301 Yönlendirmesi Nedir? Nasıl Yapılır? | Boosted Craft
Back

301 Yönlendirmesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak web sitelerindeki sayfaların başka sayfalara taşınması gerekliliği doğabilir. Diğer yandan bazı durumlarda bir alan adının tamamen başka bir alan adına taşınması söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda eski sayfayı ziyaret eden internet kullanıcılarının yeni sayfaya ya da siteye yönlendirilmesi için 301 yönlendirmesinden faydalanılır.

Web sitelerindeki herhangi bir sayfanın ya da web sitesinin tamamının bir başka adrese kalıcı olarak taşınması sayesinde eski URL’ye gelen ziyaretçilerin ve arama motoru botlarının yeni sayfayla karşılaşması sağlanır. Eğer bir web sayfasının geçici olarak yönlendirilmesi gerekiyorsa, bu tür durumlarda 302 yönlendirmesi yapılması gerekir.

301 yönlendirmesi hem web sitesi ziyaretçileri hem arama motoru botları açısından son derece önemlidir. Kapatılan bir web sayfası için 301 yönlendirmesinin uygulanmadığı durumlarda, o sayfası ziyaret eden internet kullanıcıları ve arama botları 404 hatalı sayfayla karşılaşır. Bunun sonucunda hem kullanıcı deneyimi olumsuz şekilde etkilenir hem de tarama bütçesi problemleriyle karşı karşıya kalınır.

301 ismi yönlendirilen sayfanın HTTP durum kodundan kaynaklanır. 301 yönlendirmesi tarayıcıya ilgili adreste yer alan sayfanın kalıcı olarak taşındığı, yönlendirilen adresin yeni sayfa konumu olduğu ve söz konusu sayfanın bir daha kullanılmayacağı mesajını iletir.

301 Yönlendirme İşlemlerine Başlamadan Önce

  • 301 yönlendirmesi yapmadan önce mutlaka sitemizin yedeğini alalım. İşlem sırasında yapılan yanlışlar, sitenin tamamına etki etmemesi için sitemizin yedeğini alalım
  • Eski alan adınızın, search console hesabına tam olarak erişiminiz olmalıdır.
  • Son olarak eski sitenizin cpanel veya FTP hesaplarına giriş yapmalısınız. Yönlendirme işlemlerini cpanel veya FTP hesapları üzerinden yapacağız.

301 Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Bu yöntem, web sitesinin dosya yöneticisinde bulunan .htaccess dosyası kullanılarak yönlendirme yapılmasını sağlar. Web sitenizin dosya yöneticisine girdiğinizde büyük olasılıkla dosyanın public_html klasörü altında bulunduğunu görebilirsiniz. .htaccess dosyasını web sitenizin dosya yöneticisinde bulamazsanız, bu durumun 3 farklı nedeni olabilir:

  • .htaccess dosyası gizli olabilir. Bu dosyalar çoğunlukla varsayılan ayarlarında gizli olarak işaretlenmiştir. Bu sorunu gidermek için dosya yöneticisinin “Ayarlar” kısmına tıklamanız, daha sonra gelen menüde “Gizli Dosyaları Göster (dotfiles)” seçeneğini aktive etmeniz gerekir. Bu işlemlerin ardından public_html klasörünün altında .htaccess dosyasını görebilirsiniz.
  • Yukarıda yer verilen gizli dosyaları gösterme düzenlemesini yaptıysanız ve hala .htaccess dosyasını göremiyorsanız, .htaccess dosyası olmayabilir. Bu durumda pratik bir şekilde .htaccess dosyası oluşturabilirsiniz. Yapmanız gereken; Windows işletim sistemine sahip cihazlar için boş bir Notepad, macOs içinse boş bir Textedit dosyası yaratıp bu dosyayı .htaccess uzantısı ile kaydetmektir.
  • Diğer bir neden ise websitenizin Apache server’ında çalışmıyor olmasıdır. Diğer bir deyişle, .htaccess dosyasının dosya yöneticisinde olmama sebebi sunucunun Apache sunucusu olmamasıdır. Çünkü yalnızca Apache sunucuları .htaccess dosyasını kullanabilir. Web siteniz Apache server’ı dışında bir server üzerinde barınıyorsa farklı kodlarla yönlendirme yapılır. Nginx ve Windows/IIS, Apache dışında en çok kullanılan web server’larıdır. 

