SEO Danışmanı Nedir? | Boosted Craft
Back

SEO Danışmanı Nedir?

seo danışmanı nedir

Web sitelerinin arama motorları tarafından daha iyi sıralanmasına yardımcı olmak amacıyla uygulanacak SEO stratejileri ve teknikleri konusunda uzmanlaşmış kişiler SEO danışmanı olarak adlandırılır. SEO danışmanı web sitelerindeki içerik, kodlama, bağlantı yapıları ve çok çeşitli faktörler arasında analiz yapar. Bu analizler sonucu elde ettiği verilere dayanarak web sitesinin arama motorları tarafından daha iyi algılanmasını ve daha yüksek bir sıralama elde etmesini sağlamak üzere önerilerde bulunur, stratejiler planlar. SEO danışmanları ayrıca anahtar kelime araştırması yapar, hedef kitleye uygun anahtar kelimeleri belirler ve web sitesi içeriklerini optimize eder. Bu sayede web sitesinin arama motorlarında daha görünür hale gelmesi ve potansiyel müşterilerin web sitesine daha fazla erişim sağlaması söz konusu olabilir.

SEO Danışmanlığı Nasıl Yapılır?

SEO danışmanlığı özel uzmanlık ve deneyim gerektiren bir süreçtir. SEO danışmanları her web sitesi özelinde detaylı araştırmalar yapar, ihtiyaçlara ve hedeflere uygun stratejiler belirleyerek uygular.

Analiz: SEO danışmanları öncelikle web sitesinin mevcut durumunu analiz etmek için SEO analizi yapar. SEO analizi sayesinde web sitesinin teknik yönlerini, mevcut içeriklerini, anahtar kelime kullanımını ve bağlantı yapısını değerlendirir.

Anahtar Kelime Araştırması: Hedef kitleye yönelik anahtar kelimesi yapılır ve belirlenen anahtar kelimeler, web sitelerinde kullanılır. Anahtar kelimeleri doğru bir şekilde seçmek, web sitesinin arama motoru sonuçlarında daha yüksek sıralamalar almasına yardımcı olur.

Optimizasyon: Web sitesi optimizasyon süreci SEO prensiplerine uygun olacak şekilde gerçekleştirilir. Bu kapsamda; anahtar kelimeler doğru kullanılmalı, başlık etiketleri, meta açıklamaları, site haritası, bağlantı yapısı ve sayfa hızı gibi çeşitli teknik faktörler optimize edilmelidir.

İçerik: Web sitesinde SEO dostu içeriklere yer verilmelidir. Bu süreç anahtar kelime kullanımı, kaliteli ve özgün içerik, kaliteli görsel, düzenli güncelleme ve video içeriği gibi faktörler yer alır.

Bağlantı Oluşturma: Web sitesine, kaliteli ve ilgili web sitelerinden gelen bağlantıların sağlanması önemli bir adımdır. Bu sayede web sitesi arama motorları nezdinde daha saygın bir konuma sahip olarak değerlendirilir.

Raporlama: SEO danışmanı yapılan çalışmaların sağladığı etkiyi ölçme amacıyla düzenli olarak raporlar hazırlar. Söz konusu raporlar web sitesi sıralaması, trafik ve dönüşüm oranları gibi ölçümleri kapsar.

SEO Danışmanı Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

SEO danışmanları, web sitelerinin optimizasyonu konusunda pek çok farklı görev ve sorumluluğa sahiptir. SEO danışmanı görev ve sorumluluklarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Web sitesinin SEO analizinin yapılması ve elde edilen veriler doğrultusunda web sitesinin eksikliklerinin belirlenmesi.
  • Anahtar kelime araştırması yapılması ve hedef kitleye uygun anahtar kelimelerin belirlenmesi.
  • Web sitesinin teknik yönlerinin incelenmesi ve gerekli optimizasyonların yapılması. (Örneğin URL yapılandırılması, site haritası, meta açıklamaları, site hızı, mobil uyumluluk gibi teknik faktörlerin düzenlenmesi)
  • İçerik stratejisi geliştirilmesi ve web sitesindeki içeriklerin SEO dostu bir şekilde optimize edilmesi.
  • Backlink profillerinin analiz edilmesi, kaliteli ve ilgili web sitelerinden bağlantılar sağlanması.
  • Web sitesinin sektörel rakiplerinin uyguladığı SEO stratejilerinin analiz edilmesi ve elde edilen veriler kullanılarak daha etkili SEO stratejileri geliştirilmesi.
  • Web sitesi SEO performansının düzenli olarak ölçülmesi ve web sitesi sıralaması, trafiği ve dönüşüm oranları gibi verilerin raporlanması. 
  • Müşterilere SEO konusunda danışmanlık ve eğitim hizmetlerinin sunulması.
  • Güncel SEO trendlerinin takip edilmesi ve web sitesinin bu trendlere uygun hale getirilmesine yardımcı olunması.

