SEO Hataları | Boosted Craft
Back

SEO Hataları

Günümüzde birçok site sahibi SEO çalışmalarını bilinçsiz olarak yapmakta ve bu sebeple hüsrana uğramaktadır.  SEO çalışmalarında ilk sayfalara çıkmayan birçok insan yaptığı çalışmaların yetersiz veya hatalı olduğunu düşünmektedir. Site sağlığını arama motorları kriterleri seviyesinde tutmak kullanıcıların önceliği olmalıdır. Bu yazımızda en çok yapılan seo hatalarından bahsettik, yazımı okuyarak yapılan hataları görebilirsiniz;

Anahtar Kelime Seçimi

Anahtar kelimeler SEO çalışmalarının en önemli yapı taşları arasındandır. Bilindiği üzere kullanıcılar internet siteleri bulmak için anahtar kelimeleri kullanmaktadır. Kullanılan anahtar kelimeler, site sahiplerinin hedef kitlesine ulaşmasını ve etkileşime geçmesini sağlar. Yanlış anahtar kelime seçimi hedef kitlenizle aranızı açacağı gibi doğru bir şekilde araştırılan anahtar kelimelerde hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayacaktır. Anahtar kelime analizi yapılırken mutlaka sektörünüz, kategoriniz veya sitenizle alakalı kelimelere yoğunlaşmalısınız. Başta da söylediğimiz gibi anahtar kelime seçimi sitenin kaderini belirlemektedir. Bu sebeple iyice ve doğru bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Aranma hacmi olmayan ve sektörünüzle alakasız anahtar kelimelerden uzak durmanızı öneririz.

Site Başlığı Seçimi

Site başlığı, içeriklerin özeti niteliğindedir. Arama motoru botları içeriklerin ne ile alakalı olduğunu başlıklar sayesinde anlamaktadır. Aynı durum kullanıcılar içinde geçerlidir, kullanıcılar bir içeriğe girdiklerinde ilk olarak baktıkları yer başlıklardır. Bu sebeple başlık seçimi doğru yapılmalı ve boş bırakılmamalıdır. kopya içerik kullanımı

Kopya İçerik Kullanımı

Yinelenen içerikler, sitenin arama sonuçlarında ki sıralamalarına direkt olarak zarar vermektedir. Rakiplerinizden veya başka bir siteden alınan kopya içeriklerden uzak durmanız ve kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Başarılı olmuş rakip web sitesinin kullandığı içerikler sizlere aynı başarıyı tattırmayacaktır. İçeriğin kopya olması arama motorları tarafından spam olarak algılanmaktadır. Kendini tekrarlayan kalitesiz içerikler üretmek yerine özgün ve kaliteli içerikler yazmaya önem vermelisiniz. Kaliteli içerik sadece Google tarafından değil hedef kitleniz tarafından da okunmaktadır. Ve kullanıcılar özellikle kendini yineleyen içerikleri sevmezler.

Meta Başlık ve Açıklama Kullanmamak

Meta başlık ve meta açıklama internet sitelerin, arama sonuçların kullanıcılar ile iletişime geçmesine olanak sağlayan araçlardır. Kullanıcılar bir siteye girmeden önce ilgili sitelerin meta başlıklarını ve açıklamalarını okuyarak giriş yapmaktadır. Meta başlık ve açıklamaları es geçmek, sitelerin yapacağı en büyük hatalardan birisi olacaktır. İlk paragrafta da söylediğimiz gibi meta açıklama ve başlık sitenin hedef kitlesi ile temas kurduğu ilk yerdir. Bunu bir mağaza gibi düşünürsek vitrinimizin kötü gözükmesini istemeyiz. site güncelliği

Site Güncelliği

İnternet siteler açıldıktan sonra olduğu gibi bırakmak, hiç güncelleme yapmamak ve içerik girmemek sitenin arama sonuçlarında düşmesine olanak sağlar. Kullanıcılar yeni bilgilere veya güncel içeriklere ulaşmak isterler. Bu sebeple içeriklerin yeni ve bilgi verici olması önemlidir. Ayrıca sitenin içerisinde bulunan hataların düzeltilmesi ve hızının yüksek olması kullanıcıların sitenizde pozitif deneyim yaşamasını sağlayacaktır.

Başlıklarda Resim Kullanmak

Sitenin genel tasarımına önem veren site sahiplerinin yaptığı en büyük hatalardan biriside başlıklarda resim kullanmaktır. Sayfaların ve yazıların başlık bölümüne resim eklenmesi kullanıcılar tarafından iyi görünse de arama motoru botları tarafından maalesef kötü görünmemektedir. Bu durumlarda resimleri title veya h etiketleri ile kullanmak daha doğru olacaktır.

Fazla Meta Etiketi Kullanmak

Siteniz üzerinde fazla meta etiketi kullanmak, sitenizi üst sıralara çıkarmaz.  Google bu gibi durumlarda ilgili sitelere yaptırım uygulayarak siteyi spama sokmaktadır. Bu durumlarda site sahiplerinin bütün emekleri çöpe gidebilir. Bu olaya sadece arama motoru tarafından bakmamak lazım. Kullanıcıların fazla meta etiketi görmesi onlar için sorun teşkil edecektir.

Genel Olarak Yapılan SEO Hataları

  • Aynı bağlantı metnini kullanmak.
  • Yinelenen meta açıklama, başlık ve anahtar kelime kullanmak.
  • Site haritasının kullanılmaması
  • Analytics ve Search console araçlarının siteye eklenmemesi
  • Resimlerde alt yazı kullanamamak
  • Sitenin mobil uyumlu olmaması
  • Kalıcı bağlantının SEO uyumlu olmaması
  • Kalitesiz ve spam backlink alımı
  • Site hızının yavaş olması
  • Doğal olmayan seo çalışmaları yapmak
  • Arama motorları için içerik yazmak
  • İçerikleri anahtar kelimeler ile doldurmak
  • Multimedya kullanmamak
  • Yazı başlığında h1 ile başlamamak
  • İçeriklerde h2 kullanmamak
Diğer rehber yazılarımıza göz atın:

SEO Hataları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Web sitenizde bulunan hatalar, arama motoru botları tarafından olumsuz algılandığından dolayı site sıralamalarınızı negatif yönde etkileyecektir. SEO hataları hem kullanıcı deneyimini hemde arama motoru botlarının doğru bir şekilde taramasını etkileyeceğinden sıralamalarınız düşecektir.

SEO hatalarının yapılmasının temel sebebi aslında SEO’yu tam anlamıyla anlayamamaktır. Yapılan çalışmanın doğru bir şekilde nasıl yapılacağı bilinmediğinden sitede hatalar oluşmaktadır.

SEO hatalarını önlemek için bakmanız gereken birçok nokta var. Bunlar arasında teknik seo iyileştirmeleri, içerik kalitesi ve backlink çalışmalarıdır. Bunlar dışında kullanıcı deneyimini etkileyebilecek birçok hatanız olabilir. Bunları tespit etmek için, SEO araçlarından yardım almanızı öneririz.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?