Favicon Nedir? | Boosted Craft
Back

Favicon Nedir?

favicon nedir

Bir web sitesi oluşturulurken, çoğu zaman gözden kaçırılan ancak büyük fark yaratabilecek bir son dokunuştur Favicon. Web tasarımına yapılan bu küçük eklemeler, her ne kadar küçük boyutlu olsa da büyük etkilere sahiptir. Bu nedenle, faviconun gücünü ve önemini göz ardı etmemek gerekir. 

Favicon, en basit şekliyle bir web sitesini ya da bir web sayfasını temsil etme amacıyla tarayıcılarda kullanılan, 16×16 piksellik küçük bir simge olarak tanımlanabilir. Türkçede “favori simge” anlamına gelir. Genellikle web tarayıcılarının üst kısmındaki sekmelerde görünür. Favicon bazen bir simge bazen harf şeklinde tasarlanır. Web sitesinin tanınırlığında önemli rol oynayan faviconlar, aynı zamanda web sitesi için görüntü zenginliği de sağlar.

Favicon aslında markalar açısından en önemli simgelerden biridir. Küçük bir piksel simgesi olarak görünmesine karşın favficonun ana amacı, birden fazla sekmenin açık olduğu durumlarda ziyaretçilerin sayfayı daha kolay bulmasını sağlamaktır. Bu nedenle, simgenizin başka markalarla karıştırılmaması için özgün olmasına özen göstermelisiniz. Faviconlar küçük boyut alanları dolayısıyla, özellikle markanızı tanımlayan tek bir simge olarak kullanıldığında daha akılda kalıcı ve etkili olacaktır. 

Favicon Neden Önemlidir?

Faviconlar her ne kadar küçük boyutlarda olsalar da, kullanıcı deneyimini, markalaşma çabalarını ve profesyonelliğini geliştirip web sitesi görselliği açısından son derece büyük bir öneme sahiptir. 

  • Kullanıcı Deneyimi (UX): Favicon, web siteniz için akılda kalıcı görsel bir ipucudur ve kullanıcı deneyiminizi geliştirmeye yardımcı olur. Kullanıcılar favicon sayesinde web sitenizin sekmesini tarayıcılarında ve yer içi çubuğu gibi farklı uygulamalarda kolayca bulur. Bunun sonucunda web sitenizi tekrar tekrar ziyaret eder.
  • Mobil Deneyimi: Mobil siteniz söz konusu olduğunda favficonun kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkileyeceğini ifade edebiliriz. Çünkü mobil cihazlarda web tasarımı doğrudan doğruya bir etki yaratmakla ilgili olup bunu favicondan daha güçlü ve daha kolay bir şekilde yapan bir başka unsur bulmak mümkün değildir.
  • Markalaşma: Gerçekten uyumlu bir markanın sırrı, en küçük ayrıntıları dahi gözden kaçırmamasında saklıdır. Favicon küçük boyutuyla, tarzınızı ve dilinizi web sitenizin dışına taşır. Bu sayede web sitenizin markalaşmasını ve görünürlüğünün artmasını destekler.
  • Güvenilirlik: Faviconlar her ne kadar web sitenizin güvenlik düzeyi üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmasa da, çoğu kullanıcı faviconu olan web sitelerine daha fazla güvenir. Çünkü, sizi markalı ya da markasız bir arama yoluyla bulup bulmadıklarına bağlı olmaksızın, kullanıcılara açıkça web sitenizde olduklarına dair sinyal verirler.
  • Kullanıcı Geri Dönüşü: Faviconlar, web sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında ya da kullanıcıların tarayıcı geçmişlerinde öne çıkmasını kolaylaştıran güçlü marka tamamlayıcıları olma özelliğine sahiptir. Ayırt edici bir favicona sahip olmak, kullanıcıların web sitenize daha sık dönmesini sağlar. Ayrıca kullanıcılar web sitenize yer imi koyduklarında, favicon, web sitenizin diğer kayıtlı sayfalar arasından bulunmasını kolaylaştırır.

Favicon Nasıl Yapılır?

Unutmamanız gereken en önemli konu, favficonun markanızın logosunun basitleştirilmiş bir uyarlaması olması gerektiğidir. Favicon oluşturmak ya da eklemek için profesyonel bir tasarımcı tutabilir ya da online bir tasarım programı kullanarak faviconunuzu oluşturabilirsiniz.

Boyutlar

Bir favicon oluşturmak için en uygun boyut, aynı zamanda en sık görüntülendiği boyut olarak bilinen 16×16 piksel olarak kabul edilir. Bazı standart favicon boyutları ve her birinin ne zaman kullanılması gerektiği şu şekilde sıralanabilir:

  • 16×16 tarayıcı faviconu
  • 32×32 görev çubuğu kısayolu faviconu
  • 96×96 masaüstü kısayolu faviconu
  • 180×180 Apple touch favicon

Dosyalar

Geçmişte orijinal formatı ICO olmakla birlikte günümüzde faviconlar için tercih edilen dosya biçimi ya da vektörel grafik, PNG ya da JPEG formatı olmaktadır. Ayrıca SVG de giderek daha fazla tarayıcının desteklemeye başladığı ve hızla popülerleşen bir seçimdir.

