Profesyonel SEO Çalışması Nasıl Yapılır? | Boosted Craft A.Ş.
Back

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO Çalışmaları Genel Olarak Ne İşe Yarar?

SEO çalışmaları, arama sonuçlarında sitenizin görünürlüğünü arttırmak için yapılan çalışmaların bütünüdür. Seo çalışmalarına başlamadan önce internet sitenizin ne durumda olduğunu anlamak için doğru bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir.

Web sitenizin arama motorlarında daha iyi konumlara gelmesi, iki farklı çalışmadan geçmektedir. Gelin hep beraber bu iki farklı SEO çalışmasını inceleyelim;

Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

site içi seo optimizasyonu nasıl yapılır

Seo çalışmalarının başarılı olmasının temeli site içi seo optimizasyonun doğru yapılmasından geçmektedir. Web sitenizin kullanıcılar ve arama motoru botlarının anlayacağı bir duruma getirmek için arama motorlarının söylediği kriterlere uygun bir site yapmalıyız. Tam anlamıyla söylemek gerekirse sağlam temelli bir bina oluşturmalıyız ki, en üst kata çıktığımızda bina üstümüze yıkılmasın.

Robots.Txt

İnternet sitelerin taranması ve arama motorlarında index alması için robots.txt dosyalarının yüklenmiş olması gerekmektedir.

Robots.txt dosyası sayesinde, sitenizde bulunan sayfaların index almasını veya almamasını arama motoru robotlarına gösterebilirsiniz. Domain.com/robots.txt/ yazarak sitenizde robots.txt dosyası olup olmadığını görebilirsiniz.

Site Haritası

Site haritası, bir sitedeki bütün URL’leri listeleyen xml uzantılı dosyadır. Arama motoru botları sitenizdeki güncellemeleri veya değişiklikleri site haritası üzerinden okumaktadır. Bu sebeple her sitede, site haritası bulunması gerekmektedir.

Kırık Linkler

Sitenizin otoritesini arttırmak ve arama motorlarında daha otoriter bir site haline gelmek için başka siteden, sitenize verilen linkler, sitenizin referansı olarak algılanmaktadır. Verilen bu linkler sayesinde arama motorlarında konum olarak yükseliş yaşarken, kaldırılması veya silinmesi durumunda da ters tepki alabilirsiniz. Bu yüzden sitenize verilen kırık linkleri Search Console panelinden Disavow Tool ile reddetmelisiniz.

Responsive Dizayn

Mobil cihazlarının kullanımının artması nedeniyle Google 2015 yılından itibaren mobil uyumlu olmayan sitelerin sıralamalarını ciddi oranda düşürdü. Mobil uyumlu internet sitelerin, mobil kullanıcılara daha iyi hizmet verildiği düşünülerek değerleri arttırılmıştır. Arama motorlarında responsive dizayn kullanmayan bir çok site sıralamada düşüş yaşamaktadır.

Site Hızı

Site veya sayfa hızı SEO çalışmalarına etki edecek bir kriter olduğunu ve sıralamalara etki ettiğini bilmekteyiz. Site hızının 3 saniye ve üstünde açılması kullanıcılara kötü bir deneyim yaşatmakla beraber kullanıcıların sitenize gelip hemen ayrılmasına veya çok az bir süre geçirmesine neden olacaktır. Buda arama motoru sonuçlarında olan sıralamalarınıza direkt olarak etki edecektir.

SEO Uyumlu Url Kullanımı

Google’ın açıklamasına göre Url yapısında ki ilk 5 kelime çok önemli. Bu sebeple Url yapınızda ilk olarak anahtar kelimenize yer vermeli ve içeriğinizle alakası olmayan kelimelerden veya sayılardan uzak durmalısınız. Url yapınızı olduğunca kısa tutmalı ve arama motorlarına istediğini vermelisiniz.

H Tagları

Site içi SEO için önemli yere sahip olan H etiketleri sitenizdeki başlık yapısını oluşturmaktadır. Bu etiketler arama motorları botları tarafından taranarak, sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlamasını sağlar. Bu sebeple her sayfada H etiketleri doğru şekilde kullanılmalıdır. Sayfanın ana başlığı her zaman H1 ile başlamalı ve h2, h3, h4 şeklinde devam etmelidir. Başlık hiyerarşisi bozulmadan düzgün ve anlamlı başlıklar oluşturulmalıdır.

