Yapısal & Yapılandırılmış Veri (Structured Data) Nedir?
Back

Yapısal Veri (Structured Data) Nedir?

yapısal veri structured data nedir

Structured data yani yapısal veri, organize edilmiş bilgi anlamına gelen bir terimdir. Herhangi bir web sayfasıyla ilgili belirli bilgileri iletmeyi amaçlayarak web sayfasında ilişkin sonuçların, Google arama motoru sonuçlarında zengin sonuçlar (Rich Snippets) olarak görüntülenmesini sağlar.

Yapılandırılmış veri aynı zamanda web sayfalarının arama motoru botları için çok daha anlamlı kodlar hâline gelmesine yardımcı olur. Arama motoru botları bu kodları okur ve arama sonuçlarını belirli bir şekilde görüntülenmek üzere listeler. 

Structured data’nın web sitesiyle ilgili zengin içerikler oluşturmak ve web sayfalarını arama motoru botlarına çok daha kolay bir şekilde tanıtmak amacıyla kullanılan işaretlemeler olarak tanımlanması da mümkündür. Veri işaretlemeleri aracılığıyla arama motoru botlarına web sayfaları hakkında veriler gönderilir, bu sayede içeriklerle ilgili detaylı ve zengin bilgiler sağlanır. Arama motoru botlarının web sayfalarının içeriğiyle ilgili daha kolay bir şekilde bilgi edinmesi sayesinde, tarama ve indeksleme işlemleri de kolaylaşır.

Yapısal Veri Nasıl Biçimlendirilir?

Yapısal veri biçimlendirmek, yapısal veri kodunun oluşturulması anlamına gelir. Biçimlendirme bir bilgi işlem dilidir ve HTML biçimlendirme dilleri arasında yer alır. Diğer yandan HTML kodunun web sitesi ziyaretçileri tarafından görüntülenmesi mümkün değildir. Web sitesi ziyaretçilerinin gördüğü web sayfası içeriğini ve tarayıcının ilgili web sayfasını görüntülemesine yardımcı olan kodu düzenler. Bunun yanı sıra arama motoru botları içlin tasarlanan ve meta veri olarak adlandırılan bilgilendirici içerik de HTML kodu içerir.

Yapısal veriler bir biçimlendirme dilidir ve HTML gibi yapısal veriler sayesinde içeriğin organize bir şekilde iletilmesi mümkün olabilir. Bu aynı zamanda, arama motoru botlarının içerikleri çok daha ilgi çekici bir şekilde görüntüleyebileceği anlamına gelir. Yapısal veriler bir meta veri biçimidir ve meta verilerin web sitesini ziyaret eden kullanıcılar tarafından doğrudan görüntülenmesi mümkün değildir. 

Yapısal verilerde bulunan içerikleri gören arama motoru botlarıdır. Structured data yani yapısal veri, arama motoru botlarının içeriklerin ve görsellerin ne hakkında olduğunu anlaması ve bu içeriklerin arama motoru sonuçlarında doğru bir şekilde görüntülenmesi noktasında kritik bir rol üstlenir.

Yapısal veriler aracılığıyla düzenlenen veri türleri söz konusu olduğunda ürünlerin adı, inceleme içeriği, derecelendirmesi ve resimler şeklinde örneklendirmeler yapılabilir. Ayrıca, yapısal veriler sayesinde yayıncıların ürünlerin adını ve içeriklerini gözden geçirmesi, değerlendirmeleri ve resimleri arama motoru botları için etiketlemesi mümkün olabilir. Bu tür durumlarda bir görsel ürün görseli olarak etiketlenebilir. Aynı zamanda belirli kelimelerin ürün incelemesi gibi şekillerde etiketlenmesi de sağlanabilir.

Google ile Yapısal Veri Arasındaki İlişki Nedir?

