Dönüşüm Oranı Nedir? | Boosted Craft
Back

Dönüşüm Oranı Nedir?

dönüşüm oranı nedir

Dönüşüm oranı, pazarlama dünyasındaki en önemli kavramlardan biridir. Herhangi bir web sitesi, e-ticaret platformu ya da bir dijital varlık üzerindeki dönüşüm oranı, web ziyaretçilerinin isenilen eylemi gerçekleştirmesi için ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. 

Dönüşüm oranı, herhangi bir web sitesindeki ya da diğer dijital platformlardaki ziyaretçilerin, istenilen bir hedefi gerçekleştirmelerine ilişkin yüzdesel ölçü olarak tanımlanabilir. Söz konusu hedefler; herhangi bir ürünün satın alınması, bir e-mail aboneliğine kayıt olunması, bir formun doldurulması ya da belirli bir sayfanın ziyaret edilmesi gibi birçok farklı eylem olabilir. Yüksek bir dönüşüm oranına sahip olmak, işletmelerin çevrimiçi varlığının etkinliğini gösterir. Dönüşüm oranının düşük olması ise potansiyel iyileştirme fırsatlarına işaret eden bir durum olarak değerlendirilebilir.

Dönüşüm oranının sürekli olarak izlenmesi ve iyileştirme fırsatları aranması gerekir. Çünkü, kullanıcı davranışlarının anlaşılması ve kullanıcı ihtiyaçlarına odaklanılması, başarılı bir dönüşüm oranı yakalanması için göz önünde bulundurulması gereken temel unsurlardır.

Dönüşüm Oranı Nedir?

Her sektörde yoğun rekabetin olduğu günümüzde, hedef kitlenin ve tüketicilerin firmayla olan deneyimine ilişkin bilgi sahibi olmak, markaların başarısını artırmayı sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Dönüşüm oranının ölçümlenmesi, bu konuya ilişkin detaylı veriler toplanmasına yardımcı olur. Bu kapsamda; e-ticaret ve sosyal medya araçlarının kullanılması yoluyla kullanıcıların markaya verdiği tepkiler ölçülebilir ve hedef kitle nezdinde nasıl bir konumlandırmaya sahip olunduğu öğrenilebilir. 

E-ticarette dönüşüm oranı, firmaların yaptığı çalışmalarda ne kadar başarılı olduğunu gösteren metriklerin başında gelir. Dönüşüm oranı en basit şekliyle, firma tarafından daha önce belirlenmiş olan ürün satışı, sayfa ziyareti, e-mail bülten aboneliği gibi bir aktiviteyi gerçekleştiren kullanıcıların sayısının, bu amaçla gönderilen mesajı alan toplam kişi sayısına  olan yüzdesel oranı olarak tanımlanabilir.

Örneklendirmek gerekirse, e-mail bülten aboneliği için bir reklam oluşturulur ve bu reklam 100.000 kişiye gösterildiğinde, e-mail listesine abone olan kişinin sayısı 1.000 ise dönüşüm oranı 1.000/100.000= 0.1= %10 şeklinde hesaplanır. Sonuç itibarıyla, web sitesine tıklayıp abonelik, satın alma ya da bağlantılara tıklama gibi davranışlar gösteren kullanıcıların miktarı, dönüşüm oranı olarak ifade edilir. Dönüşüm oranının yüksek olması, kampanyanın amacına ulaştığını gösteren önemli bir veridir.

