydalanabilirsiniz. 

Anahtar kelime analizi sırasında arama amacını ve anahtar kelime zorluğunu hesaba katmanız, her sayfa için 1 anahtar kelime seçmeniz ve düşük hacimli anahtar kelimeleri hedeflemeniz önemlidir. Düşük hacimli anahtar kelime, SERP’lerde etkin olmayan ve diğerlerine oranla daha az arama geçmişine sahip olan kelimelerdir.

Anahtar Kelimeyi URL’ye Eklemek

URL’lerde yer alan anahtar kelimeler arama motoru botları nezdinde önemli sıralama sinyalleridir. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken, anahtar kelimeleri URL’ye doldurmamaktır. Kısa URL’lerin sıralama elde etme konusunda uzun URL’lere göre daha avantajlı olduğu bilinir. Ayrıca otorite sahibi bir URL’yi değiştirmemeye çalışmak, sayfanın linkleri varsa bu yaklaşımdan uzak durmak önemlidir.

Anahtar Kelimeyi Başlık Etiketine Eklemek

Başlık etiketinde anahtar kelimeye yer vermek önemli olsa da arama motoru sıralamalarını iyileştirmek için tek başına yeterli değildir. Arama motoru sıralamaları belirlenirken sonuçlardaki tıklama oranları da hesaba katılır. Bu nedenle yapmanız gereken, kapsamlı ve ilgi çekici başlıklar oluşturmak ve internet kullanıcılarının ilgisini çekmektir.

Anahtar Kelimeyi Meta Açıklamaya Eklemek

Meta açıklama kısmında bulunan içerik, arama motorları tarafından sıralama sinyali olarak görülmez. Bununla birlikte bu kısımda anahtar kelimeye yer vermeniz ve açıklamayı kapsamlı bir şekilde yazmanız, tıklama oranını yükselten unsurlar arasında yer alır.

Anahtar Kelimeyi H1 Etiketine Eklemek

H2 ve H3 gibi başlık etiketleri SEO açısından çok önemlidir. Temel anahtar kelimeye H1 etiketinde yer vermek, her sayfada yalnızca bir adet H1 etiketi bulunduğundan emin olmak ve başlık etiketlerini hiyerarşiye uygun olarak kullanmak dikkat etmeniz gereken kritik noktalar olarak sıralanabilir.

Anahtar Kelimeyi %3 Oranında Kullanmak

Odak noktanız olan anahtar kelimeyi içeriğin ilk 100 kelimesinde kullanmalı ve içeriğin kelime sayısının %3’ü oranında anahtar kelimeye yer vermelisiniz. Anahtar kelime miktarı %3’lük orana ne kadar yakın olursa, web sitenizin performansını o kadar olumlu etkileyecektir. Daha az kelimeye sahipken de arama motoru sıralaması elde etmeniz mümkündür. Bu nedenle, gereksiz kelime kullanımından uzak durmaya özen gösterin.

Metinde Aynı Anlama Gelen Kelimeler Kullanmak

Arama motorları kullanıcı dilini anlama konusunda sürekli geliştirilmektedir. Bu nedenle içerik üreticileri doğal bir dil kullanmalıdır. Oluşturulan içeriklerde temel anahtar kelimeye bağlı kalmak son derece önemli olsa da, aynı zamanda ilgili anahtar kelimeyle aynı anlama gelen kelimelere de mutlaka yer verilmelidir.

Gizli Anlamsal İndeksleme Kelimelerinden Faydalanmak

Gizli anlamsal indekslenme, içeriğin bağlamını belirleme amacıyla kullanılır. Temel anahtar kelimeye konusal olarak yakın olan anahtar kelimeleri kullanmanız halinde, arama motorunun web sayfanızda bulunan içeriği çok daha kolay bir şekilde anlamasını sağlayabilirsiniz.

Açıklayıcı Alt Etiketler ve Dosya İsimleri Kullanmak

Arama motoru botları görselleri ALT etiketinden ve dosya isimlerinden anlar. Bu kısımlarda açıklayıcı bir şekilde davranmanız bu nedenle önemlidir. Aynı şekilde e-posta hazırlarken kullandığınız şablonlarda da bu yaklaşımı benimsemelisiniz.