.htaccess dosyalarındaki kodlar satır satır okunduğundan, dosyaya kod eklemesi yaparken eklenen kodun altına bir de boş satır bırakılmalıdır. Bu boş satır, kodun bittiğini gösterir. .htaccess dosyası kullanılarak yapılacak yönlendirmelerde farklı amaçlar için farklı kodlar kullanılması mümkündür.

Eski bir web sayfasını yeni bir sayfaya yönlendirme:

Redirect 301 /eski-sayfa.html /yeni-sayfa.html

www olmayan bir adresi www olan bir adrese yönlendirme:

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^ornek.com [NC]

RewriteRule ^(.

www olan bir adresi www olmayan bir adrese yönlendirme:

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.ornek.com [NC]

RewriteRule ^(.

WordPress 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

Dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemi WordPress’tir. Çünkü WordPress’in pek çok farklı işlemin kolayca yapılmasına imkân veren pek çok eklentisi vardır. WordPress altyapısı olan web sitelerinin 301 yönlendirmesi ücretsiz bir eklenti kullanılarak kolayca yapılabilir.

“Redirection” isimli bu eklentinin öncelikle Eklentiler menüsünden web sitenize kurulumunu yapmanız ve etkinleştirmeniz gerekir. Daha sonra ilgili menüleri yönlendirme işlemini pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Redirection eklentisi kurulduktan sonra “Araçlar” menüsünün altında yer alır. Burada yer alan Redirection butonuna tıklayarak eklentiyi açabilirsiniz.

Eklentiyi açtıktan sonra ilk yapmanız gereken, eklentinin kurulumunu gerçekleştirmektir. Daha sonra yönlendirme için “Ade New” butonuna basmanız gerekir. Açılan menüde URL kısmına eski URL adresini ve Target URL kısmına yönlendirmenin yapılacağı yeni URL adresi adresini girmelisiniz. Daha sonra “Add Redirect” butonuna basılıp yönlendirme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Cloudflare ile 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

Web sitelerinin büyük bir kısmı güvenlik nedenlerinden dolayı bazı endişeler taşır. Bu endişeleri giderip web sitesine gelen trafiği kontrol etmek için ise bazı üçüncü parti servisler kullanılabilir. Bunlar arasında en bilinenlerden ve kullanıcı deneyimi açısından en çok tercih edilenlerden biri ise Cloudflare’dir.

Cloudflare sunucuları üzerinden güvenlik denetimi yapan web siteleri için 301 yönlendirmesi Cloudflare kullanıcı panelinden yapılabilir. Bunun için takip edilmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Cloudflare panelinin sol tarafında bulunan “Rules” menüsü altındaki “Page Rules” kısmını tıklayın.
  • Açılan ekranda bulunan ilgili alana değiştirilmesi istenen URL’yi girin.
  • Sonra yönlendirilecek URL’yi eksiksiz bir şekilde ilgili alana girin.
  • “Select Status Code” menüsü üzerinden yönlendirmenin geçici mi kalıcı mı olduğunu seçin
  • Kalıcı yönlendirmeler için 301 ve geçici yönlendirmeler için 302 seçmeniz gerekir.
  • “Save and Deploy Page Rule” butonuna tıklayıp işlemi kaydederek süreci tamamlayabilirsiniz.

Google’a Bildirin

Yönlendirme sonrasında yapılacak en önemli işlerden biriside yapılan değişikliği arama motoruna bildirmek olacaktır. Bunun öncesinde yaptığınız yönlendirmenin doğru bir şekilde çalıştığından emin olmalısınız.

Eğer yönlendirmeniz doğru bir şekilde çalışmıyor ve yine aynı şekilde yönlendirilen site aktif değilse, google veya diğer arama motorlarına bildirmenin bir mantığı yoktur.  Her ne kadar yaptığınız yönlendirme tek başına yeterli olsa da, google’a bildirmek süreci olduğundan daha hızlı bir hale getirecektir.