Conversation Rate Hesaplaması

Conversation rate yani dönüşüm oranı hesaplaması, pazarlama çabalarının etkinliğini değerlendirme ve gerekli iyileştirmeleri yapma aşamasında son derece önemlidir. Dönüşüm oranı diğer bir deyişle conversation rate, belirli bir hedefe ulaşan ziyaretçi sayısının toplam ziyaretçi sayısına oranlanması yoluyla bulunur. Conversation rate hesaplaması için kullanılan formül şu şekildedir:

Dönüşüm Oranı= (Hedefe Ulaşan Ziyaretçi Sayısı/Toplam Ziyaretçi Sayısı) x 100

Formülde kullanılan değerlerden hedefe ulaşan ziyaretçi sayısı; ürün satın alma, form doldurma gibi belirli bir eylemi gerçekleştiren ziyaretçi sayısını ifade eder. Toplam ziyaretçi sayısı ise adından da anlaşılacağı üzere web sitesini ya da belirli bir sayfayı ziyaret eden toplam ziyaretçi sayısını belirten bir değerdir.

Bir e-ticaret sitesini günde 1000 kişi ziyaret ediyor ve bu ziyaretçilerin 50’si ürün satın alıyorsa; 

Dönüşüm Oranı= (50/1000) x 100= %5 olarak hesaplanır.

Dönüşüm oranının düzenli olarak izlenmesi, pazarlama stratejilerinin değerlendirilmesi ve optimize edilmesi açısından çok önemlidir. Diğer yandan, belirli kampanyalara ya da dönemlere ait dönüşüm oranlarının karşılaştırılması sayesinde, hangi stratejilerin daha etkili olduğunu belirlemek mümkün olabilir.

Dönüşüm Oranı Neden Önemlidir?

Dönüşüm oranı bir işletmenin veya dijital ortamda bulunan site, uygulama vb. şeylerin başarısını ölçme ve iyileştirme yapmak için bir metrik olarak kabul edilir. Dönüşüm oranının önemli olmasının her sektöre göre birçok nedeni vardır.

Dönüşüm oranı, pazarlamak için oluşturulan kampanyaların, web sitelerin etkinliğini ölçmek ve bu sayede başarı oranını belirlemek amacıyla kullanılır. Bu aynı zamanda hangi stratejilerin daha etkili olduğunu anlamaya yardımcı olmasını sağlar.

Yapılan yatırımların getirisini belirlemek, bir diğer deyişle yapılan yatırımların ne kadar geri kazanç sağladığını anlamak için dönüşüm oranlarından yola çıkılabilir. ROI yani kazanç hesaplama yaparken, reklam harcamaları sayesinde oluşan geri dönüşümle birlikte yapılan yatırımın karlılığını belirlemek mümkün olmaktadır.

Yüksek dönüşüm oranları, dijital ortamda bulunan bir markanın daha fazla satış veya hizmet gerçekleştirmesi anlamına gelir. Buda doğrudan gelir artışı ve ilgili markanın karlılık potansiyelini gösterir.

Dönüşüm oranlarının düşük olması, bir markanın hedef kitlesinden istediği eylemi gerçekleştiremediği anlamına gelir. Bu konuda düşük oranların gerçekleştirilmesi ilgili marka için iyileştirme fırsatı şeklinde yorumlanması daha doğru olacaktır. İnternet sitenize gelen bir ziyaretçinin hangi alanlarda gezindiğini ve neden dönüşüm gerçekleştirmediğini anlayarak daha iyi çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.

Bunlar dışında dijital pazarlama ajanslarıyla ilgili bir çalışma gerçekleştirdiğinizi varsayarsak, ilgili ajansın markanıza yaptığı çalışmaların sonucunu dönüşüm oranları ile anlayabilirsiniz. Örneğin SEO çalışması yapılan bir web sitenin 6. ay sonunda iyi dönüşümler sağlaması gerekiyor. Dönüşüm oranları bu süreçte düşük kalıyorsa farklı bir ajansla çalışma sağlanması gerekmektedir.

Dönüşüm Oranını Nasıl Arttırabilirsiniz?

Dönüşüm oranının artırılması için kapsamlı bir sürece gereksinim duyulur. Tüketicilerin markaya gösterdiği tepkinin ölçülmesi için kullanılabilecek pek çok farklı metrik vardır. Bu kapsamda; tıklama oranları, satın alma rakamları ve takipçi sayısı gibi kriterlerin ölçülmesi yoluyla eksikler belirlenebilir. Tespit edilen eksikler giderildikten sonra hedef kitleye çok daha etkin bir şekilde hitap etmeyi sağlayacak çalışmalar yürütülebilir.

