Dofollow Nofollow Link Nedir? Ne İşe Yarar? | Boosted Craft
Back

Dofollow Nofollow Nedir?

dofollow nofollow nedir

Web sitesinde geri bağlantıların kullanılması, web sitesinin sıralamasını ve kalitesini artırma amacıyla gerçekleştirilmesi gereken en önemli süreçlerden biri olarak kabul edilir. Ancak backlink kullanımından optimum fayda sağlanması için dikkat edilmesi gereken birtakım farklı unsurlar vardır. Bu unsurların göz ardı edilmesi halinde web sitesinde giderilmesi söz konusu olmayan bazı hasarlar ortaya çıkabilir. 

Geri bağlantılar özellikle harici SEO anketleri bağlamında bir SEO anketi yapılırken en çok göz önünde bulundurulan kavramlar arasında ilk sıralarda gelir. Backlinkler tek bir geri dönüş türü olmamakla birlikte, dofollowlink gibi backlink terimleriyle karşı karşıya kalınması söz konusu olabilir. Dofollowlink teriminin yanı sıra nofollowlink gibi backlink terimleri de bulunur.

Nofollow Nedir?

Web sitesinde kullanılan bağlantıların garanti edilmediğini belirtme amacıyla Nofollow etiketi kullanılır. Nofollow etiketi genellikle blog yorumlarındaki spam bağlantıların engellenmesi için kullanılmakta olup, bu sayede bağlantı web sitesinde paylaşılan güven bağlantısından kaldırılabilmektedir. Özellikle web sayfasının sıralamasını ve kalitesini etkileyebilecek bağlantılar söz konusu olduğunda nofollow etiketinin kullanılması ihmal edilmemelidir.

Nofollow link komutu, komutta rel=“nofollow” gibi bir komut eklentisi çalıştırılması yoluyla backlink koduna uygulanabilmektedir. Bu bağlantı arama motoru örümceklerine Pagerank değerlerini kötüye kullanmamaları talimatını verir. Yani nofollow bağlantısı verilen herhangi bir sayfa, bu tür bir siparişi bağlantı verilen sayfaya iletir.

Dofollow Nedir?

Dofollow, web sitesini arama motoru sonuçlarında üst sıralara çıkarak bağlantılar için kullanılan ve doğru kullanıldığında SEO çalışmalarının başarısını artıran bir yöntemdir. Dofollow temelde nofollow’un tam tersidir. Buna bağlı olarak Google arama motoru botları bu bağlantıları kabul etmekte, kullanılan bağlantıların kalitesine bağlı olarak web sayfasının kalitesi artmaktadır.

Backlink kodu için dofollow bağlantısı, rel = “dofollow” komutuyla uygulanır. Bu komutun backlink koduna uygulanması sonucu elde edilen link, arama motorunda dofollow çalışan web sayfasının bağlı olduğu sitenin PR değerinden faydalanmayı sağlar. Dofollow bağlantıları, SEO çalışmaları kapsamında kullanılan en etkili bağlantı türlerinden biri olarak kabul edilir. Bu tip linkler için Pagerank değerinden faydalanma amacıyla komut verilir. Bu nedenle dofollow link her zaman etkili sonuçlar alınmasını sağlar.

Nofollow Etiketinin SEO’ya Faydaları

“Nofollow” etiketi, web sayfalarının arama motoru botları tarafından dolaşmasını önlemekte ve bu sayfalardaki bağlantıların arama sonuçlarında değerlendirilmeyeceği anlamına gelmektedir. Bu etiket, spam bağlantıları ya da güvenilmeyen içeriği önleme amacıyla kullanılabilir. Aynı zamanda site sahibinin link verme kontrolünü sağlamaktadır. Bunun yanı sıra “Nofollow” etiketini kullanmak, arama motorları tarafından sayfanın ve sitenin puanının azaltılmasına yol açabilir. “Nofollow” etiketinin SEO’ya faydası, arama motorları tarafından güvenilmeyen ya da istenmeyen bağlantıların filtrelenmesine yardımcı olmak şeklinde ifade edilebilir.

Nofollow Nasıl Kullanılır?

“Nofollow” etiketi, HTML kodunun bir bağlantı elemanına eklenmektedir. Bununla ilgili örnek aşağıda yer almaktadır:

<a href=”https://example.com” rel=”nofollow”>Example Link</a>

Bu kod, “example.com” adresine bağlantı ve arama motorlarının bu bağlantıyı takip etmemesi talimatı vermektedir. Birden fazla nofollow etiketinin kullanılması mümkün olduğu gibi bu etiketler tek başına ya da diğer etiketlerle birlikte kullanılabilmektedir.

<a href=”https://example.com” rel=”nofollow noopener”>Example Link</a>

Bu kod hem arama motorlarının bu bağlantıyı takip etmemesini hem bağlantı açıldığında yeni bir pencerede açılmasını önerir.

