Wordpress Nedir? Nasıl Kurulur? | Boosted Craft
Back

WordPress Nedir? Nasıl Kurulur?

wordpress nedir nasıl kurulur

GNU Genel Kamu Lisanslı bir İçerik Yönetim Sistemi yani CMS olan WordPress, açık kaynak kodlu ve ücretsizdir. Bu özellikleri sayesinde her tür internet sitesini kurmak ve yönetmek açısından son derece kullanışlı bir çözümdür. Günümüzde kullanılmakta olan web sitelerinin %34’ü WordPress kullanılarak hazırlanmıştır. Yalnızca bu veri dahi WordPress’in ne kadar yaygın ve kullanışlı olduğunu gösteren önemli bir kanıt olarak kabul edilir.

WordPress web sitesi içeriğini internet bağlantısı olan bilgisayar, tablet ya da telefon üzerinden düzenlemeyi, yeni yayınlar ve sayfalar oluşturmayı sağlar. Halihazırda kullanılmakta olan içerik yönetim sistemleri arasında WordPress en güçlü, en pratik ve en popüler seçenek olarak öne çıkar.

Açık kaynaklı bir web sitesi oluşturma aracı olan WordPress, PHP ile yazılmış ve 2003 yılında b2 / cafelog isimli bir projenin dalı olarak ortaya çıkmıştır. Gelişimine katkıda bulunan son derece geniş bir gönüllü topluluğuna sahip olan WordPress, her türde web sitesi oluşturmak için tercih edilebilecek en popüler çözüm olma özelliğine sahiptir.

WordPress Nasıl Kurulur? 

WordPress, çok yönlü bir yazılımdır ve çeşitli web sitelerini ücretsiz olarak oluşturmayı amaçlar. WordPress’in eklenti ve temaları, kullanıcıların istedikleri web sitelerini kolayca tasarlamalarına olanak tanır. Diğer yandan, WordPress’in sınırları yalnızca kişisel bloglar ve web siteleriyle sınırlı değildir. İstendiğinde takdirde WordPress kullanılarak e-ticaret siteleri de oluşturulabilir.

WordPress’in kurulumunu otomatik veya manuel olarak gerçekleştirmek mümkündür. Otomatik WordPress kurulumu için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanmıştır:

  • Kullanıcılar site görünümünü Türkçe olarak kullanmak istiyorsa, WordPress’in son sürüm Türkçe paketini indirir.
  • Daha sonra, sıkıştırılmış paketi bir program aracılığıyla açar ve dosya içeriğini sunucuya yükler. 
  • Kurulum süreci, tarayıcının adres çubuğuna site adresini yazdıktan sonra otomatik olarak başlar. Kullanıcılar ekrandaki talimatları izleyerek kurulumu tamamlar.

Manuel WordPress kurulumu için izlenmesi gereken adımlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Kullanıcılar yönetim panelini ve site görünümünü Türkçe olarak kullanmak istiyorsa, WordPress’in son sürüm Türkçe paketini indirir.
  • Sıkıştırılmış dosya WinRar ya da WinZip gibi programlar kullanılarak açılır.
  • wp-config-sample.php dosyasını bir metin düzenleyicisi kullanarak açar.
  • DB_NAME’e veritabanı adını, DB_USER’e kullanıcı adını, DB_PASSWORD’a şifreyi yazar. define(‘DB_HOST’, ‘localhost’) kısmı genellikle localhost olarak kalır.
  • Dosyanın adını wp-config.php olarak değiştirilir ve dosyalar sunucuya yüklenir.
  • Tarayıcının adres çubuğuna {www.siteadresi.com}/wordpress/wp-admin/install.php yazılarak direktifler izlenir ve kurulum işlemi tamamlanır.

WordPress’le Ne Tür Siteler Yapılabilir?

