Domain Otoritesi (domain authority) Nedir? | Boosted Craft
Back

Domain Otoritesi (domain authority) Nedir?

Domain otoritesi, bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfasında yani SERP’te ne kadar iyi bir yerde yer alacağını tahmin eden arama motoru sıralama puanı’dır. Moz tarafından geliştirilmiş olan domain authority, yetki puanı olarak da adlandırılır. Bir web sitesinin sıralama daha yüksek bir yer edinebilme olasılığı olup olmadığını gösteren domain otoritesi, 1 ila 100 puan arasında değişen bir değeri ifade eder.

Domain Otoritesi Nasıl Belirlenir?

Domain otoritesi, kök etki alanları adı verilen faktörler dikkate alınarak belirlenir. Toplam bağlantı sayısı başta gelmek üzere birden fazla faktörü tek bir DA puanı olarak değerlendiren domain otoritesi daha sonra web sitelerinin sıralama güçlerini takip etmek için kullanılabilir. Domain otoritesi Google tarafından kullanılan bir ölçüm değeri değildir. Web sitesinin zaman içindeki sıralama gücünü gözlemlemek isteyen insanlara bilgi sunan bir sistemdir.

Domain Otoritesi Nasıl Hesaplanır?

Domain otoritesi, web sitesinin sayfa yetkileri, son günlerdeki yeni trafik akışları (siteyi yeni keşfeden sayıları), bağlantıları, spam scoru, sayfa linklerinin metrikleri dikkate alınarak hesaplanır. Domain otoritesi kapsamında sunulan puanı site sahiplerinin hesaplayabilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Domain Authority dijital aracı hesaplamayı kendi gerçekleştirir ve 100 puanlık logaritmik ölçekte bir hesaplama ortaya çıkar. Web sitesinin domain otoritesi 20’den 30’a, 60’tan 70’e, 10’luk sistemde yükselebilir.

İyi Domain Otoritesi Nedir?

İyi domain otoritesi hakkında bilgiler şu yöndedir:

  • Genel olarak yüksek sayıda kaliteli dış bağlantıya sahip web siteleri domain kurulum ölçeğinin en üst sıralarında yer alırlar.
  • Az sayıda bağlantı içeren ve küçük işletmelere ait olan web siteleri ise daha düşük bir DA’ya sahiplerdir.
  • İnternet dünyasına dahil olan yepyeni bir web sayfası her zaman 1 DA itibar puanı ile hayata başlar.
  • Domain otoritesi sadece bir web sitesinin ilerideki yeteneklerine yönelik tahmin yapar ve yüksek bir DA puanına sahip olmak web sitesinin tek hedefi olmamalıdır.
  • SERP’te doğrudan rekabet sağlamak için rakiplerden daha yüksek bir domain otoritesi itibar puanına sahip olmak ise önemlidir.

Kısacası, domain otoritesi denildiğinde akla gelen iyi veya kötü bir puan değeri yoktur. Bu konu web sitelerinde yanlış anlaşılabilmektedir. Domain otoritesi hangi sitelerin diğerlerine göre daha sağlam, önemli bağlantılara sahip olabileceğini anlamak ve karşılaştırma yapabilmek için kullanılabilir.

Domain Otoritesi ve Sayfa Otoritesi Farkı Nedir?

Domain otoritesi, tüm alan adlarının ve alt alan adlarının öngörülebilir sıralama gücünü ölçer. Sayfa otoritesi ise web sitelerinin tek bir sayfasının gücünü ölçer. Bu durumda domain otoritesi, sayfa otoritesinden çok daha kapsamlı bir fikir sunar.

Domain Otoritesi Teknik Yanları

Domain otoritesinin teknik yanları hakkında detaylar aşağıdaki şekildedir:

  • Domain otoritesi web dizinindeki bazı verilere dayanır ve hesaplama yapmak için birden fazla faktörden yararlanır.
  • Domain otoritesi, makine öğrenme modeline sahiptir.
  • Makine öğrenme modeli sayesinde web sitelerinin bağlantı verilerini ele alarak gerçek arama sonuçlarında nerede yer alabileceğine ilişkin tahmini sunar.

Sıralanan detaylar domain otoritesinin teknik nitelikleridir.