SEO Dostu Çapa Metinleriyle Diğer Sayfalara Link Vermek

İçeriğinizde uygun ve otoriter sitelere link verdiğinizde, Google linkte kullanılan kelimelere göz atabilir. Link verdiğiniz sayfaya link verirken uygun kelimeleri, diğer bir deyişle çapa metinleri kullanmayı ve aynı yaklaşımı dahili linkler için de benimsemeyi unutmayın. Ancak aynı çapa metne bağlantı vermek yerine çapa metni mutlaka şekillendirin. 

Site Dışı SEO Kontrol Listesi

Web sitesi içinde yapılan çalışmalar sonrasında web sitesinin dışarıdan desteklenmesi, performansın iyileştirilmesi noktasında kritik öneme sahiptir. Site dışı SEO kontrol listesi pek çok farklı adımdan oluşur.

Ahrefs Kullanarak Link Profilini Analiz Etmek

Alan adınızı kullanarak ahrefs.com üzerinden alan adı skorunuzu öğrenmeniz mümkündür. Web sitenize gelen kök alan adlarını, ne kadar rakibiniz olduğunu, web sitenize gelen linklerin bağlamsal olarak sitenizle alakalı olup olmadığını, linklerin yönlendirme yoluyla mı doğrudan mı geldiğini, çapa metinlerin doğal bir şekilde kullanılıp kullanılmadığını bu şekilde gözden geçirebilirsiniz.

Rakiplerin Link Profilini Değerlendirmek

Bir siteye bir başka siteden verilen bağlantı backlink olarak adlandırılır. Web siteleri backlinkler ile birbirine referans olur. Bu durum Google nezdinde web sitesine yönelik olumlu bir algı sağlar. Çünkü backlink alan sitenin güven vererek başka web sitelerinden bağlantı aldığı kabul edilir. Önemli olan kaliteli ve otoriter backlink almaya odaklanmaktır. Web sitesine zarar verme riski bulunan backlink’lerden kaçınmak çok önemlidir. Yapmanız gereken web sitenizin backlink çalışmalarını kontrollü bir şekilde yürütmektir.

Link oluşturma çalışmasına başlamanızın en kolay yolu, rakiplerinizin link profilini değerlendirmenizdir. Rakiplerinizin en otoriter linkleri nereden elde ettiğini öğrenebilir, izledikleri strateji hakkında bilgi sahibi olabilir, hatta aynı linkleri almak için yapmanız gerekenler hakkında fikir edinebilirsiniz. Bunun için faydalanabileceğiniz araçlar arasında; Ahrefs, Open Site Explorer, Link Diagnosis ve Majestic sayılabilir.

seo kontrol listesi neden gerekli

SEO’ya Katkı Sağlayan Tüm Kanalları Kullanın

Backlink kaynaklarının yanı sıra Facebook, Instagram, YouTube ve Google Ads gibi kanalları kullanmanız, yeni ziyaretçilere ulaşmanız ve web sitenize kaliteli kaynak çekmeniz gerektiğini unutmayın. Daha sonra bu trafiği data olarak biriktirmeniz ve kullanıcıların yeniden web sitenize gelmesini sağlayacak yeniden pazarlama kampanyaları kurgulamanız önemlidir.

Push Notification

Olmazsa olmaz araçlardan biri olarak kabul edilen Push Notification, mutlaka native olarak entegre olmalıdır. Ayrıca biriktirdiğiniz dataya periyodik aralıklarla geri bildirimde bulunmalısınız.

Teknik SEO Kontrol Listesi

Teknik SEO kapsamında; Google’ın Search Console aracını tarama hataları, kopya içerik sorunları, kayıp başlıklar ve daha pek çok farklı unsur için kontrol etmeniz gerekir. Google’ın sunmakta olduğu bu ücretsiz araç sayesinde web sitenizin arama motoru performansını görüntüleyebilir, söz konusu araçtan faydalanarak web sitenizdeki teknik sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunların yanı sıra web sitenizin arama sıralaması, görünürlüğü ve tıklanma oranları gibi çeşitli konulara ilişkin verilere de Google Search Console aracıyla ulaşabilirsiniz.