Dönüşüm oranlarını optimize etmeye yönelik çalışmalar sırasında, tüketicinin farklı alternatifleri olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. E-ticarette başarılı bir performans sergilemek için sektörel rakipler arasından sıyrılmak ve tüketicinin dikkatini çekmek gerekir. Dönüşüm oranları ise bu konuda ne kadar başarılı olunduğunu ölçmenin en garantili yollarından biridir. Dönüşüm oranlarını artırmak için kullanılabilecek çok çeşitli yöntemler vardır.

Dönüşüm oranının artırılması, bir işletme ya da web sitesi için son derece önemli bir hedef olabilir. Çünkü dönüşüm oranı, ziyaretçilerin bir web sitesini ziyaret ettikten sonra istenen eylemi gerçekleştirdiğini gösterir. Diğer yandan dönüşüm oranını artırırken başta hedef kitleyi iyi tanımak olmak üzere çok çeşitli noktalara dikkat edilmesi gerekliliği göz ardı edilmemelidir.

Kaliteli Görseller Kullanabilirsiniz

Dönüşüm oranlarını artırmak için web sitesi üzerinde kullanılan ürün fotoğraflarının ve reklam çalışmalarında kullanılan görsellerin kaliteli olması çok önemlidir. Çünkü sunulan ürün ya da bilgi, tüketicilere en iyi şekilde gösterilmelidir. Konu e-ticaret olduğunda görselliğin son derece önemli olduğu unutulmaması gereken bir gerçektir. Bu nedenle, ürünlerinizi en iyi şekilde göstermeniz ve farklı açılardan tanıtabilmeniz önemlidir.

Reklamlarınızda kaliteli görseller kullanmanız, kullanıcıların zaman tünelinde dikkatini çekmenizi sağlar. Bu sayede onları web sitenize çekerek geri dönüşüm oranlarınızı artırabilirsiniz.

Detaylı ve Doyurucu Ürün Bilgileriyle Açıklamaları Yazabilirsiniz

Tüketicileri web sitenize çektikten sonraki aşama dönüşüm oranlarınız üzerinde son derece etkilidir. Tüketicileri reklamlar aracılığıyla web sitenize çektikten sonra, onları web sitenizde tutmanız ve ürün satın almaya yönlendirmeniz gerekir. Ziyaretçileri web sitenizde tutmanın en önemli yollarından biri, ürünler hakkında yaptığınız açıklamalara önem vermek ve ürünleriniz hakkında bilgilenmelerini sağlamaktır. Bunun için detaylı ve bilgilendirici ürün açıklamaları oluşturmalı, kullanıcıların ürünler hakkında daha fazla bilgi almasını sağlamalısınız.

Web sitenizde paylaşacağınız ürün açıklamalarını iki bölüme ayırmanız mümkündür. Ürün sayfasında ürünün yanında ürünle ilgili önemli bilgilere yer verebilir ve daha kısa bir versiyon oluşturabilirsiniz. Sayfanın biraz daha alt bölümünde ise teknik detayların bulunduğu daha kapsamlı bir ürün açıklaması paylaşabilirsiniz. Bu durumda, ürün hakkında hızlıca bilgi almak isteyen kullanıcılar kısa açıklamaları okuyabilir, daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler ise sayfanın alt bölümündeki açıklamalara göz gezdirebilirler.

Ürün Videoları Hazırlayabilirsiniz

Dönüşüm oranlarını artırmanıza yardımcı olacak diğer bir yöntem, ürün videoları hazırlamaktır. Videolar ürün hakkında bilgi vermeyi sağlamasının yanı sıra yazılı açıklamalardan ve fotoğraflardan daha fazla ilgi çeker. Ürün videolarını hazırladığınızda tüketicilere ürünle ilgili daha fazla bilgi verebilirsiniz. Ürünün kullanım alanlarını gözler önüne sermek, aynı zamanda ürünün daha ilgi çekici olmasını sağlayan önemli bir unsurdur. Bu sayede, tüketicilerin satın alma kararı olumlu yönde etkilenebilir. 