SEO Hizmeti Nedir?

SEO (Search Engine Optimization); web sitesinin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlacak pek çok farklı teknik ve stratejik uygulamadan oluşan kapsamlı bir süreçtir. SEO hizmeti kapsamında; web siteleri SEO dostu bir şekilde optimize edilir ve web sitelerinin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlayacak çalışmalar uygulanır.

SEO hizmeti web sitelerinin arama motorlarından gelen organik trafiğinin artmasını sağlar. Bu sayede web sitesi daha geniş bir hedef kitleye, buna bağlı olarak daha fazla potansiyel müşteriye ulaşır. SEO hizmeti; web sitesi içeriklerinin optimize edilmesi, anahtar kelime araştırması, backlink profilinin düzenlenmesi, teknik SEO optimizasyonları, analiz ve raporlama gibi pek çok farklı unsuru içerir.

SEO hizmeti çoğunlukla SEO ajansları ya da freelancer SEO uzmanları tarafından sunulmaktadır. SEO hizmetinin farklı paketler halinde sunulması, müşterinin ihtiyaçlarına ve bütçesine göre özelleştirilmesi avantajını sağlar. Bu sayede her web sitesi ihtiyaçlarına ve hedeflerine uygun SEO hizmeti alabilir. Arama motoru sonuçlarındaki sıralamaları yükseltmek ve daha fazla organik trafik elde etmek için önemli bir avantaj elde edebilir.

Neden SEO Danışmanlığı Almalıyım?

Özellikle ürün ve/veya hizmet satışı yapan marka ve işletmelerin kazançlarını artırmasının en önemli yolu, bir web sitesi sahibi olmaktır. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren çok sayıda marka ve işletme bu yolu tercih ettiğinden, web sitelerine arama motorlarından gelecek trafik konusunda önemli bir rekabet vardır. Bu nedenle organik trafiklerini artırmak ve daha fazla müşteriye ulaşmak isteyen web sitelerinin SEO danışmanlığı hizmetinden faydalanması gerekir. SEO danışmanlığı almak web siteleri açısından pek çok faydayı beraberinde getirir.

Arama motoru sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde etmek: SEO danışmanları her web sitesi özelinde birtakım çalışmalar yapar ve uygulanacak stratejileri özelleştirirler. Belirledikleri ve uyguladıkları stratejiler sayesinde web sitesinin arama motoru botları tarafından daha iyi algılanması ve daha yüksek bir sıralama elde etmesi söz konusu olabilir.

Web sitesine daha fazla organik trafik çekmek: Arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda listelenmek, web sitesine daha fazla organik trafik çekmeye yardımcı olur. Organik trafik, reklam ya da diğer ödemeli yöntemlerle elde edilen trafiğe göre daha kaliteli ve değerli olduğundan web sitesinin dönüşüm oranlarını da artırır.

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak: SEO danışmanları, web sitesinin kullanıcı deneyimini artırmaya yönelik düzenlemeler yaparlar. Yapılan düzenlemeler ile web sitesinin kullanıcılar tarafından daha kolay kullanılması sağlanabilir, kullanıcı deneyimi iyileştirilebilir.

Sektörel rekabette avantaj elde etmek: SEO danışmanları rakip web sitelerinin uyguladığı SEO stratejilerini analiz eder. Böylece daha iyi bir SEO stratejisi geliştirerek sektörel rekabet avantajı ve rakiplerin arasından sıyrılma imkanı sağlayabilir.

Daha yüksek dönüşüm oranlarına erişmek: SEO danışmanlığı hizmeti kapsamında; web sitesindeki içerikler, anahtar kelimeler, bağlantı yapıları ve diğer faktörler optimize edilir. Bunun sonucunda web sitesi daha yüksek dönüşüm oranlarına sahip olabilir.

Uzun vadeli fayda sağlamak: SEO danışmanlığının uzun vadeli bir strateji olduğu, en baştan bilinmesi ve kabul edilmesi gereken bir durumdur. Web sitesinin SEO dostu hale getirilmesi, arama motoru sonuç sıralamalarının artırılmasını ve organik trafik elde edilmesini sağlar. Bu durum aynı zamanda web sitesi açısından uzun vadede fayda sağlamayı başarır.

SEO Danışmanı Ne İş Yapar?

Web sitesi analizi: SEO danışmanları, web sitelerinin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralara taşınması için öncelikle web sitesinin mevcut durumunu analiz ederler. Analiz sürecinde web sitesinin teknik yapısı, içerik kalitesi, anahtar kelime kullanımı, bağlantı yapısı ve benzer faktörler değerlendirilir.

Anahtar kelime araştırması: SEO danışmanları aynı zamanda web siteleri için en uygun anahtar kelimeleri belirlemek üzere anahtar kelime araştırması yapar. Bu çalışma ile potansiyel müşterilerin web sitesini bulmak için hangi anahtar kelimeleri kullandığı belirlenir.

