Yeni Başlayanlar İçin SEO Rehberi | Boosted Craft
Back

Yeni Başlayanlar İçin SEO Rehberi

Arama motoru optimizasyonu olarak bilinen seo çalışmaları web siteleri için günümüz gerekliliklerinin başında yer alıyor. Dijital pazarın hızla gelişmesi ile optimizasyon çalışmalarının önemi de hızla artıyor. Google başta olmak üzere diğer arama motorlarının kriterlerine uygun bir web tasarımı gerçekleştiriliyor. 

Arama motorunun temel görevi kullanıcılara doğru sonuçları göstermektir. Bu da web sitesinin sunduğu hizmeti arama botuna doğru bir şekilde aktarması ile olur. Profesyonel bir SEO çalışması ile yönetilen web sitelerinin hedef kitleye ulaşma başarısı daha yüksektir.

SEO Nasıl Yapılır?

Dijital platformlarda kabul görmek istiyorsanız internet kullanıcılarının ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamanız gerekiyor. Eksiksiz bir SEO çalışmasıyla bu görevin üstesinden gelebilirsiniz. 200’den fazla optimizasyon kriteri olduğu düşünülürse tüm bunları kendi başınıza ve kusursuz bir şekilde uygulamanız pek mümkün değildir. 

Bu noktada ihtiyacınız olan şey profesyonel bir SEO hizmeti veren ajanslardır. Ajansların yaptıkları çalışmaları adım adım takip ederseniz sürecin ne kadar meşakkatli ve dikkat istediğini görebilirsiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Çalışır?

Yazılan kelimeyi internet üzerinden arayarak verilere ulaşan ve bu verileri kullanıcıya aktaran sistemin bütünü arama motoru olarak adlandırılır. Yandex, Yahoo, Bing ve Google ülkemizde kullanılan arama motorlarıdır.

Arama motorları genel olarak 3 prensipten oluşuyor.

  • İndexing: Sayfaları belirli kurallara göre listeler.
  • Crawling: Bağlantı hiyerarşisini göz önüne alarak en doğru sonuçları verir.
  • Ranking: Siteyi sayfa kalitesine göre sıralar.

Arama motorları sıralama yaparken kendi algoritmasını kullanır. Algoritma kapsamında sitenin yapısı, anahtar kelime, dış bağlantılar, mobil uyumluluk, hız, içerik kalitesi gibi kriterler de değerlendirmeye alınır.

Teknik SEO

Adeta sınırları olmayan bir dünyayı önünüze kadar getiren bu arama motorları belirli kriterlere göre çalışır. Sitelerin kriterlere uygun olabilmesi için teknik olarak düzenlenmesi önemli bir husustur. Bir sitenin indeksleme ve tarama evresini iyileştirme sürecinde teknik SEO çalışmaları yapılır. Bu çalışmayla sitenin hataları ve yaşanan sorunlar tespit ediliyor. Teknik SEO rehberinde site haritası, tarama bütçesi, http kodları, page title, SSL sertifikası, robota.txt, dil etiketleri ve görsel optimizasyon gibi konu başlıkları yer alır.

Anahtar Kelime Analizi

Keyword yani anahtar kelime analizi en önemli SEO bileşenlerinden biridir. Arama motoruna yazılan cümle veya kelimeler anahtar kelime olarak kullanıldığı takdirde sitenin ulaşılabilirliği artıyor. SEO stratejilerinin temelinde anahtar kelime araştırması vardır. Hedef kitlenin isteklerini, çekincelerini ve düşüncelerini anahtar kelime analizi ile çözümleme olanağı bulursunuz. Potansiyel kullanıcıların araştırma yaparken kullandıkları ifadeler optimizasyon için fikir verir.

Site Hızı Optimizasyonu

Kullanıcıyı platformda tutabilmek için kayda değer bir hızla hizmet veriyor olmanız gerekiyor. Bir web sitesi için site hızı en önemli faktörler arasında yer alır. Bu durum hem kullanıcılar hem de Google algoritması açısından ayrı bir yere sahiptir. Başarılı bir arama motoru optimizasyonunda sayfanın yüklenme hızına dikkat edildiğini bilmelisiniz. Sayfanızın yüklenme hızının Google’a uygun olabilmesi için bir saniyeden daha az bir sürede açılması gerekiyor. Sunucunun konumu, sayfanın dosya boyutu, sitenin sunucusu, kullanılan görseller ve diğer parti kaynakları sayfanın yüklenme hızını etkiler. Bu noktada sitenin performans raporları ölçülerek gerekli düzenlemeler yapılabilir.

Mobil SEO

Akıllı telefon ve tabletlerin yaygınlaşması mobil uyumlu sitelere ihtiyaç oluşturuyor. Yer ve zaman sıkıntısı yaşamadan dijital platformlardan hizmet almak isteyen kullanıcılar mobil uyumlu sitelere büyük ilgi gösteriyor. E-ticarette başarı elde etmek istiyorsanız mobil SEO çalışmanızı profesyonel olarak yürütmeniz gerekiyor. Yavaş, eksik veya kullanışsız mobil versiyonlar hem Google algoritması hem de kullanıcılar tarafından olumsuz sonuçlarla karşılaşır. Site kaynaklarının bütün cihazlara yüklenebilmesi, sade, yalın ve güvenli bir tasarımla sunulması mobil SEO çalışması kapsamında gerçekleştiriliyor.

Kullanıcı Deneyimi (UX)

UX yani kullanıcı deneyimi web sitesi üzerindeki kullanıcıların tecrübelerini yansıtır. Tasarım, içerik kalitesi, butonlar, ürünler, site hızı, site hiyerarşisi, renk geçişleri ve yazı boyutları gibi faktörleri barındırır. Tüm bu faktörler kullanıcıya doğru bir kombinasyonda sunulmalıdır. Böylece kullanıcı kolay ve güvenli bir şekilde siteden hizmet alabilir.

Yapay zeka devi olarak görülen Google’ın kriterlerine uygun bir zeminde hazırlanan siteler, rakiplerini geride bırakıyor. Web siteleri Google algoritmasının yanı sıra kullanıcı odaklı stratejilerle geliştirilmelidir. Hızla gelişen dijital pazar, uyum için alternatif metotlar keşfetmeye zorluyor.

SEO’nun Web Sitesine Etkisi

İnternet trafiğinin büyük bir kısmı arama motorlarında gerçekleşiyor. Bu durum seo çalışmalarının önemini daha da arttırıyor. Site trafiğini arttırmak ve kullanıcı çekmek için arama motorunda en üst sıralarda yer almak gerekiyor. Bu durum kullanıcıların siteye olan güvenini de doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla başarılı bir SEO çalışması yürüten web sitelerinde etkileşim her zaman daha fazladır. Kişisel çalışmaları veya ünlü bir markayı daha geniş kitlelere ulaştırabilmek adına internet algoritmasının tüm kriterlerini kullanmak gerekiyor. Başarılı olabilmek adına ise çalışmalar profesyonel, bilgili ve tecrübeli SEO uzmanları tarafından yürütülmelidir. 

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:
Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?