Kötü Yönlendirmeleri Kontrol Etmek

301 yönlendirmesi kalıcı bir yönlendirme olarak bir linkin sahip olduğu tüm SEO değerlerini eski sayfadan yeni sayfaya aktarmayı sağlar. Bu açıdan değerlendirildiğinde 301 yönlendirmesinin iyi bir yönlendirme olduğunu söylemek mümkündür.

302 yönlendirmesi ise geçici bir yönlendirme olma özelliğine sahiptir. Çoğunlukla web sitesinde bakım yapıldığı ya da zamana bağlı promosyonlar olduğu dönemlerde 302 yönlendirmesinden faydalanılır. Bu yönlendirmede, yönlendirilen sayfanın SEO değeri eski sayfadan yeni sayfaya aktarılmaz. Bu kapsamda web sitenizdeki tüm 302 yönlendirmelerini 301 yönlendirmesi ile değiştirmeniz gerekir.

Bozuk Linkleri, Hataları ve Tarama Problemlerini Kontrol Etmek

Web siteniz ne kadar büyükse, bu kontrolün önemi o kadar artmaktadır. Bozuk linkler, hatalar ve tarama hataları; arama motorlarının oluşturduğunuz içerikleri bulmasını, onları indekslemesini ve trafik getirmesini sağlamak için öncelikli olarak çözmeniz gereken sorunlardır. Bunun için Screaming Frog aracından faydalanabilirsiniz.

Kopya İçerikleri Kontrol Etmek

Kopya içerikler, web sitenizde paylaştığınız tüm içeriklerin değerini düşürür. 301 yönlendirmesi kullanarak ya da canonical etiketlerinden faydalanarak bu sorunu çözümlemeniz önemlidir. Kopya içerik problemini tespit etmenizi sağlayacak en kolay yöntem, Google Search Console aracını kullanmaktır.

Web Sitesi Hızını Kontrol Etmek

Arama motoru botları web sitelerini kullanıcı deneyimine göre değerlendirir. Kullanıcı deneyimi açısından en önemli faktörlerin başında ise web sitesinin hızı gelir. Yavaş yüklenen bir web sitesinde genellikle hemen çıkma oranı yüksek olacaktır. Çünkü internet kullanıcıları ziyaret ettikleri web sitelerinin açılması için beklemekten hoşlanmaz ve bu tür web sitelerini hızlı bir şekilde terk ederler. Web sitenizin hızını kontrol etmek için GTMetrix, PageSpeed Insights, Gift of Speed ve Pingdom gibi araçları kullanabilirsiniz.

Mobil Uyumluluğu Kontrol Etmek

Mobil cihazlardan gelen trafik değerlerinin sürekli olarak artış göstermesini sağlamak için web sitenizin mobil uyumlu olması temel kuraldır. Web sitenize herhangi bir ekran boyutundan erişim sağlandığı zaman, kullanılabilirlik konusunda herhangi bir sorun yaşanmamalıdır. Google’ın mobil uyumluluk test aracını kullanarak bu durumu kontrol edebilirsiniz.

XML Site Haritası Oluşturmak ve Google’a Göndermek

Arama motorlarının web sitenizin yapısını anlaması için XML site haritasına ihtiyaç duyulur. Arama motorları bu harita sayesinde, web sitenizde bulunan sayfaları çok daha kolay bir şekilde bulabilir ve onları dizine en hızlı şekilde indeksleyebilir. Bu süreçte, All in One SEO Pack ve Yoast SEO eklentisi ya da XML-Sitemaps.com adresinden faydalanabilirsiniz.

robots.txt Oluşturmak ve Google’a Göndermek

Arama motoru tarayıcılarına izlemeleri gereken talimatları bildirmek için XML site haritasında olduğu gibi robot.txt dosyası oluşturmanız da mümkündür. Bu dosyaya en üst dizinde yer verebilir ve arama motoru tarayıcılarını kontrol edebilirsiniz. Bu dosyanın içinden birbirinden farklı tarayıcılara yönelik komutlara yer verebileceğiniz gibi farklı arama motorları için değişik protokoller de oluşturabilirsiniz. 

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:
Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?