SEO Uzmanı Nedir? Nasıl Olunur? | Boosted Craft
Back

SEO Uzmanı Nedir? Nasıl Olunur?

seo uzmanı nedir nasıl olunur

Arama motoru optimizasyonu alanında çalışan, web sitelerinin arama motoru performansını iyileştirmeye yönelik çalışmaları planlayan ve uygulayan kişilere SEO uzmanı adı verilir. SEO uzmanı kişi, marka ve işletmelere ait web sitelerini başta Google olmak üzere tüm arama motorlarının algoritmalarına uyumlu hale getirmek için analiz eder, raporlamalar yapar ve uygulama sürecine destek olur. Bu çalışmalar sayesinde web sitelerinin arama motorlarında üst sıralara çıkması ve organik trafiğinin artması sağlanır.

SEO uzmanı temel olarak web sitelerinin arama motoru sonuçlarındaki görünürlüğünün artırılmasına odaklanır. Bunun için yapılması gereken çalışmaları planlar, uygular ve sağlanan sonuçlara ilişkin raporlamalar yapar. 

SEO Uzmanının Görevleri Neler?

SEO uzmanları web sitesindeki tüm alanlara hakim olabildiği gibi bazı alt dallarda uzmanlaşmayı da tercih edebilir. SEO uzmanlarının öncelikli görevleri aşağıda sıralanmıştır.

Ön Analiz Yapmak ve Yol Haritasını Belirlemek

SEO uzmanı çalışmalarına başlamadan önce ön analiz yapar ve takip edilecek yol haritasını belirler. Ön analiz dahilinde anahtar kelime araştırması, rakip analizi, mevcut trafik analizi ve SWOT analizi gibi çalışmalar gerçekleştirilir. Yapılan ön analiz, SEO projesinin seyrini belirleyecek ve hedeflenen başarıya ne zaman ulaşılacağı hakkında bir fikir edinmeye yardımcı olacaktır. 

Diğer yandan ne kadar kapsamlı analiz yapılırsa yapılsın, hiçbir SEO uzmanının kesin bir başarı zamanı vermesi söz konusu değildir. Hedefe ulaşılacak zaman ile ilgili bir garanti ya da taahhüt veren SEO uzmanları ile çalışmamak gerekir.

Site İçi Teknik SEO Analizi

SEO uzmanları temelde web sitelerinin arama motoru optimizasyonunu gerçekleştirir. Google ve diğer arama motorları, botlar aracılığıyla web sitelerini doğru bir şekilde taramaya ve listelemeye odaklanır. Web sitesinin arama motoru botları tarafından taranması sırasında sorun yaşanıyor ve web sitesi listelenemiyorsa, teknik sorunların varlığından söz edilebilir. Bu aşamada devreye giren SEO uzmanları, Google botlarını simüle ederek web sitesindeki eksikleri ve hataları belirler. Bu eksik ve hataları yazılım ekiplerine raporlayan SEO uzmanlarının yazılım dili bilmesi zorunlu değildir.

Kullanıcı Deneyimi Analizleri

Bir web sitesinin kullanıcı deneyiminin iyi olması, arama motorlarının beklentilerini de karşıladığını gösterir. Arama motorları, internet kullanıcılarına en faydalı sonuçları en hızlı şekilde sunmayı hedefler. Bunu günümüzde en başarılı şekilde yapan arama motoru Google’dır. Bu nedenle de, dünya genelinde en çok kullanılan arama motorudur. SEO uzmanları, kullanıcı deneyimine ilişkin verileri doğru bir şekilde analiz eder ve SEO projelerinin yönünün belirleyecek önerilerde bulunur.

İçerik Analizi

SEO uzmanının en önemli görevlerinden biri içerik analizidir. Bir web sitesinde farklı içerikler bulunabilir. Bunlar metin içerikleri, ürünler, multimedya içerikleri olabilir. SEO çalışmaları sırasında içerik kalitesine ağırlık vermek ve optimizasyon sağlayacak öneriler sunmak önemlidir. Oluşturulacak olan içeriklerin arama motoru botları için değil, kullanıcılar için oluşturulması gerekir. Google, kullanıcılar için faydalı ve kullanıcıların web sitesinde zaman geçirmesini sağlayan başarılı içerikleri ödüllendirir.

Performans Raporlama (KPI)

SEO uzmanları, yapılan tüm çalışmaların verimliliğini ve performansını analiz etmeli ve raporlamalıdır. Performans raporlarının aylık ya da haftalık olarak hazırlanması mümkündür. Google Analtics aracını kullanarak bir önceki aya göre organik trafik karşılaştırması yapılabilir. Buna ek olarak anahtar kelime sıralama takipleri, Search Console performans analizleri gibi veriler SEO uzmanları tarafından incelenir, sunum raporları hazırlanabilir.

SEO Uzmanı Nasıl Olunur?