WordPress başlangıçta daha çok blog oluşturmak için kullanılmış, daha sonra gerek çekirdek kodundaki değişiklikler gerek geniş eklenti ve tema ekosistemi sayesinde her türlü web sitesini hazırlama imkanı veren bir platforma dönüşmüştür. WordPress ile oluşturulabilecek web sitesi türlerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır:

  • Kurumsal web siteleri
  • Bloglar
  • Online eğitim siteleri
  • Sosyal ağlar
  • Galeriler
  • Online dergi siteleri
  • Üyelik gerektiren siteler
  • Soru – cevap siteleri
  • Bilgi tabanları
  • Açık artırma ve kupon siteleri
  • Online satış siteleri
  • Portfolyo – CV siteleri
  • Forumlar
  • Chat odaları
  • Haber portalı
  • İş bulma siteleri
  • Online rezervasyon gerektiren siteler
  • Bağış toplamak için kurulan ve kar amacı gütmeyen web siteleri
  • YouTube gibi medya siteleri
wordpress nedir

WordPress ile Neler Yapılabilir?

WordPress yazılar ve sayfalarla çalışmaya hazır olsa da, eklentilerle her türlü web sitesini oluşturabiliriz. Bunun için biraz WordPress hakimiyeti yeterli olur. Bunun yanında web sitesi kurmak dışında pek çok farklı içerik oluşturabilirsiniz.

Blog

WordPress temalar ve eklentiler ile yazılarınızı bloglamanıza izin verir. WordPress için ilk düşünülen içeriklerden birisi bloglar olmuştur. Blog oluşturmak için oldukça elverişli bir yapısı vardır.

Bloglar periyodik olarak yayınlanan, kategorilere, tarihlere ve yazara göre gruplandırılabilen bir web sitesidir. Okuyucular tarafından yeni içerikler her zaman öncekilere referansla tercih edilen bir konuma yerleştirildiğinden, blog sitelerinin dinamik içeriğe sahip olduğu söylenebilir.

Kurumsal Web Sitesi

Kurumsal web siteleri pek çok işletme tarafından tanıtım amaçlı kurulan sitelerdir. Aynı web sayfası içinde ne kadar güncellenebilse de statik içerikli web siteleridir. Ana sayfa, iletişim sayfası, hakkımızda, hizmetler gibi basit bir web varlığı veya çok daha ayrıntılı bir sayfa oluşturabilen sayfalardır.

Online Mağazalar

WordPress eklentileri bir e-ticaret mağazası oluşturmak için oldukça kullanışlıdır. Birçok küçük çevrimiçi mağaza web ortamında günlük satış yapmak için eklentiler kullanır.

Eklentiler ile basit ürünler, kategoriler, alışveriş sepeti, nakliye, vergiler, ödeme yöntemleri gibi birçok seçenek oluşturabilirsiniz.

Neden WordPress Kullanmalısınız?

WordPress farklı türde web siteleri oluşturma amacıyla kullanılan popüler ve güçlü bir içerik yönetim sistemi olarak tanımlanabilir. Ayrıca, WordPress kullanımı pek çok faydayı da beraberinde getirir.

WordPress Ücretsiz

Kullanıcıların tercih edebileceği içerik yönetim sistemlerinden bazıları ücretlidir. Bu içerik yönetim sistemleri tercih edildiğinde, hosting ve domain için yapılan ödemenin yanı sıra ücretli CMS’lerin yazılımı için de ödeme yapılır. WordPress ile web sitesi oluşturulduğunda ise yazılım kullanımı nedeniyle ayrıca bir ödeme yapılması gerekmez. Yalnızca domain ve hosting satın alarak WordPress kullanmaya başlanabilir.

WordPress Açık Kaynaklı

Açık kaynaklı WordPress içerik yönetim sistemi olduğundan, herkes tarafından ücretsiz bir şekilde kullanılabilir ve değiştirilebilir. WordPress dünya çapında binlerce gönüllünün inşa ettiği bir topluluk projesidir. Bu nedenle, herkes WordPress’in büyümesine katkıda bulunabilir.

WIX, Shopify ve Squarespace gibi açık kaynaklı olmayan içerik yönetim sistemleri, web sitesi üzerindeki kontrol düzeyini sınırlı tutar. Daha fazla yetkiye sahip olmak için premium paketlere sahip olunmasını ister.

WordPress kullanmanız durumunda ise web sitenizin ve içeriğinizin sahibi tamamen siz olursunuz. Ayrıca, web sitenizi bir başka hosting firmasına taşıma kararını özgürce verebilirsiniz. 