Nofollow Kullanım Alanları, Nerede Kullanılır?

“Nofollow” etiketinin kullanılabileceği bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Spam Bağlantılar: Nofollow etiketi e-posta spamı ya da yanıltıcı içerik gönderen sitelere ait bağlantıların arama motorları tarafından takip edilmesini önler.
  • Reklam Bağlantıları: Nofollow etiketi reklam amaçlı bağlantıların arama motoru sonuçlarında değerlendirilmemesi için kullanılabilir.
  • Güvenilmeyen Bağlantılar: Web sitesi sahibi tarafından güvenilmeyen ya da doğrulanamayan içeriklere bağlantı verilmesi durumunda Nofollow etiketi kullanılabilir.
  • Ücretli Bağlantılar: Web sitesi sahibi tarafından para karşılığı verilen bağlantıların arama motoru botları tarafından değerlendirilmesini önlemek için Nofollow etiketinden faydalanılabilir.
  • Dinamik Bağlantılar: Web sitesi içinde dinamik olarak oluşan bağlantıların değerlendirilmemesi için Nofollow etiketi kullanılması fayda sağlayabilir.

Bu alanların yanı sıra “Nofollow” etiketi, site sahibinin bağlantılarını kontrol etme ihtiyacını karşılama amacıyla kullanılabilir. Bununla birlikte “Nofollow” etiketini sürekli olarak kullanmak, web sitesinin ve sayfalarının arama motorları tarafından değerlendirilmesi sürecini negatif olarak etkileyebilir. Bu nedenle, “Nofollow” etiketinin ihtiyaca göre kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Rel=Nofollow Neye Yarar?

“rel=nofollow” etiketi, web sayfalarındaki bağlantıların arama motorları tarafından takip edilmemesi ve değerlendirilmemesi amacıyla kullanılır. Aynı zamanda bu etiketin, spam bağlantıları ya da güvenilmeyen içeriği önlemek için ve site sahibinin link verme kontrolünü sağlaması amacıyla kullanılması söz konusu olabilir. 

Arama motorları, web sayfalarındaki bağlantıları takip etme yoluyla sayfaların ve sitelerin güvenilirliğini ve popülaritesini ölçümler. Bununla birlikte, her bağlantının değerli olduğu ve arama motorları tarafından takip edilmesi gerektiği doğru bir düşünme olmayabilir. Çünkü spam ya da güvenilmeyen bağlantıların, arama sonuçlarının kalitesini düşürmesi ve site sahibinin imajını bozması söz konusu olabilir. 

Bu nedenle “rel=nofollow” etiketi, spam ya da güvenilmeyen bağlantıların filtrelenmesi ve arama sonuçlarının kalitesinin korunması noktasında önemli fayda sağlayan bir araç haline gelebilir. Tüm bunların yanı sıra web sitesi sahibinin link verme konusundaki kontrolünü sağlar, arama motorlarını hangi bağlantıların takip edilmesi gerektiği konusunda doğru bir şekilde bilgilendirir.

NoFollow Ne İşe Yarar?

“rel=nofollow” etiketi, arama motorlarının web sitesindeki belirli bir bağlantıyı takip etmemesine dair komut vererek, söz konusu bağlantının arama sonuçları üzerindeki etkisini ortadan kaldırır. Nofollow etiketi sayesinde site sahibi güvenilmeyen ya da gereksiz bağlantıları filtreleyebilir, arama sonuçlarının kalitesini korumasına katkıda bulunur. Diğer yandan nofollow etiketi site sahibinin link verme konusundaki kontrolünü sağlamasının yanı sıra, arama motorlarına hangi bağlantıları takip etmesi gerektiği konusunda doğru bir bilgilendirmede bulunma imkanı verir.

dofollow link nedir

DoFollow Link Nasıl Kullanılır?

Bir HTML etiketi olan dofollow link bağlantıları arama motorları tarafından izlenir. Bağlantı verilen web sayfasının saygınlığı ve değeri belirlenir. Dofollow bağlantısı eklemek için HTML kodu kullanılabilir:

<a href=”http://www.example.com”>Example Link</a>

Varsayılan olarak, tüm bağlantıların dofollow bağlantılar olduğu ve arama motorları tarafından takip edildiği unutulmamalıdır.