Yapısal veriler için resmi site olan schema.org, yayıncı sitelerdeki bilgilerin düzelenmesi için kullanılan kuralları oluşturan kuruluştur. schema.org yapılandırılmış veri protokolünün geliştirilmesi, Steering Group (Yönlendirme Grubu) ve Community Group (Topluluk Grubu) olmak üzere iki grubun sorumluluğundadır. Topluluk Grubu yapılandırılmış verileri tartışma, teklif etme, oluşturma ve güncelleme süreçlerini üstlenirken Yönlendirme Grubu tüm sürecin yönetilmesi görevini üstlenir.

Yapısal veriler ile ilgili destek ve geliştirici sayfalar Google tarafından yayınlanır. Bu sayfaların odağında, yayıncıların Google arama motoru sonuç sayfalarında zengin sonuçlar elde etme hakkı kazanmak için kullanması gereken yapısal veriler yer alır. Google yapısal verilerin ne olduğunu değil, farklı türde zengin sonuçlar gösterebilmek için hangi yapısal verilerin kullanılması gerektiğini tanımlar. Bu nedenle, Google’un geliştirici sayfalarının odak noktası Rich Snippets içerikleriyle sınırlıdır.

Yapısal Veri Neden Kullanılmalıdır?

Structured data yani yapısal veri kullanan web siteleri arama motoru sonuçlarının üzerinde yer alan ön snippet kısmında yer almak, yıldızlı değerlendirmeleri kullanmak ve görsel içeriklerle en üst sıralarda listelenmek için uygun olarak kabul edilir. Tüm bu özellikler web sitelerinin daha fazla organik trafiğe sahip olmasını sağlayabileceği için arama motoru performansını optimize etmek isteyen web siteleri yapısal verileri kullanmayı bir gereklilik olarak kabul etmelidir.

Rich snippets için uygun olduğu kabul edilen web siteleri, Google’ın bilgileri kullanmayı seçtiği durumlarda daha fazla trafik sağlayabilir. Diğer yandan, structured data kullanmanın arama motoru sonuçları sayfasının en üstünde bulunan öne çıkarılmış snippet kısmında olmayı garantilemeyeceği bilinmelidir. Yapısal veriler kullanılması yoluyla yalnızca web sayfasının rich snippets için uygun hâle getirilmesi sağlanır.

Yapısal Veri SEO Açısından Neden Önemlidir?

Yapısal veri işaretlemelerini kullanmak web sitelerine pek çok avantaj sağlar. Bu avantajlar sayesinde web sitelerinin arama sonuçlarında daha iyi sıralamalar elde etmesi ve zengin sonuçlar olarak sunulması durumunda tıklama oranlarının yükselmesi mümkün olabilir. Web sayfaları Google arama botları tarafından daha iyi anlaşılabilir, kullanıcılar nezdinde de daha anlamlı bir hâle gelebilir.

Web siteleri kullanıcıların arama niyetleriyle paralellik gösterdiğinde, yapısal veri işaretlemelerinin yardımıyla arama motoru botları tarafından daha iyi anlaşılır. Böylece kullanıcılar tarafından yapılan arama sorgularında istedikleri sıralamalara ulaşmalarını sağlayan etkili performanslar sergileyebilir.

Yapısal veri kullanmak web sitelerinin tıklama oranlarında artış sağlar ve organik kazanımları artırmaya yardımcı olur. Yapısal veri sayesinde web sayfaları eksiksiz bir şekilde ifade edilebilir, pixel alanı artışı ve bulunabilirliğin yükselmesi mümkün olabilir.

En Çok Tercih Edilen Yapısal Veri Çeşitleri Nelerdir?

Yapısal veri türleri her web sitesi ve web sayfası için farklılık gösterebilir. Bununla birlikte yaygın olarak kullanılan ve sıklıkla tercih edilen bazı yapısal veri türleri vardır. En çok tercih edilen yapısal veri çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

Organizasyon Yapısal Verisi

Organizasyon şeması kullanılarak oluşturulan yapısal veri işaretlemeleri, web sitelerinin bir markaya ait olduğunu belirtmek için kullanılır. Markalar hakkında pek çok kısa bilgiye arama sonuçlarında yer verilmesi bu sayede mümkündür. İletişim bilgileri, logo, sosyal medya hesapları gibi önemli veriler organizasyon şeması ile paylaşılabilir.