WordPress Kullanıcı Dostudur

WordPress kullanıcı dostu ve basit yapısıyla, kodlama bilgisi olmayan kullanıcılar tarafından dahi kolayca kullanılabilir. Teknik bilgi gerektirmeksizin hızlı ve kolay bir şekilde web sitesi oluşturma imkanı veren WordPress’in popülerliğinin altında yatan nedenlerden biri de kullanım kolaylığıdır.

WordPress’te Binlerce Tema Bulunur

Web sitesinin görünümünü değiştiren tasarımlara “tema” adı verilir. WordPress’in 5 binden fazla ücretsiz teması sayesinde, kullanıcılar web sitelerine istedikleri görünümü kazandırabilir. 

Temalar aslında web sitelerinin temelidir. Web sitesi sahiplerinin yalnızca logo ekleme, renk değişikliği gibi basit tasarım çalışmalarını yapması yeterlidir. Bununla birlikte bazı web sitesi temalarının kendi özelleştirme modülleri ile sürükle-bırak editörleri vardır.

WordPress’te temaların, yazı tiplerinin, renklerin, menülerin, logoların ve widget’ların tüm özelleştirilmelerinin Görünüm sekmesinden Özelleştir’e tıklanarak yapılması mümkündür.

WordPress Binlerce Eklentiye Sahiptir

Web sitesine işlevsellik katan yardımcılar olan eklentiler sayesinde, web sitesini online satış sitesine dönüştürmek de web sitesine forum, iletişim formu ya da sosyal ağ eklemek de mümkündür. 50 binin üzerinde WordPress eklentisini WordPress paneli üzerinden aramak ya da WordPress eklenti kütüphanesine göz atmak tercih edilebilir. 

SEO, hız, bozuk bağlantılar, yedeklemeler, güvenlik ve spam gibi web sitesiyle ilgili pek çok unsur eklentiler aracılığıyla yönetilebilir. Ayrıca tema ve eklentiler için premium seçenekler de tercih edilebilir. Ücretli versiyonlar olarak da tanımlanabilen premium versiyonlar; daha fazla işlevselliğe sahip olmaları, sık güncellenmeleri, iyi kodlanmaları de destek alabilme avantajlarıyla son derece popülerdir.

WordPress’in Kurulumu Kolaydır

WordPress ile kullanıcılar yalnızca birkaç tıklamayla blog ya da web sitesi oluşturabilir. Hosting paketi satın aldıktan sonra müşteri paneli üzerinde kısa bir süre içerisinde WordPress kurmak mümkündür.

WordPress SEO Desteği Sunar

WordPress, tüm sayfalar ve yayınlar için başlık etiketleri ve meta açıklamaları oluşturma imkanı sağlar. Bunlar temelde arama motorlarının, web sitelerinin içeriği hakkında bilgi sahibi olmasına yardım eden SEO araçları olarak tanımlanabilir.

Buna ek olarak WordPress’te bozuk bağlantıların denetlenmesi gibi faydalar sağlayan son derece başarılı üstelik ücretsiz SEO eklentileri vardır. SEO çalışmalarının, her web sayfasında olabilecek en iyi hale getirilmesini sağlayan dev bir kontrol listesi olarak tanımlanabilen Yoast SEO bu eklentiler arasında en popüler olanlardan biridir.

wordpress nasıl kurulur

WordPress Esnektir

WordPress çok yönlülüğü sayesinde kurumsal sitelerden profesyonel işletme sitelerine, spor odaklı sitelerden hobi bloglarına kadar pek çok farklı türde web sitesi oluşturulmasına imkan tanır. Her tür web sitesi oluşturmaya ve bu web sitelerini istenildiği gibi geliştirmeye olanak tanıması nedeniyle WordPress son derece esnek olarak kabul edilir.

WordPress Güncellemeler Hakkında Bilgilendirir

WordPress’in her yeni sürümü yayınlandığında kullanıcılar WordPress tarafından bilgilendirilir. Ayrıca güncellemeler bir dakikadan daha kısa bir süre içinde tamamlanır.

WordPress Farklı Dosya Türlerini Destekler

WordPress görüntü, ses, metin ve video formatında pek çok farklı dosya türünü destekler. Bu sayede; .jpg, .png, .gif .pdf, .doc, .pptx, .mp3, .m4a, .mp4, .mov, .wmv ve .avi gibi popüler dosya türlerinin yanı sıra .odt, .key, .ogg ve .3gp gibi daha az kullanılan dosya türlerinin de web sitesine sorun yaşamaksızın eklenmesi mümkündür.