Başlık (Title)

Yazılarımıza başlık ile başlamak site içi seo için en önemli faktörlerden birisidir. Kullanıcıların sitenizi bulması için yazınızı özetleyen ve aranma hacmine sahip başlıklar kullanılması gerekmektedir. Arama motorları başlıkları, yazının konusu olarak görmektedir. Bu sebeple sitenin ana sayfası da dâhil her sayfada bir defa kullanılmalıdır. Ayrıca başlıklarınız 50-60 karakter uzunluğunda olmalıdır aksi halde başlığınızın bir kısma arama sonuçlarında görünmeyecektir.

Meta Açıklama (Description)

140-160 karakterden oluşan, içeriğinizi anlatan özet metin işlevi görür. Meta açıklama hedef kitlenizle arama sonuçlarında etkileşime geçtiğiniz yerlerden birisidir. Doğru ve etkileyici bir meta açıklama ile kullanıcıları sitenize çekebilirsiniz.

İçerik

Birçok anahtar kelime üzerinde yapılan araştırmaya göre ilk sayfada bulunan içeriklerin ortalama olarak kelime sayısı 1600 üzeri civarındadır. Elbette bu her anahtar kelime için geçerli değildir, yani içeriklerinizi gereksiz yere uzatmanın bir manası olmayacaktır. Sürekli aynı bilgileri tekrarlayan, anahtar kelime ile doldurulmuş 400 kelimelik bir içerik sitenizi değersiz bir konuma getirecektir. Bu sebeple özgün ve kullanıcılara bilgi verici içerikler üretmeye özen gösterilmelidir.

seo çalışması nasıl yapılır

Multimedya Kullanımı

İçeriklerinizle alakalı gif, ses kaydı, video ve resim kullanmak, sitenizin sıralamasına direkt olarak etki etmese de dolaylı yoldan kullanıcı etkileşimini arttırarak size yarar sağlayacaktır. Kullanıcı etkileşiminin artması sayesinde siteden çıkma oranının düşmesi sıralamanıza pozitif etkisi olacaktır.

Anahtar Kelime Kullanımı

Arama motorları anahtar kelime yoğunluğunu eskisi gibi hoş görmemektedir. Bu sebeple aşırı anahtar kelime kullanımı sonucunda sitenizi spama sokmuş olursunuz. Anahtar kelime yoğunluğu içeriğinizin uzunluğuna göre %2 veya %3 arasında olmalıdır.

Resim Optimizasyonu

Site içi seo için bir diğer önemli faktör ise resim optimizasyonudur. Resimleri sitenize yüklemeden önce isimlendirin ve Türkçe karakter kullanmayın. Sayfa boyutunuza göre resimler yüklemek sayfa hızınızı arttırır, bu yüzden sayfa boyutunuzdan büyük resimler yüklemeyi tercih etmeyin. Resimlerinizi sitenize yüklediğinizde odaklandığınız anahtar kelime ve varyasyonlarını Alternatif metin, başlık ve altyazı açıklamalarına mutlaka girin.

Site İçi Linkleme Yapmak

Site içi linkleme, bir sıralama faktörü değildir ancak kullanıcı etkileşimi ve dönüşümü açısından mutlaka kullanılması gerekmektedir. İçeriğinizle alakalı bir diğer içeriğe bağlantı vererek kullanıcıların ilgisini çekebilir ve bir içeriği daha okumasını sağlarsınız. Böylece sitede geçirilen süreyi arttırabilirsiniz. İçeriklerinizde ortalama olarak konuyla alakalı diğer içeriklere 2-5 arası link verebilirsiniz.

Site Dışı SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

SEO çalışmalarının genelini ele aldığımızda en önemli kısım site dışı seo çalışmalarıdır. Site dışı SEO çalışması, SEO çalışmaların %60’lık kısmını kapsamaktadır. Arama motoru kriterlerine uygun backlink çalışmaları ile siteniz, sektörünüzde otoriter bir site haline gelebilir.

Backlink Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Backlink kaynaklarınızı çeşitlendirin.
  • Backlink alırken yayınlanan içeriğin özgün olmasına dikkat edin. Aldığınız her backlink için aynı yazıyı ve aynı bağlantı metni kullanmayın.
  • Rakiplerinizin backlink aldığı yerlerden backlink almaya çalışın.
  • Zamana yayarak bağlantı almayı tercih edin
  • Çapa metin kullanarak “buraya tıklayan, devamı” gibi bağlantılardan uzak durun.
  • Kalitesiz sitelerden fazla link almak yerine, otoritesi yüksek sitelerden backlink almayı tercih edin.
  • Aldığınız backlinklerde Nofollow etiketi kullanmamaya dikkat edin.
  • Fazla link veren sitelerden uzak durun.
Diğer rehber yazılarımıza göz atın:
Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?