Domain Otoritem Neden Değişiyor?

Domain otoritesinin değişme sebepleri şöyledir:

  • Bağlantınızın büyüme profilinin henüz web dizininde yakalanmamış olması,
  • İnternet dünyasının en yüksek DA itibar puanına sahip ölçeklerinin (Wikipedia gb.)kayda değer büyüme göstermesi sebebiyle diğer küçük sitelerin puanlarında oluşan dalgalanma,
  • Web adresinizin linklenen bölümlerinin eskisinden daha fazla veya daha az taranması,
  • Domain otoritesinin puanlama ölçeğinin en alt alanında bulunması ve ölçeklendirme dalgasından yüksek oranda etkilenmesi,

Bu sebeplere bağlı olarak DA itibarında değişim oluşabilir.

Domain Otoritesini Nasıl Etkilerim?

Domain otoritesini direkt bir şekilde etkilemek oldukça zordur. İlk olarak domain otoritesi (domain authority) nedir? sorusunun yanıtının iyi kavranması gerekir. Domain otoritesini etkileyebilecek bir metrik ancak bağlantı verilerinin toplamına etki edebilecek bir metrik olmalıdır. Bu metrik ise web sitesinin özellikle Google arama motoru sonuç sıralamasında ne kadar başarılı olduğuyla bağlantılıdır. Domain otoritesini etkileyebilmek için web sitesinin genel SEO şartlarını iyileştirmek, iyi bir sıralama yakalamak, sadece sayfalara yönelik bağlantıları geliştirmek yerine web sitesinin bağlantı profilini iyileştirmek gerekir.

Domain Otoritesi Takibi Ne Sağlar?

Domain otoritesini takip etmek, onun nasıl artırılacağını öğrenmek, iyi bir domain otoritesi aracını kullanmak, genel SEO sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirmeyi sağlar. Domain otoritesin yükselişi takip edebiliyorsanız, web sitenizin geleceğe yönelik başarı yakalama olasılığı taşıdığını söyleyebilirsiniz. Çünkü, web sitenizdeki içeriklerin SEO uyumlu olması, sektörünüzle alaka düzeylerinin bulunması, içeriklerin güvenilirlik taşıması halinde domain otoritesinde artış oluşabilmektedir.

Domain otoritesi sonuç itibarıyla, bir web sitesinin arama motoru sonuç sıralamasında belirgin biçimde görünme olasılığının ne olduğunu tahmin etmek amacıyla Moz tarafından geliştirilmiştir. Eğer Domain otoritesini takip eder ve 1 ila 100 puan arasındaki yüksek rakamları görüntüleyebilirseniz, web sitenizin SERP’te bir geleceğe sahip olduğu hakkında yorum yapabilirsiniz.

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:

Domain Authority Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Domain Authority, internet sitesinin otoritesini gösteren bir puanlama sistemi olup, genel olarak yapılan SEO çalışmalarını etkileyen bir metriktir. İlgili otorite puanı birçok yönden geliştirilebilir ancak bunlar arasında kaliteli içerik üretimi, otoriter backlinkler ve teknik SEO iyileştirmeleri otorite puanınızı arttırabilir.

Domain otoritesi, bir web sitesinin genel otoritesini gösterirken, sayfa otoritesi ise sadece o sayfanın otoritesini gösterir. Domain otoriteniz ne kadar yükselirse, sayfa otoritenizde aynı derecede yükselecektir. Ancak kalitesiz içerik üretimi veya spam çalışmalar, otorite puanınızı düşürebilir.

Yüksek domain otoritesine sahip olmanın, arama sonuçlarına oldukça olumlu etkisi vardır. Yüksek otoriteye sahip internet sitesi, arama sonuçlarında daha iyi sıralamalar almasına ve bu sayede daha iyi organik trafik çekmesine yardımcı olmaktadır.

Düşük domain otoritesine sahip bir internet sitenizin olması kötü bir durum değildir. İlgili otorite puanı yapacağınız olumlu ve doğru SEO çalışmaları sonrası sıçrama yapabilir ve bu sayede büyük trafikler elde edebilirsiniz. Puanınızı yükseltmek için: kaliteli içerikler üretin, kaliteli backlink alın ve teknik SEO’nuzu geliştirin.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?