SEO uzmanı olmak için mutlaka alınması gereken bir resmi diploma ya da geçerli bir sertifika yoktur. Bazı eğitimler sonrası katılım sertifikaları alınması mümkündür. SEO uzmanı olmak isteyen kişiler, bu sektörde faaliyetini sürdüren SEO ajanslarında staj yapabilir ya da ücretsiz eğitimlere katılmayı tercih edebilir. 

seo uzmanı nasıl olunur

Adım Adım SEO Uzmanlığı

SEO uzmanlarının sektörlerini yakından tanıması ve sektörel gelişmeleri izlemesi çok önemlidir. Dünya genelinde kullanılmakta olan çok sayıda arama motoru vardır. Bunlar arasında ilk akla gelen ve en çok kullanılan ise Google’dır. Bu nedenle, ülkemizde marka ve işletmelerin temel önceliği Google arama motoru sonuçlarında ilk sıralarda çıkmaktır. 

Bunu sağlamanın yolu ise Google arama motorunun temel çalışma prensiplerine hakim olmaktan geçer. Google tarama ve indeksleme yoluyla çalışan bir arama motorudur. Web siteleri Google botları tarafından taranır ve indekslenmek üzere hazırlanır. Web sitesini doğru bir şekilde anlayan ve sınıflandıran botlar, daha sonra indeksleme işlemini gerçekleştirir.

SEO uzmanları SEO sektörünü ve arama motorları nezdinde gündeme gelen yenilikleri yakından izlemelidir. Google arama motoru başta olmak üzere tüm arama motorlarının sıralama faktörlerinde sık sık değişiklikler olmaktadır. Bu nedenle, olası değişiklikler günlük olarak takip edilmelidir.

SEO uzmanlarının yazılım dili bilmesi gibi bir zorunluluk söz konusu olmasa da, teknik becerilerinin ve kabiliyetlerinin olması önemlidir. Bu kapsamda SEO uzmanları yazılımda neyin yapılabilir ve neyin yapılamaz olduğunu bildikleri takdirde, yazılımcıları da en doğru şekilde yönlendirebilir. Raporlama SEO uzmanları açısından çok önemlidir. Yapılan SEO çalışmalarında her adım raporlanmalıdır.

Diğer bir önemli konu ise, SEO uzmanlarının SEO araçlarını teknik kontroller, link analizleri, sayfa hız skorları gibi çeşitli süreçleri tamamlamak için etkili bir şekilde kullanabilmesidir. En çok kullanılan SEO araçları arasında Google Analytics, Google Search Console, PageSpeed Insights ve Ahrefs sayılabilir.

SEO uzmanlarının belirli bir yetkinliğe erişmesi için teorik bilgilerini pratiğe dökmesi, yani uygulayarak deneyim kazanması gerekir. Bunun için basit bir web sitesi oluşturulup üzerinde denemeler yapmak fayda sağlayabilir. Tüm bunların yanı sıra SEO uzmanları sektörleriyle ilgili etkinliklere katılmalıdır. Bu tür ortamlarda yalnızca yeni bilgilere erişmek değil, aynı zamanda yeni insanlarla tanışarak yeni bağlantılar kazanmak gibi önemli avantajlar elde edilebilir. 

SEO Uzmanı Görev ve Sorumlulukları Neler?

SEO uzmanlarının pek çok farklı görev ve sorumluluğu vardır. Bu görev ve sorumlulukların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi sayesinde web sitelerinin arama motoru optimizasyonu süreci başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. SEO uzmanlarının temel görev ve sorumlulukları aşağıda sıralanmıştır:

  • Web sitesinin her an erişilebilir olmasını sağlamak için gerekli takipleri yapmak, web sitesinin ziyaretçilerle daha iyi etkileşim kurması amacıyla HTML, CSS ve JavaScript gibi yazılım programlarından faydalanmak
  • SEO uygulamalarının yeni geliştirilen bir kodda etkinleştirilebilmesi için geliştirme ekibiyle iş birliği içerisinde çalışmak
  • İçerik oluşturma ve içerik planlaması sürecinde SEO’dan faydalanmak üzere editör ve pazarlama ekibiyle birlikte çalışmak
  • Sponsorlu çevrim içi reklamcılık faaliyetleriyle geliri artırmak için tıklama başına ödeme kampanyalarını yürütmek
  • Rakiplere ait reklam linklerini araştırmak ve bunlara ilişkin analizler yapmak
  • Web sitelerinin performansını izleyerek olası iyileştirme önerilerinde bulunmak
  • Arama terimleri, sıralama ve analizleri sürekli olarak kontrol etmek
  • Web sitesi ziyaretçilerinin aktif kullanıcılara dönüşmesi ve web sitesi performansının optimize edilmesine yardımcı olmak için kullanıcı deneyimi ve dönüşüm oranı optimizasyon yöntemlerinden faydalanmak
  • İçerik pazarlama stratejilerini geliştirmek ve entegre edilmesi sürecini yürütmek
  • Değişiklikler karşısında web sitesinin güncelliğini korumak için arama motorlarının belirlediği algoritmaları izlemek
  • Google algoritmalarını en iyi şekilde anlamak, hangi değişikliklerin geleceğine ilişkin ön görülerde bulunabilmek 
Diğer rehber yazılarımıza göz atın:
Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?