Dofollow Kullanım Alanları

Dofollow bağlantılar sayesinde herhangi bir web sayfasındaki linklerin arama motorları tarafından izlenmesi ve değerlendirilmesi sağlanabilir. Buna ek olarak dofollow bağlantıların web sayfaları arasında referans ya da kaynak olarak kullanılması söz konusu olabilir. Bu sayede ziyaretçiler ilgili ya da benzer içeriklere daha kolay bir şekilde ulaşabilir. Dofollow bağlantıların kullanılabileceği alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İç Bağlantılar: Dofollow kullanımı ile arama motorlarının iç sayfalar arasındaki bağlantıları izlemesi sağlanır.
  • İçeriğe Dayalı Bağlantılar: İçerikte verilen referans ya da kaynak bağlantılarının arama motorları tarafından izlenmesini sağlamak için dofollow etiketi kullanılabilir.
  • Referans Bağlantıları: Bir başka web sayfasından gelen ziyaretçilerin web sayfasına yönlendirilmesi için dofollow etiketi kullanılabilir.
  • Partner ya da Ortaklık Bağlantıları: İşbirliği yapılan diğer web sayfalarına bağlantı vermek için dofollow etiketi kullanılması fayda sağlayabilir.
  • Backlinkler: Başka web sayfalarından web sayfasına yapılan bağlantılar dofollow etiketi kullanımı yoluyla arama motorları tarafından izlenebilir ve web sayfasının SEO performansının artması sağlanabilir.

Rel=dofollow Neye Yarar?

“rel=dofollow” şeklindeki HTML etiketi, web sayfasındaki bağlantının arama motoru botları tarafından takip edilmesine ve değerlendirilmesine yardımcı olur. Söz konusu etiket, arama motorlarına bağlantı verilmiş olan web sayfasının saygınlığını ve değerini belirleme sürecine katkıda bulunur. Bu sayede web sayfasının arama motoru sonuçlarında yükselmesini destekler.

Örnek vermek gerekirse bir blog yazısı içerisinde bir başka web sayfasına yapılan bağlantıya ilişkin HTML kodu şu şekilde görünmektedir:

<a href=”http://www.example.com” rel=”dofollow”>Example Link</a>

Bu bağlantı arama motoru botları tarafından izlenir, bağlantı verilen web sayfasının değeri ve saygınlığı belirlenir. Aynı zamanda ziyaretçilerin, bağlantı verilen web sayfasına ulaşması sağlanabilir.

Dofollow Ne İşe Yarar?

Dofollow bağlantılar, web sayfasında yer alan linklerin arama motorları tarafından izlenmesine ve değerlendirilmesine yardımcı olur. Böylece web sayfası arama motoru sonuçlarında daha yüksek sıralamaya ve daha yüksek organik trafiğe sahip olabilir. Arama motorları, dofollow bağlantıları takip eder ve bağlantı verilen web sayfasının saygınlığı ile değerini belirler. Bağlantı verilen web sayfası kaliteli ve ilgili içerikler sunuyorsa, web sayfasına daha yüksek değer atanması ve arama sonuçlarında daha iyi görünmesi söz konusu olabilir.

Dofollow bağlantılar aynı zamanda web sayfasına gelen ziyaretçilerin sayısının artmasına yardımcı olabilir. Başka web sayfalarından yapılan bağlantılar, ziyaretçilerin web sayfasına daha kolay erişmesini ve burada daha fazla zaman geçirmesini sağlayabilir. Bu doğrultuda dofollow bağlantıların, web sayfasının SEO performansını artırma konusunda önemli bir araç olduğunu söylemek mümkündür. Bununla birlikte dofollow bağlantılar titizlikle kullanılmalıdır. Değersiz ya da spam içerikler sunan web sayfalarına yapılan bağlantılar, web sayfasının arama motoru sonuçlarındaki performansını olumsuz yönde etkileyebilir.

Dofollow Etiketinin Faydalı Olduğu Durumlar

İçeriğe Dayalı Bağlantılar: İçerikte referans ya da kaynak verilmek istenen bağlantılar için dofollow etiketi kullanılabilir. Arama motorları bu bağlantıları izler, bağlantı verilen web sayfasının değerini ve saygınlığını belirler.

Partner ya da Ortaklık Bağlantıları: İşbirliği yapılan diğer web sayfalarına bağlantı verme amacıyla dofollow etiketi kullanılabilir.

Backlinkler: Web sayfasına başka web sayfalarından yapılan bağlantıların izlenmesi için dofollow etiketi kullanılarak, web sayfasının SEO performansı artırılabilir.

İç Bağlantılar: Web sayfasındaki diğer iç sayfalar arasındaki bağlantıların arama motorları tarafından izlenmesini sağlamak amacıyla dofollow etiketi kullanılabilir.

Reklam ya da Sponsorlu Bağlantılar: Web sayfasında reklam ya da sponsorlu bağlantılar bulunuyorsa, bu bağlantılar için dofollow etiketi kullanılması söz konusu olabilir. Arama motorları bu bağlantıları izler ve web sayfasının arama motoru sonuçlarındaki performansının artması sağlanabilir. 