Ücretsiz Kargo Seçeneği Sunabilirsiniz

Ücretsiz kargo seçeneği sunmak, dönüşüm oranlarınızın artmasını sağlayacak en önemli faktörlerden biridir. Günümüzde tüketiciler internetten yaptıkları alışverişlerde genellikle kargo ücreti ödemek istemezler. Bu nedenle çoğu zaman ilk olarak kargo ücretini kontrol ederler. Sunduğunuz ürünlerde ücretsiz kargo seçeneğinin bulunması, tüketicilerin satın alma kararı üzerinde olumlu etkiler sağlayacaktır.

Kullanıcı Deneyimini Arttırabilirsiniz

Geri dönüşümlerini artırmak için web siteniz üzerinde kullanıcı deneyimini artıracak çalışmalar yapmanız önemlidir. Kullanıcı deneyimini artırmaya yönelik olarak farklı yöntemlere başvurmanız mümkündür. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Site Açılma Hızını Artırabilirsiniz

Web sitenizin hızını artırmak kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkileyerek dönüşüm oranlarının optimize edilmesini sağlayabilir. Bunun için öncelikle site içi navigasyonu kolay bir hale getirmeniz gerekir. Ayrıca kategori sistemini kolay anlaşılır, ancak detaylı bir şekilde kullanıcılara sunmalısınız. Kullanıcılar alışverişlerini tamamlamak için ödeme işlemini mümkün olan en az adımla, kolay ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilmelidirler. Bunun yanı sıra diğer bir önemli konu ise kredi kartı, havale, ön ödemeli kart gibi farklı ödeme alternatiflerine yer vermenizdir. Web sitesi tasarımında kullanıcılarda kafa karışıklığına neden olabilecek herhangi bir öğeye yer vermemeye özen göstermeniz çok önemlidir.

İletişim Bilgilerini Açıkça Sunabilirsiniz

Tüketicilerin web sitenizin ve firmanızın güvenilir olduğunu anlamasını sağlamak için iletişim bilgilerinizi web sitenizin tüm sayfalarında açık bir şekilde göstermelisiniz. Bu sayede kullanıcılar akıllarına takılan herhangi bir soru olduğunda size kolayca erişme şansına sahip olabilirler.

İletişim kanallarınız üzerinden size ulaşan kullanıcılarla birebir diyalog kurma imkanı elde edebilirsiniz. Bunun sonucunda, bu kişileri satın alma eylemini gerçekleştirmek için daha kolay bir şekilde yönlendirebilirsiniz. Gerek hizmetleriniz gerek ürünleriniz hakkında detaylı bilgi vermenizi sağlayacak bu tür bir yol izlemeniz halinde dönüşüm oranlarınızın olumlu şekilde etkilendiğini gözlemleyebilirsiniz.

dönüşüm oranı nasıl hesaplanır

Dönüşüm Oranı Müşteri Edinme Kanallarına Göre Değişir mi?

Evet, dönüşüm oranı her kanala göre değişkenlik gösterebilir. Dijital pazarlama kanalları, her sektöre göre farklı geri dönüş oranı sağlayabilir. Bunun nedeni markaların bulunduğu sektörde kullanıcıların farklı  profillerine, alışkanlıklara ve davranışlara sahip olması bu oranın değişmesinede rol oynar.

Buna bağlı olarak, her müşteri edinme kanalının dönüşüm oranları farklı olabilir. Farklı müşteri edinme kanallarının dönüşüm oranlarını etkileyen faktörleri aşağıda sizler için sıraladık.