Bunun yanı sıra tarayıcıların GIF olarak oluşturulmuş faviconları görüntülemesi de mümkündür. Ancak, çok küçük boyut kullanımında GIF faviconların görüntülenmesi zor olabilmektedir. 

ICO: Microsoft’un geliştirmiş olduğu bu format temelde faviconlar için oluşturulmuş orijinal bir dosya biçimidir. Tüm tarayıcıların desteklediği ICO’nun tek bir dosya içinde birkaç boyutlu görsel içermesi mümkündür. Bu sayede tarayıcıya bağlı kalmadan resminizi boyutlandırıp ölçeklendirebilirsiniz. Bir favicon hem ICO hem başka bir dosya türü olarak kaydedildiğinde, tarayıcı ICO versiyonunu görüntülemeyi tercih eder.

PNG: Web sitesi kurucularının aşina olduğu bu dosya biçimi, faviconlar için de sıklıkla tercih edilir. Oluşturması kolay bir dosya biçimi olduğundan çoğunlukla yüksek kaliteli görüntüler ve faviconlar sunan PNG dosyaları aynı zamanda daha az yer kaplar. Buna bağlı olarak daha hızlı bir şekilde yüklenir. 

SVG: Son derece az yer kaplayan SVG dosya formatı, sayfa hızını ya da site performansını düşürmeyen kaliteli görseller sunabilir. Geçmişte faviconlar için SVG kullanımı, tarayıcı uyumluluğundaki eksiklikler nedeniyle sınırlı olmasına karşın, bu durum giderek değişmektedir. 

Şeffaflık: Tasarımınızın arka planı şeffaf ise dosyanızı PNG olarak ve şeffaflık ayarı açık olarak kaydettiğinizden emin olmalısınız.

Favicon Oluşturma İpuçları

Faviconların küçük boyutu, tasarımınızın kusursuz ve net olmasını son derece önemli bir hale getirir. Bunun için küçük çizgiler, doku ya da gölgeleme gibi çok fazla ayrıntıya girmemelisiniz. Yapmanız gereken anında tanınabilecek cesur, net ve basit bir simgeyi hedeflemek olmalıdır.

Faviconunuz, web sitenizin ve markanızın ruhunu yansıtmalı, web sitenizin kalanıyla aynı görsel dile ve renk düzenine sahip olmalıdır. Eğer faviconunuza marka adınız gibi tipografi eklemek istiyorsanız, kendinizi bir ila üç karakterle sınırlamaya özen gösterin. Baş harfler ya da kısaltmalar genellikle metinleri kısaltmak için iyi çözümler olarak kabul edilir.

Logonuzu favicon olarak kullanmak isterseniz, logonuzu küçük boyutlarda çalıştırmak için etiket satırını atlamayı ya da sadece bir baş harfi kullanmayı tercih edebilirsiniz. Çünkü bazı logolar favicon boyutunda dahi en iyi şekilde görünebilmesine karşın, çoğu küçültüldüklerinde pek okunaklı olmaz.

Kullanılan içeriğe ve tarayıcıya bağlı olarak favficonun farklı renkli arka planlarda görüneceğini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Bu doğrultuda yapmanız gereken, faviconunuzu siyah, beyaz ya da gri arka planlar üzerinde yeterince test etmektir.

favicon nasıl yapılır

Neden Favicon Kullanmalısınız?

Favicon kullanmak web siteniz açısından pek çok farklı faydayı beraberinde getirebilir.

  • Favicon, web sitenizin marka kimliğini güçlendiren önemli bir unsurdur. Küçük boyutuna rağmen, bu simge web sitenizin tanınabilirliğini artırabilir. Kullanıcılar, tarayıcılarında ya da yer imi listelerinde favicon sayesinde sitenizi hızlıca tanıyabilir.
  • Favicon web sayfalarının yüklenmesi sürecinde kullanıcılar açısından görsel bir referans olarak kabul edilir. Sayfanın adı yerine favficonun görüntülenmesi, kullanıcıların web sitenizle etkileşimde bulunurken daha profesyonel ve düzenli bir deneyim yaşamasını sağlar. 
  • İnternet kullanıcıları bilgisayarlarında çok sayıda sekmenin açık olduğu durumlarda faviconları kullanarak hangi sekmenin hangi web sitesine ait olduğunu hızlıca anlayabilir. Böylece web tarayıcılarında daha etkili bir sekme yönetimi yapabilir.
  • Faviconlar genellikle farklı tarayıcılar arasında uyumlu ve mobil cihazlarda iyi görüntülenerek web sitenizin farklı platformlarda tutarlı bir marka temsili sunmasına katkıda bulunur. 
  • Web sitenizin genel tasarımını tamamlayan küçük bir detay olmasına karşın favicon, web sitenizin profesyonellik düzeyini artırarak ziyaretçilerinizin güvenini artırır.
Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?