İçerik optimizasyonu: SEO danışmanları web sitesindeki içerikleri optimize eder ve arama motoru sonuçlarında daha üst sıraların elde edilebilmesi için gerekli düzenlemeleri yapar. Bu kapsamda başlık etiketleri, meta açıklamaları, alt etiketler ve anahtar kelime kullanımının doğru bir şekilde yapıldığından emin olunması önemlidir.

Teknik SEO optimizasyonu: SEO danışmanları web sitesinin teknik yapısını optimize eder. Söz konusu optimizasyonun amacı, arama motorlarının web sitesini daha iyi anlamasını sağmaktır. Teknik SEO optimizasyonu kapsamında URL yapıları, robot.txt dosyaların site haritası, hız optimizasyonu ve benzer teknik faktörler optimize edilir.

Backlink profilinin düzenlenmesi: SEO danışmanları web sitesi için yüksek kaliteli backlinkler oluşturur ve web sitesi otoritesinin artmasına odaklanır. Bu sayede web sitesine referans veren diğer web sitelerinin kalitesi artırılır.

Analiz ve raporlama: SEO danışmanları web sitesi performansını analiz ederek raporlar oluşturur. Web sitesinin arama motoru sonuçlarındaki sıralamasını artırmayı sağlayacak düzenlemeleri belirler.

seo danışmanlığı nedir

Nasıl SEO Danışmanı Olunur?

Temel düzeyde SEO bilgisi edinin: SEO danışmanı olmak için öncelikle SEO hakkında temel bilgi sahibi olmak gerekir. Arama motoru optimizasyonu ile ilgili kurslar, videolar, bloglar ve çeşitli kaynakları kullanarak temel SEO prensiplerini ve tekniklerini öğrenebilirsiniz.

Deneyim kazanın: SEO danışmanı olarak deneyim kazandığınızda, her müşteri özelinde değişen ihtiyaçları anlayabilir ve uygun stratejileri geliştirebilirsiniz. Deneyim kazanmak için, kendinize bir web sitesi oluşturmayı ve yaptığınız SEO çalışmalarıyla SEO konusunda pratiğe sahip olmayı tercih edebilirsiniz.

Analitik becerilerinizi geliştirin: SEO danışmanları web sitelerinin performanslarını ölçme ve raporlama aşamasında analitik araçlardan faydalanırlar. Google Analytics gibi araçları kullanmak; web sitesinizin trafik, dönüşüm oranları ve benzeri metrikleri analiz etmenize yardımcı olacak becerileri edinmenizi sağlayabilir.

Güncel gelişmeleri takip edin: SEO hızla değişen ve güncellenen bir alandır. Bu nedenle SEO danışmanları güncel kalmalıdır. Ayrıca yeni teknikler, araçlar ve stratejiler hakkında bilgi edinmelidir. SEO konusunda güncel kaynakları takip etmeniz, web seminerlerine katılmanız, kurslara kaydolmanız ve düzenli olarak konferanslara katılmanız mesleki gelişiminize katkıda bulunabilir.

İşletme yönetimi becerilerinizi geliştirmeye odaklanın: SEO danışmanlarının müşteri ilişkileri yönetimi, işletme yönetimi ve proje yönetimi becerileri de son derece önemlidir. Bu becerileri geliştirmek için iş yönetimi ve proje yönetimi alanlarında kurslara katılabilir, ilgili alanlarda kitaplar okuyabilirsiniz.

Kendi markanızı oluşturun: SEO danışmanı olarak ilk yapmanız gereken, kendinizi pazarlamak ve müşterilerinize hizmetlerinizi sunacağınız bir marka oluşturmaktır. Kendinize bir web sitesi oluşturabilir, sosyal medya hesapları açabilir ve online platformlarda aktif olarak kendi markanızı oluşturabilirsiniz.

Sertifikasyonlar edinin: Bazı SEO sertifikasyonlarına sahip olmanın, SEO danışmanlığı konusunda güvenilirliğinizi artırabileceğini unutmayın. Google Analytics, Google AdWords, Hubspot Inbound Marketing gibi sertifikalar almanız SEO danışmanlığı hizmeti vermeniz konusunda fayda sağlayabilir.

SEO Danışmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

SEO danışmanı olmak için;

  • Üniversitelerin dijital pazarlama ya da internet reklamcılığı bölümlerinde eğitim alabilirsiniz.
  • Dijital pazarlama ya da SEO konusunda online kurslardan faydalanabilirsiniz. Bu konuda başvurabileceğiniz platformlar arasında; Udemy, Coursera ve Hubspot gibi platformlar bulunur.
  • Seach Engine Journal gibi kaynaklardan faydalanabilir, dijital pazarlama yada SEO konusunda kitaplar okuyarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
  • SEO ajanslarında staj yapabilir ve SEO danışmanlarıyla birlikte çalışarak deneyim kazanabilirsiniz.
Diğer rehber yazılarımıza göz atın:
Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?