Google’a bildirmek için kullanacağımız araç, Search Console olarak bilinen site yöneticisi aracıdır.

 Search Console: Site Ekleme

 Search console’a sitenizi eklemek için öncelikle aşağıda verdiğimiz bağlantıya gitmelisiniz. Eğer sitenizi önceden eklediyseniz, burada hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur direkt olarak sonraki adıma geçebilirsiniz(ancak yeni alan adınızı da eklemeniz gerekiyor.). Bağlantıya gittiğinizde karşınıza hemen başlayın adında mavi bir buton çıkacaktır, buraya tıklayarak kayıt olun. Bu işlemlerden sonra sitenizin alan adını mülk seçeneklerinden birine girerek devama basmanız gerekiyor. Bizim önerimiz URL ön eki bölümü aracılığı ile sitenizi kayıt etmenizdir.

Bağlantı: https://search.google.com/search-console/about

Devam butonuna basmanız durumunda sitenizi doğrulamanız için sizden bazı işlemler yapmanızı istiyor. Aracın size verdiği HTML dosyasını indirin, ardından sitenizin kök dizinine yani public_html klasörünün içerisine atın. Yükleme işleminiz tamamlandıktan sonra doğrula diyerek sitenizin google search concole aracına eklemektesiniz.

Adres Değişikliği Aracı

Sitenizi serach console ekledikten sonra adres değişikliği adımlarını tamamlamanız gerekiyor. Bu adımları tamamlamak için search console adres değişikliği aracını kullanacağız.

İşlemlere başlamadan önce sitenizin bütün yönlendirmelerini tamamlamış olmanız gerekiyor. Burada yaptığımız olay, işlemleri bitirdiğimizi google’a bildirmektir.

  • Araca girmeden önce sol üste yönlendireceğiniz alan adını seçmeniz gerekiyor. Yani eski alan adınızın mülküne giriş yapmanız gerekmektedir. Çünkü bu alan adını yönlendireceksiniz.
  • Ardından Adres Değişikliği Aracına giriş yapın.
  • Karşınıza yeni site seçin isimli açılır menü gelecektir, buradan yönlendireceğiniz alan adını seçin ve doğrula güncelle butonuna basın.

Site Haritası dosyaları

 Adres değişikliği tamamlandıktan sonra yeni site haritanızı google’a göndermelisiniz. Bu sayede google botlarının sitenizi daha hızla taramasını sağlayabilirsiniz.

  • Sol menüde site haritaları isimli butona tıklayarak ilgili sayfaya geçiş yapın.
  • Site haritanızın URL’ini karşınıza gelen sayfaya girerek, gönder butonuna basın.

Google Gibi Getir

Yönlendirmeleri yaptık, site haritamızı ekledik son olarak yapmamız gereken bir şey kaldı. Eski sitenizde bulunan önemli yani üst sıralarda yer alan içeriklerinizin bağlantılarını google gibi getir seçeneği ile yönlendirerek, süreci hızlandırabilirsiniz.

Kontrol

301 yönlendirmenizi yaptıktan sonra sitenizin yönlendirmelerinin doğru çalıştığından emin olmalısınız. Bazı durumlarda zamanla bağlantılar çalışmayabiliyor. Sitenizi zamanla SEO araçları sayesinde tarayarak takip etmelisiniz.

Sitenizi kontrol etmekten çekinmeyin, trafiğinizin düşmesi gibi durumlarla karşılaşmak istemiyorsanız, mutlaka belirli zamanlarla kontrol etmelisiniz.

301 Yönlendirmesi SEO Açısından Neden Önemlidir?

301 yönlendirmesi web sitesinin link yapısıyla doğrudan alakalı olduğundan SEO ile doğrudan bağlantılıdır. Bu nedenle, 301 yönlendirmelerinin doğru bir şekilde kurgulanması web sitesinin sıralamasını doğrudan etkiler. 

301 yönlendirmesi, bir sayfanın Google üzerindeki değerini ortaya koyan unsurlardan biridir. Ayrıca Google güncel olarak PageRank algoritmasına bağlı olarak oluşturduğu değeri doğdudan bir sıralama faktörü olarak kullanmasa da, PageRank’in hala sıralamalarda diğer pek çok faktörle birlikte değerlendirmeye alındığı bilinmektedir.

