Domain (Alan Adı) Nedir? | Boosted Craft
Back

Domain Nedir?

domain nedir

Domain name diğer bir deyişle alan adı, internet dünyasındaki en önemli unsurlardan biridir. Çünkü alan adı, web sitelerinin adreslerini daha anlamlı ve kolay hatırlanabilir bir hâle getirir. Diğer yandan, alan adlarının önemi web sitelerini adresleme yeteneğiyle sınırlı değildir. Doğru bir alan adı yani domain name seçmek, web sitelerinin ya da markaların itibarı, başarısı ve bilinirliği açısından son derece önemli bir unsurdur.

Domain en basit şekliyle, hatırlaması zor olabilen IP adreslerinin yerine kullanılmak üzere internet otoritelerinin geliştirdiği bir isimlendirme yöntemi olarak tanımlanabilir. Web sitesi için seçilen ismin .com ya da .net gibi bir uzantıyla kullanılan hâli alan adı ya da domain/domain name olarak adlandırılır. 

İnternet kullanıcıları herhangi bir web sitesini ziyaret etmek için web sitesinin adı ve adresi olarak tanımlanabilecek alan adını kullanır. Bu kapsamda, birden fazla web sitesinin aynı domain’e sahip olması mümkün değildir. Domain tıpkı parmak izi gibi benzersizdir ve IP adresi olarak adlandırılan uzun ve hatırlaması pek kolay olmayan sayılara karşılık gelir.

DNS yani Domain Name System milyarlarca internet kullanıcısını ve 300 milyondan fazla alan adını birbirine bağlar. Bu sayede, internet kullanıcılarının web tarayıcısına girdiği alan adı ilgili IP adresine dönüştürülür ve internet kullanıcılarının kullandığı bilgisayarların, web sitesine ait içeriği depoladığı sunucuyu bulması sağlanır. 

Domain Kayıt (Alan Adı Tescili) Ne Demek?

Domain kayıt, domain tescili ya da alan adı tescili aynı zamanda domain satın alma işlemi olarak da bilinir. Web sitesi adının bir başkası tarafından kullanılmasını önlemek için web sitesi sahibi üzerine kayıt ettirilmesi ve kiralanması işlemidir. Domain kayıt işlemi aslında alan adının kalıcı olarak satın alınması anlamına gelmez. Domain name genellikle 1 yıl için kiralanır. Bu aynı zamanda, domain tescilinin belirli periyotlarla yenilenmesi gerektiği anlamına gelir. 

Domain kayıt yenileme işlemini düzenli olarak yapmadığınız takdirde, alan adınızın kullanım hakkı size ait olmayacaktır. Bunun sonucunda işletmenizi, markanızı ya da kimliğinizi yansıtan web sitenizin adı başkaları tarafından kullanılabilir hâle gelir. Çünkü domain kayıt yenileme yapmazsanız web sitenizin alan adı, kendi siteleri için domain sorgulama sayfalarında isim arayanlar tarafından kaydedilmeye müsait olarak görüntülenir. Bu nedenle, domain kayıt işlemi yapılırken yenileme tarihi mutlaka dikkatle takip edilmelidir.

Domain Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır?

Domain kayıt işlemi, domain düzenleme ve denetleme yetkisi bulunan en yetkili kurum olan ICANN’in yetkilendirdiği domain kayıt firmaları tarafından yapılır. Domain tescili yapmak için öncelikle, karar verilen alan adı için domain sorgulama sayfasından müsaitlik kontrolü yapılır. Seçilen alan adı müsaitse satın alım diğer bir deyişle kiralama işlemi yapılabilir.

Domain Neden Önemlidir?

Domain yani alan adı, markaların ya da işletmelerin dijital dünyada nasıl aranacağını ya da bulunacağını doğrudan etkileyen kritik bir unsurdur. Bu nedenle domain name, marka ya da işletme hakkındaki ilk izlenimi sağlar. Etkili bir ilk izlenim oluşturmak için domain üzerinde düşünülerek, özenle seçilmelidir. Akılda kalıcı, benzersiz, özgün, kısa ve yaratıcı bir alan adı seçmek marka bilinirliğinin artırılması sürecini destekleyebilir.

Domain name markanızı ya da işletmenizi çok iyi şekilde yansıtma imkanı sunarak pazarlama stratejilerinin kritik bir unsuru hâline gelebilir. Ürünlerin ve hizmetlerin güvenilirliğini artırma noktasında da kritik bir rol üstlenebilir. Tam tersi bir durumda, yani yanlış domain seçimi yapıldığında ise marka bilinirliği açısından olumsuzluklarla karşı karşıya kalınabilir.