Sosyal Medya

Geniş kitlelere ulaşma imkanı veren sosyal medya platformları aynı zamanda, hedeflenen reklamcılık ve içerik stratejileriyle belirli demografik gruplara ulaşma avantajı sağlar. Buna bağlı olarak dönüşüm oranları, platforma ve hedef kitleye bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ürün, hizmet tanıtımı, marka bilinirliği ve yerel hizmetler özelinde oluşturulan reklamların geri dönüş oranı diğer kanallara göre daha yüksektir. Günümüzde insanların çoğu sosyal medyada ürün ve hizmetleri görerek, satın almaya karar veriyor. Doğru platformu bularak, dönüşüm oranlarını arttırmak mümkündür.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Arama motoru üzerinde arama yapan ve organik arama sonuçlarından gelen ziyaretçiler genellikle daha nitelikli olurlar. Bunun nedeni, belirli bir ilgi ya da ihtiyaç sonucu arama yapmaları ve web sitenize gelmeleridir. Bu durum, dönüşüm oranlarının artmasını sağlayabilir. 

E-posta Pazarlama

İyi planlanmış bir e-posta pazarlama stratejisi, daha önce web sitenizle etkileşimde bulunan ya da ilgili olduğunu düşündüğünüz potansiyel müşterilere ulaşmanıza yardımcı olur. Kişisel ve hedeflenmiş iletişim, dönüşüm oranlarınızın artmasında önemli bir rol üstlenir.

Arama Motoru Reklamları (SEM)

Google gibi arama motorlarında reklam vermek, belirli anahtar kelimelere yönelik planlanan reklamlarla hedeflenmiş bir trafik çekmeyi sağlar. Böylece daha hızlı sonuçlar alabilir ve dönüşüm oranlarınızı artırabilirsiniz.

İçerik Pazarlama

Blog yazıları, infografikler ve videolar gibi içerikleri kullanarak hedef kitlenize değerli bilgiler sunabilir, onları etkileyebilir ve markanızı en iyi şekilde tanıtabilirsiniz. Kaliteli içerikler paylaşmak, dönüşüm oranlarının artmasında etkili olan unsurlardan biridir.

Dış Kaynaklı Trafik

Affiliate pazarlama, ortaklıklar ve diğer web sitelerinden gelen trafik gibi dış kaynaklar, ziyaretçilerin web sitesine farklı bir niyetle gelmesine neden olabilir. Buna bağlı olarak dönüşüm oranları farklı olabilir.

İdeal Dönüşüm Oranı Nedir?

İdeal dönüşüm oranı, internet sitelerin farklı kanallar aracılığıyla satılan ürün veya hizmetin ortalama oranıdır. Tek bir ideal dönüşüm oranından bahsetmek çok doğru olmayabilir, pek çok faktöre bağlı olup değişiklik göstermesi mümkündür.
Bu oranın her sektöre değişkenlik göstermesinin sebebi, aslında şöyle açıklanabilir; örnek olarak bir cnc makinesinin ortalama fiyatı 100.000 TL’dir. Aylık arama hacmi 12.000 olsa bile ürününün satış oranı ve fiyatından dolayı dönüşüm oranı az olacaktır. Ancak vida üreten bir markanın aylık olarak 100.000 adet vida satmasıyla CNC makinenin aylık 7-10 arası satış yapması aynı kar getirisine sahip olacaktır. Bu durumda dönüşüm oranlarını her sektöre göre farklı değerlendirmek gerekecektir.


Örneğin, 2.000 etkileşimden 100 dönüşüm elde ettiyseniz dönüşüm oranınız %5 olur (100 ÷ 2.000 = %5).


SEO ROI, yani yatırım kazanç hesaplama aracımızla organik olarak dönüşümleriniz hakkında tahmini rakamlar alabilirsiniz.

Google tarafından açıklanan dönüşüm oranı:
dönüşüm oranı tanım

Kaynak: https://support.google.com/google-ads/answer/2684489

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?