  • HTTP versiyonlu sayfa HTTPS versiyonlu sayfaya yönlendirilmelidir. Genellikle CMS ile yapılan web sitelerinde, bu durum sıklıkla otomatik olarak geliştirilen özelliklerden biri olarak karşımıza çıkar. Bununla birlikte bir web sitesinin güvenli bağlantı sunması için HTTPS linkine ve SSL sertifikasına ihtiyaç vardır. Eğer web sitesinin HTTP versiyonuyla görünürlüğü varsa, bu URL’nin HTTPS versiyona yönlendirildiğinden emin olmak gerekir.
  • 301 ile yönlendirilen sayfalar sitemap dosyasından kaldırılmalıdır. Sitemap dosyası, bir web sitesinin tüm linklerini içinde barındıran ve web sitesini daha rahat taramaları için Google botlarına yol gösteren bir xml dosyasıdır. Bazı durumlarda bu dosyada 301 ile yönlendirilen linkler bulunabilir. 301 yönlendirmesi yapılan sayfalar teknik olarak yok hükmündedir. Bu nedenle sitemap dosyasında bulunması gerekmez. 301 yönlendirmesi yapılmış sayfaların sitemap’ten kaldırılması sayesinde tarama bütçesinin azaltılması avantajı elde edilebilir.
  • Bir URL’nin birden fazla kez yönlendirilmesi, yönlendirme zinciri olarak adlandırılır ve yönlendirme zincirlerinden kaçınmak önemlidir. 
  • Yönlendirme zinciri içindeki bir URL’nin yine zincirdeki bir başka URL’ye yönlendirme yapması yönlendirme döngüsü olarak tanımlanır. Örneğin; sayfa 1 > sayfa 2 > sayfa 3 > sayfa 2 > sayfa 3 > sayfa 2 > sayfa 3 … şeklindeki yönlendirme zinciri, yönlendirme döngüsünü meydana getirir. Bu tür durumlarda tarayıcı hangi gitmesi gereken sayfayı bulamaz. Bu sayfanın çok fazla kez yönlendirme yaptığına ilişkin bir uyarır verir ve sayfayı çalıştıramaz. Bu tür durumlar hem site kullanıcıları hem arama motoru botları için olumsuz bir deneyim sunar. Ayrıca tarama bütçesi açısından da zararlı bir durum olabilir. Web sitenizde böyle bir durum varsa, yönlendirme döngüsü içerisindeki URL’leri bu döngüden kurtarılmalı ve sağlıklı bir yönlendirme zinciri oluşturulmalısınız.

301 Yönlendirmesi Ne Zaman Kullanılır?

Web sitelerinde 301 yönlendirmesi pek çok farklı nedenle kullanılabilir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir web sayfasının ya da web sitesinin URL’sini değiştirmek
  • Web sitesinin içeriğini taşımak 
  • Birden fazla internet sitesini ya da web sayfalarını birleştirmek
  • Farklı alan adlarına sahip web sitelerini birleştirmek

301 yönlendirmesi, eski URL’lerdeki trafiği yeni URL’ye yönlendirerek sayfaya gelen trafiğin doğru adrese yönlendirilmesine ve arama motoru botlarının doğru adrese gitmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra URL’ye çıkılan backlink sinyallerini yeni URL’yr aktarma görevini üstlenir.

301 Yönlendirmesi Neden Önemlidir?

301 kalıcı yönlendirmesi, web sitenizin SEO performansını artırma noktasında kritik bir öneme sahiptir. Bir internet sitesi, arama motorlarında iyi sıralamalar elde etmek için pek çok farklı faktöre gereksinim duyar. Web sitesinin URL’leri ve bu URL’lerin geçerliliği bu faktörler arasında ilk sıralarda gelir. Eski URL’lerin silinmesi ya da değiştirilmesi, web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasının olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. 

301 yönlendirmesi ise eski URL’lerdeki trafikleri yeni URL’lere yönlendirdiğinden, eski URL’lerin silinmesi ya da değiştirilmesi sonrasında web sitenizin performans düşüşü yaşamasını önler. Buna ek olarak, eski URL’lere verilen backlinklerin yeni URL’lere yönlendirilmesi nedeniyle Webb sitenizin backlink performansında da iyileşme sağlanır.