Diğer yandan dofollow etiketini her bağlantı için kullanmamak gerekir. Özellikle spam ya da değersiz içerik sunan web sayfalarına yapılan bağlantılar için rel=nofollow etiketi kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Arama motorları bu bağlantıları izlemediği ve değerlendirmediği için, web sayfasının arama sonuçlarındaki performansının etkilenmesi söz konusu olmaz.

nofollow ne işe yarar

NoFollow ve DoFollow Ne Anlama Geliyor?

Dofollow ve DoFollow, internette yapılan bağlantıların nasıl yönlendirileceğini belirlemek için kullanılan bir HTML etiketidir. Bağlantı verilen web sayfasının link değerini belirleyen arama motorları tarafından izlenmesine izin veren dofollow etiketi, arama motorları tarafından izlenen ve değerlendirilen bağlantılar olarak kabul edilmektedir. 

NoFollow ve DoFollow Farkı Nedir?

Google’ın geliştirilmiş bağlantı gönderme yöntemi olarak kabul edilen nofollow bağlantı sistemi kullanıldığında, sitenin puanı başka bir bağlantılı siteye aktarılmaz. SEO kapsamında değerlendirildiğinde, bir web sitesinin ne kadar çok tavsiye edilirse o kadar değerli olduğu söylenebilir. Bunun için dofollow linklere ihtiyaç duyulur. Nofollow bağlantısı öncelikli olduğunda ise farklı durumlarla karşılaşılabilir. Google’ın geliştirdiği bir sistem olan nofollow link, yorumlardaki linkler ile hızlı spam linklerinin verdiği rahatsızlığa bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Nofollow link kullanıldığında, link verilen site link veren sitenin PageRank puanından faydalanamaz.

Nofollow ve Dofollow Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Web sayfalarında nofollow ve dofollow etiketlerini kullanmak web sitesi açısından son derece faydalıdır.

  • Nofollow etiketinin kullanılması halinde Google, güvenilmeyen bağlantıları web sitesine ait olarak saymaz. Böylece spam ve web sitesinin zarar görebileceği durumlar önlenebilir.
  • Dofollow, web sitesi puanının kullanılmak istenen yüksek kaliteli bağlantıları içermesine yardımcı olur ve web sitesinin kalitesini artırır. Yönetilmeyen kötü niyetli bağlantılar SEO stratejilerini olumsuz etkileyip web sitesi sıralamasını düşürebilir. Bu nedenle kötü niyetli bağlantı tespit edilmesi halinde mutlaka nofollow etiketi kullanılmalıdır.
  • Google, nofollow bağlantıları kullanan web sitelerini güvenilir olarak kabul ettiği için; bu etiketlerin en azından bazılarını kullanmak Google’ın web sitesini daha üst sıralara taşımasına yardımcı olur.

Nofollow ve Dofollow Google İçin Neden Önemli?

Google web sitelerini sıralarken, web sitesinin geri bağlantılarını ve bu bağlantıların kalitesini değerlendirir. Bu aynı zamanda bot ya da spam kullanan web sitelerini tespit etmeye ve gerekli cezaları uygulamaya yardımcı olur. Söz konusu etiketler ise Google’ın web sitesindeki backlinkleri kontrol etmesi için kullanılır. 

Nofollow ve Dofollow Link Türleri Nasıl Anlaşılır?

Hangi bağlantının nofollow ve hangi bağlantının dofollow olduğunu öğrenmek için uygulanması gereken birkaç adım vardır:

  • Öncelikle bağlantının gerçekliği kontrol edilir. Bağlantı yeni açılan sekmede bulunur. Bağlantının solundaki güvenlik simgesi aranır. Web sitesi güvenilir olarak kabul edilmiyorsa, bu bağlantıdan uzak durulmalıdır.
  • Web sitesi bir arama motoruyla aranır ve sonuçlar kontrol edilir.
  • HTTPS yapısının HTTP yapısından daha güvenli linkler olduğu unutulmamalı ve HTTPS ile başlayan linklere öncelik verilmelidir. 
Diğer rehber yazılarımıza göz atın:

Dofollow Nofollow Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Dofollow link bir web sitesinden diğer web sitesine verilen bağlantıların, arama motoru botların tarafından takip edilebilir olduğunu gösteren terimdir.

Nofollow link ise verilen bağlantıların arama motoru botları tarafından takip edilemediği anlamına gelir.

Dofollow bağlantı, web sitelerinin farklı bir siteye verdiği bağlantının güvenilir ve kaliteli olduğunu göstermek için kullanılır. Genellike bu bağlantılar sitenin sıralamalarına iyi yönde katkı sağlar.

Nofollow ise reklam, sponsorlu veya referans olamayacağınız bağlantı türleri için kullanılan bağlantılardır. Sitenizden dışarı çıkan bağlantılarda referans olamayacağınız siteler için kullanılabilirsiniz.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?