Breadcrumb Yapısal Verisi

Breadcrumb şema türü, web sitesi içinde bulunan navigasyon düzeninin arama sonuçlarında da görünmesini sağlayan bir yapısal veri olarak tanımlanabilir. Bu yapısal veri arama sonuçlarında yer alınca kullanıcılara yol gösterme imkanı elde edilebilir.

Product Yapısal Verisi

Product şema türünün kullanılmasıyla yapılan yapısal veriler, web siteleri içindeki ürünlerin arama sonuçlarında gösterilmesini sağlar. Özellikle e-ticaret sitelerinde kullanılan product yapısal verisi, detaylı ve eksiksiz işaretlemeler sayesinde ürün fiyatlarının dahi arama sonuçlarında gösterilmesine katkıda bulunur. Ürün ve hizmetle için tercih edilebilen bir şema türüdür. 

Derecelendirme (Review) Yapısal Verisi

Web sitelerinde bulunan ürünlerin ve derecelendirme puanlarının arama sonuçlarında kullanıcılara sunulması için derecelendirme şeması kullanılabilir. Halihazırda ürünü deneyimlemiş kullanıcıların verdiği oyların diğer kullanıcılara sunulması yoluyla zengin bir görünüm elde etmek ve aramayı yapan kullanıcının ürüne bakışını pozitif şekilde değiştirmek mümkündür.

Article Yapısal Verisi

Yazı paylaşımı yapan web siteleri için uygun olan yapısal veri türü article şema türüdür. Article, News Article ya da BlogPosting şemaları kullanılması yoluyla işaretleme yapılması söz konusu olabilir. Yapılacak olan bu işaretlemeyle birlikte makalelerin arama sonuçlarında daha iyi sıralamalar elde etmesi sağlanabilir.

yapısal veri

Yapısal Veri İşaretleyicileri Nelerdir?

Yapısal veri işaretlemeleri, SEO çalışmalarının teknik bir boyutu olma özelliğine sahiptir. Sadece yazılım tarafıyla yürütülen çalışmalar sayesinde yapısal veri işaretlemelerinin yapılması mümkündür. Yapısal veri ekleme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri, yapısal verilerde kullanılabilecek olan 4 farklı işaretleyicinin bilinmesidir. Bu işaretleyiciler şu şekilde sıralanabilir:

  • JSON-LD
  • RDFa
  • Mikro Veri

Yapılandırılmış Verilerin SEO Açısından Önemi 

Sitenizin içerisinde yer alan bilgileri belirli bir şema ve sıralama ile düzenleyerek hem kullanıcılar hem de programlar tarafından çok daha kolay bir hale getirir. Bu durumda da Google arama botları sitenizi ziyaret ettiğinde tüm bilgilerinizi açık bir şekilde kodlayarak sizi çok daha yüksek sıralara taşıyacaktır.

Yapısal veri kullanan sitelerin oranı günümüzde son derece düşük olduğu için bu özellikten yararlanan siteler büyük oranlar ile ilk sayfa hatta en üst sıralarda yer alarak kullanıcıların size doğrudan ulaşmasını sağlar. Bu da rakiplerinizin önüne geçmek için büyük bir fırsat olacaktır.

Yapılan araştırmalara göre Google içerisinde arama yapan kişiler aradığı bilgileri ilk sayfada bulmayı amaçlar. İkinci sayfada yer alan siteleri kullanma olasılığı %2 kadar düşüktür.

JSON-LD Nedir?

JSON-LD Google’ın kullanımını önerdiği yapılandırılmış veri sürümü komut dosyasıdır. HTML’den bağımsızdır ve herhangi bir web sayfasının kodunda herhangi bir yere yerleştirilmesi söz konusu olabilir.  Diğer yapısal veri türleri web sayfasının HTML’sini değiştirebilir. JSON-LD footer kısmına, heder kısmına ya da içeriğin ortasına konulabilir. JSON-LD ile yapısal verilerin düzenlenmesi son derece kolay bir işlemdir. Basit bir kopyala – yapıştır işleminden sonra kullanılmaya başlanabilir.

