H Etiketi Nedir? Nasıl Kullanılır?
Back

H Etiketi Nedir?

h heading etiketi kullanımı

Kaliteli içerik oluşturmak, yaratıcılık ve iyi bir SEO bilgisi yani Arama Motoru Optimizasyonu gerektirir. Arama motorları kullanıcıların gördükleri renkler, boyutlar, resimler gibi detaylara dikkat edemez. Bu nedenle bir metnin içindekilere öncelik verirler. Bunun için anahtar kelimeleri öne çıkaracak ve metin içindeki başlıkların önemini belirleyecek etiketler bulunur. Ayrıca H etiketleri bir yazının nasıl organize edildiğini ve yapılandırıldığını görmeye de yardımcı olur.

SEO uyumlu içerik oluşturmanın en önemli adımlarından biri H etiketlerini kullanmaktır. Başlık etiketlerini oluşturmak ve anahtar kelimeleri iyi bir şekilde yerleştirmek size içerik oluşturmada fazlasıyla yardımcı olacaktır.

H Etiketleri Nedir?

Başlık etiketleri ya da H etiketleri web sitenizin arama motoru konumlandırma düzeyi için en önemli araçlardan biridir. Yani, bu etiketler arama motorlarına içerik hakkında bilgiler verir.

HTML dilinde içeriğinizin belirli bölümlerini vurgulamak için birkaç farklı başlık etiketi vardır. Bir web sayfası içerisinde H1’den başlayarak H6’ya kadar kullanılabilir. H1 en önemli olan başlık etiketiyken H6 ise en az ağırlığa sahip olan başlık etiketidir.

Başlık etiketleri metnin içerisine iyi bir şekilde yerleştirildiğinde ilk olarak oldukça düzenli bir yazı oluşturmuş olursunuz. Bunun yanında vurgulamak ve ziyaretçi çekmek için iyi bir içerik oluşturmuş olursunuz. Ayrıca bu içerik arama motorları içerisinde belirli bir karşılık da bulur.

H1 – Başlık Etiketi

H1 Etiketi yazının başlığı için kullanılan etikettir. Tüm başlıklar arasında en önemli olandır. Çünkü arama motorları H1 başlığı ile içeriğin hangi konuyla ilgili olduğunu anlar.

H1’in konumu metin girişinin başıdır. Bu nedenle Google’a gönderinin ana konusunun ne olduğunu bildiririz. Çünkü metnin içeriğini anlatan bir başlığın son paragrafta olması bir anlam taşımaz. Ayrıca H1 etiketi kısa bir formatta olmalıdır. Çünkü ne kadar çok kelime içeriyorsa arama motoru etkinliği açısından o kadar zayıflar.

H2 – Bölüm Etiketi

H2, H1 Etiketine veya Başlığa benzer. Bu etiket, yazının bölümleri için kullanılır. Ayrıca içeriği ayırmanıza ve Google’a daha fazla bilgi sunmanıza olanak tanır. H2 Etiketi ile kullanılan kelimeler, önündeki metne veya yönlendirdikleri başlığa atıfta bulunmalıdır. Birden fazla H2 kullanmak içeriğin kalitesi açısından gereklidir. Yazı durumuna göre 2-8 arasında H2 etiketi kullanılabilir.

H3 ve H4 Etiketleri

H3 ve H4 etiketleri, H2 içindeki alt başlıklardır. Bu etiketler içeriği konumlandırmanıza yardımcı olacak anahtar kelimelerle ilgili olmalıdır. H3 ve H4 Etiketleri bölümleri detaylandırarak ana düşüncenin anlaşılmasına yardım eder. Ayrıca yazının önemli noktalarına bu etiket içerisinde değinilebilir.

SEO içerisinde H5 ve H6 etiketleri de mevcuttur. Ancak bu etiketler arama motorlarıyla daha az alakalıdır. Bu nedenle de kaliteli bir web içerisinde H5 ve H6 etiketlerinin kullanımı sınırlıdır.

H Etiketleri Kullanmanın Önemi Nedir?

H etiketleri, içerik hiyerarşisini tanımladıkları için kullanıcılara daha iyi bir web deneyimi sunacaktır. Aynı zamanda içeriğin kolay ve hızlı bir şekilde okunmasını da sağlayacaktır. Ve bu durum, sayfanıza daha fazla trafik çekmede oldukça işlevsel bir rol üstlenir.

Arama motorları web sitenizi ve içeriklerinizi konumlandırmak ve tanımak için tarama yaparlar. H etiketleri iyi bir kullanım ile SEO’yu iyileştirecektir. H etiketleri olmayan içerikler çoğu zaman pek çok gönderi arasında kaybolur. Çünkü okuyucular karmaşık ve okunması zor olan içerikleri kısa zamanda eleyerek kendi işlerini en iyi görebilecekleri farklı içerikleri ararlar.

H Etiketleri Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

H etiketleri iyi bir içeriğin olmazsa olmaz detaylarından biridir. Ancak pek çok kişi önemli kurallara dikkat etmediği için SEO açısından değerli içerikler üretilmez. En sık yapılan etiket kullanımı hataları arasında şunlar yer alır:

  • Başlıklar anahtar kelimelerle ilişkili olmalıdır. Anahtar kelimelerle ilişkili olmadığında başlıktaki konu okuyucuda tam olarak canlanmaz.
  • Aynı içerikte sadece bir tane H1 etiketi kullanılmalıdır. İki tane H1 kullanımı olduğunda arama motorları hangisinin en alakalı kısımlar olduğunu ayırt edemez.
  • Başlık tamamen benzersiz bir özellikte olmalıdır.
  • Google, resimlerdeki metni tanımada güçlükler yaşar. Bu nedenle H1 asla bir resim olmamalıdır.
  • Etiketlerin sırası iyi bir şekilde düzenlenmelidir. H1’den sonra H3 değil, H2 gelmelidir. Hiyerarşik düzene uyulduğu zaman kaliteli bir içerik ortaya çıkacaktır.
  • H Etiketlerinin kullanılması, içeriklerin görünür olmasına ve web sitesi ziyaretlerinin artmasına katkı sağlayacaktır.
  • Kullanılacak anahtar kelimeler dikkatli bir şekilde seçilmelidir.
  • İyi bir okuma deneyimi için gönderi içerisine ilgili bağlantılar eklenmelidir.
  • Başlıklar ve metin arasındaki ilişki yüksek seviyede olmalıdır.

Bu durumlara dikkat edildiğinde pek çok açıdan değerli bir içerik oluşturulmuş olur. Ancak H etiketleri ya da anahtar kelimeler iyi bir şekilde yerleştirilmediğinde web sayfası daha alt sıralamalara gerileyebilir. Bu kurallara uymaya başladığınızda okunması daha kolay içerikler oluşturacaksınız. H etiketi kullanımı arama motoru sonuçlarını iyileştirecek ve kullanıcı deneyimini optimize edecektir. H etiketlerini kullanmak, özetle kitap formatında bir içerik yazmak gibidir. Ve bu sayede de insanların aradığı içeriği üretmiş olursunuz.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?