WordPress’in Geniş Bir Gönüllü Topluluğu Vardır

Kullanıcıların WordPress hakkındaki sorularının yanıtlanması için internet üzerinde çok sayıda kaynak vardır. Bu sayısız kaynak arasında bloglar, online kurslat, forumlar, e-kitaplar ve seminerler sayılabilir.

WordPress Site Oluşturmak İçin Neye İhtiyacınız Var?

Genel Kamu Lisansına sahip, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir site oluşturma aracı olan WordPress son derece basit ve kolay bir şekilde kurulabilir. WordPress’i program kurar gibi yalnızca birkaç basit adımla kurup yönetmek mümkündür. Çok sayıda tema seçeneğiyle farklı görünüm alternatifleri sunar. Pek çok eklenti seçeneğiyle son derece farklı kabiliyet ve özellikler kazandırabilir.

WordPress’teki tema ve eklentiler çoğu zaman ücretsizdir. Ücretli olan tema ve eklentiler ise farklı özellikleri sayesinde web sitesinin özelleştirilmesini yardımcı olur. WordPress ile bir web sitesi kurmak için alan adı ve hosting hizmetine ihtiyaç vardır. 

Alan adı ya da domain name, web sitesinin kullanıcılar tarafından çok daha kolay bir şekilde bulunmasını sağlayan internet üzerindeki adresler olarak tanımlanabilir. Alan adını tarayıcının adres çubuğuna yazan kişi web sitesiyle bağlantı kurar. Bu nedenle, alan adı olmadan kurulum yapılamaz. 

Alan adı seçerken dikkat edilmesi gereken pek çok farklı unsur vardır:

  • Özel bir hedef olmaması halinde Türkçe karakterler kullanılmamalıdır. Diğer ülkelerdeki kullanıcıların klavye diziliminde Türkçe karakter olmaması sorun teşkil edebilir. İnternet kullanıcıları web sitesinin adresini yazamadıkları takdirde, web sitesini ziyaret edemez.
  • Kısa alan adlarını tercih etmek daha avantajlı olduğundan, mümkünse 4 ila 5 karakterlik kısa alan adları alınmalıdır.
  • Yaygın olarak kullanılan TLD (Top Leven Domain) alan adı uzantılarını tercih etmeye özen gösterilmelidir. .com, .net, .com.tr ve .org en sık kullanılan uzantılar arasında sıralanabilir.
  • Projeye uygun ve anahtar kelimeleri içeren alan adlarının tercih edilmesi önerilir. Bu durum SEO açısından avantaj sağlar ve web sitesi ziyaretçilerinin artmasına yardımcı olur.

.com, .net ve .site gibi alan adları en çok 10 yıl; .com.tr ve .net.tr gibi uzantılara sahip alan adları ise en çok 5 yıllığına tescil edilebilir. Bu nedenle aslında alan adları satın alınmaz, yalnızca belirli bir süre için kiralanır. Bununla birlikte süre bitince tescil edilmesi halinde alan adının sahipliği devam eder. Ancak yüksek talep göre alan adlarının belirli ücretler karşılığı devredilmesi söz konusu olabilir.

Web sitelerinin internet üzerinde 7/24 yayında kalması ve ulaşılabilir olması için “hosting” olarak adlandırılan depolama alanlarına ihtiyacı vardır. Hosting hizmeti alınan firmalar, sunucu denilen özel bilgisayarlarda web siteleri için özel alanlar ayırır. Bu alanda, web sitesine ait kod, görsel ve video gibi veriler saklanıp web sitesinin sorunsuz bir şekilde yayınlanması ve çalışması sağlanabilir. Bu nedenle, her web sitesinin kesintisiz bir hizmet için hosting hizmetine ihtiyacı vardır. Hosting paketlerinin pek çok farklı türü vardır. Kurulacak olan web sitesinin amacına yönelik bir paket seçmek hosting hizmetinden optimum fayda sağlamak için önemlidir.

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:

Kaynak:

WordPress

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?