JSON-LD sayfa içinde <script> etiketine yerleştirilen javascript ile gösterilir. En çok kullanılan işaretlemelerden biri olan JSON-LD sayfa kodlarına doğrudan yerleştirilebilmektedir.

Örnek JSON-LD işaretlemesi (Breadcrumb şeması) aşağıda verilmiştir:

<script type="application/ld+json">
    {
      "@context": "https://schema.org",
      "@type": "BreadcrumbList",
      "itemListElement": [{
        "@type": "ListItem",
        "position": 1,
        "name": "Books",
        "item": "https://example.com/books"
      },{
        "@type": "ListItem",
        "position": 2,
        "name": "Science Fiction",
        "item": "https://example.com/books/sciencefiction"
      },{
        "@type": "ListItem",
        "position": 3,
        "name": "Award Winners"
      }]
    }
    </script>

RDFa Nedir?

Temelinde bir HTML5 uzantısı olan RDFa, web sayfalarının hem başlık hem gövde bölümlerinde sıklıkla kullanılan bir işaretleme türüdür. Örnek RDFa işaretlemesi (Breadcrumb için) aşağıda verilmiştir:

<body>
    <ol vocab="https://schema.org/" typeof="BreadcrumbList">
      <li property="itemListElement" typeof="ListItem">
        <a property="item" typeof="WebPage"
            href="https://example.com/books">
          <span property="name">Books</span></a>
        <meta property="position" content="1">
      </li>
    </ol>
  </body>

Mikro Veri Nedir?

Bir HTML yapısı olan mikro veri yapılandırılmış verileri işaretleme amacıyla kullanılır. HTML kodları arasına gömülür ve çoğunlukla kaynak kod üzerinde yer alan <body> içerisinde kullanılır.

Mikro veri işaretleme yapısı örneği (Breadcrumb şeması için) aşağıda verilmiştir:


<body>
    <ol itemscope itemtype="https://schema.org/BreadcrumbList">
      <li itemprop="itemListElement" itemscope
          itemtype="https://schema.org/ListItem">
        <a itemprop="item" href="https://example.com/books">
            <span itemprop="name">Books</span></a>
        <meta itemprop="position" content="1" />
      </li>
    </ol>

Kullanıcı Niyeti ve Yapısal Veri İlişkisi Nedir?

SEO performansının artırılması için kullanılacak yapısal verilerin düzensiz ve stratejik olarak düşünülmeden her sayfaya entegre edilmesi doğru değildir. Yapısal verinin bu şekilde kullanılması web sitesine zarar veren bir durumdur. Her yapısal verinin kullanılabileceği sayfa türleri vardır ve bu sayfa türleri web sayfasının amacıyla ve ulaşmak istediği kitleyle doğrudan ilgilidir. Diğer bir deyişle yapısal verilerle kullanıcı arama niyeti örtüşmelidir.

  • Bir ürün sayfanız varsa ve burada satın alma niyetli kullanıcı hedefleniyorsa, bu sayfada product ve review yapısal verisi kullanılabilir.
  • Bilgi verme amacınız varsa, sayfanızda Article yapısal verisini kullanabilirsiniz.
  • Video olarak bir içerik sunmayı amaçlıyorsanız, o zaman yapısal veri olarak video işaretlemesi yapabilirsiniz.
  • Bir sayfada hem video, hem product hem article kullanmak yanlış bir seçimdir. Çünkü bir sayfanın hem ürün hem bilgi verme hem video içerik sayfası olması mümkün değildir. Bu yüzden, yapısal veri işaretlemeleri belirli bir strateji çevresinde kurgulanmalıdır.

Google yapısal veri yardımcı aracı, web sitelerinin yapısal veri oluşturması için dizayn edilmiş ücretsiz bir araç olma özelliğine sahiptir. Bu yardımcı aracın kullanılması yoluyla işaretlemelerin hızlı bir şekilde yapılması mümkündür. Web siteleri ve e-posta işaretleme için kullanılan bu araç sayesinde web sitelerinin pek çok işaretle türüyle anlamlandırılması mümkündür.

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:
Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?