Domain name yalnızca ilk izlenim, prestij ve marka bilinirliği açısından değil, Google arama motoru sıralama algoritması açısından da son derece önemlidir. Alan adı ve uzantısında ilgili anahtar kelimeleri kullanmak, arama motoru sonuçlarında daha iyi sıralamalar elde etmeye yardımcı olabilir. 

Doğru Alan Adı Seçiminde Domain Sorgulamanın Önemini Göz Ardı Etmeyin

Domain sorgulama, web sitesi için belirlenen alan adının daha önce alınıp alınmadığını kontrol ve müsait alan adını tespit etme amacıyla uygulanan bir işlemdir. Markanız ya da işletmeniz için harika bir domain name bulsanız da, önemli olan alan adının alınabilir olup olmadığı yani müsait olup olmadığıdır. Bunu kontrol etmek için ise domain sorgulama yapılması gerekir.

Domain sorgulama için seçilen alan adı domain sorgulama aracına yazılır ve “Sorgula” butonuna basılır. Seçtiğiniz alan adı müsait değilse, girmiş olduğunuz kelimelerle ilgili olarak farklı kombinasyonlar ve öneriler sorgulama çubuğunun altında listelenir.

alan adı nedir

Domain Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Domain tescili basit ve kısa süren bir işlemdir. Bu işlemin en zor aşaması genelikle marka ya da işletme için ideal alan adının bulunması ve kelime alternatifleri arasında karar verilmesidir.

Marka ve işletmelerin müşterilerinin ve potansiyel müşterilerinin ilk gördüğü her zaman için alan adıdır. Ayrıca arama motoru sonuçlarındaki sıralamayı etkileme potansiyeli dolayısıyla, kullanışlı ve etkili bir domain seçmek önemlidir. Bunu sağlamak için ise domain seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Marka ya da işletmenizin ismi veya web siteniz için belirlediğiniz isim, alan adı tescili için müsait değilse; web sitenizin içeriğiyle ya da yaptığınız işle ilgili anahtar kelimelere alan adında yer verebilirsiniz.

Alan adı mümkün olduğunca kısa ve akılda kalacak kelimelerden oluşmalıdır. Web siteniz için alan adı seçerken, en fazla üç kelimeden oluşmasına ve benzersiz olmasına özen göstermelisiniz.

Domain seçiminde dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta, okunuşunun kolay olmasıdır. Yanlış anlamalara neden olabilecek, söylenişi zor ve farklı şekillerde okunabilen kelimelerden uzak durmanız önemlidir.

Rakam ve tire işareti içeren, karışıklıklara neden olabilecek domain’lerden kaçınmaya, kolay yazılabilen domain’leri tercih etmeye özen göstermelisiniz. Domain kaydı yaptırmadan önce belirlemiş olduğunuz kelimelerin .com ve .net gibi farklı uzantılarda önceden alınmış versiyonları olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer varsa ancak aynı ismi almak istiyorsanız, aynı isimde ancak uzantısı farklı diğer web sitelerini kontrol etmeli ve taklitçi bir web sitesi hâline düşmemeye özen göstermelisiniz.

Web sitenizin alan adını dilediğiniz zaman değiştirmeniz mümkündür. Ancak bu durumda web sitenizin ziyaretçi sayısının azalabileceğini ya da Google sıralamanızın düşebileceğini göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu nedenle, uzun süre boyunca kullanabileceğiniz ve değiştirme gereği duymayacağınız bir domain name seçmeniz önemlidir.

Web sitenizin adresinin .net, .info ve .org gibi sıklıkla kullanılan uzantıları kapsayan alternatifler ile yanlış yazılabilecek versiyonlardaki alan adlarını da tescil ettirerek; web sitenizi taklit edenlerin ziyaretçi trafiğinin artmasını ve ziyaretçilerinizin taklit web siteleri tarafından dolandırılmasını önleyebilirsiniz.

Domain Transferi Nedir?

Domain’lerin bir hosting sağlayıcıdan bir diğerine transfer edilmesi mümkündür. Bunun için ilk olarak domain’in kayıtlı olduğu firmadan domain transfer kodunu almanız ve transfer kilidini kaldırmanız gerekir. Bu adımla birlikte domain transfer işlemini başlatabilirsiniz.

WHOIS Gizleme (Domain Gizleme) Nedir?

Bir alan adının sorumluluğunun kime ait olduğunu gösteren sorgulama sistemi WHOIS’dir. Domain kayıt işlemi sırasında verilen iletişim bilgileri herkesin görebileceği bir veritabanı olan WHOIS’de depolanır. WHOIS gizleme ise domain kaydı sırasında verdiğiniz kişisel bilgilerin WHOIS sorgulamasında görünmemesi için yapılabilir.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?