301 Yönlendirmesi Nasıl Test Edilir?

301 yönlendirmesi web sitenizin farklı sayfaları arasında yapıldığında, bu yönlendirmelerin doğru şekilde çalışıp çalışmadığını test etmelisiniz. Yönlendirmelerin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını test etmek için çeşitli web araçları kullanılabilir. Bu araçlar, web sitenizin URL’sini girer ve yönlendirme işleminin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını test etmeyi sağlar.

301 yönlendirmesini tespit etmek için kullanılabilecek bazı tool’lar şu şekilde sıralanabilir:

  • Screaming Frog
  • Deepcrawl
  • Ahrefs Site Audit
  • Sitebulb
  • Oncrawl
  • Semrush Site Audit

Bu araçları kullanarak web siteniz içerisinde 301 ile yönlendirme yapılmış URL’leri tespit edebilirsiniz.301 HTTP durum kodu kalıcı yönlendirme olup web siteniz içerisinde 301 ile yönlendirilmiş URL’leri bulundurmamak ve tıklanabilir tüm alanların 200 kodu ile açılması kritik unsurlardan biridir.

301 Yönlendirmesi Nasıl İzlenir?

301 yönlendirmelerini izlemek için web sitenizin analiz araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçlar, yönlendirme işleminin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını takip etme özelliğine sahiptir. Bu sayede eski URL’deki trafiğin yeni URL’ye doğru yönlendirildiğini gösterebilir.

301 yönlendirmesini izlemek için aşağıda sıralanan uygulamaları kullanabilirsiniz:

  • Redirect Path
  • Live HTTP Headers
  • Redirect Detective
  • User-Agent Switcher
  • BuiltWith Technology Profiler
  • HTTP Status
  • Link Redirect Trace
  • Check My Links
  • Wappalyzer
  • Web Developer

301 Kalıcı Yönlendirme Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

301 kalıcı yönlendirme yaparken, birkaç önemli faktöre dikkat etmek önemlidir. İşte dikkate almanız gereken bazı noktalar:

  • 301 HTTP durum kodu, “kalıcı yönlendirme” anlamına gelir. Bu kodu kullanarak, arama motorlarına ve tarayıcılara eski URL’nin artık geçerli olmadığını, yeni URL’ye yönlendirildiğini belirtmiş olursunuz.
  • Yönlendirme yapmadan önce, eski ve yeni URL’leri doğru bir şekilde belirlediğinizden emin olun. Hatalı yönlendirmeler, arama motorlarında ve kullanıcı deneyiminde sorunlara neden olabilir.
  • Eğer birçok benzer URL’yi yönlendirmeniz gerekiyorsa, regex (Regular Expression) kullanarak toplu yönlendirmeler yapabilirsiniz. Ancak, yanlış bir regex kullanımı tüm URL’leri yanlış yönlendirebildiği için dikkatli olmalısınız.

Diğer SEO araçlarımıza göz atın:

301 Yönlendirmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

301 yönlendirmesi kalıcı bir yönlendirme şekli olduğundan dolayı arama motoru botları tarafından hızlı bir şekilde algılanması beklenir. Eğer eski URL index almışsa, kullanıcı deneyimini etkilememesi açısından Google oldukça hızlı bir şekilde yeni URL’in index almasını sağlar. Bu durum, sitenin tarama bütçesine bağlıyken genellikle birkaç gün ile birkaç haftada etkisini gösterebilir.

301 kalıcı yönlendirmenin doğru bir şekilde çalışması ve SEO’ya oldukça etki etmemesi için, doğru yönlendirme kodunun kullanılması ve sitenin loop’a girmemesi gerekir. Bunun dışında yönlendirmenin içerikle eşleşmesi ve tek yönlü olması gereklidir.

Hayır, 301 kalıcı yönlendirme diğer http durum kodlarına göre farklıdır. Yönlendirme konusunda birden fazla durum kodu vardır örneğin 302 geçici yönlendirme kodudur. Bu koda yönlenen URL’in ilerde tekrar aktif olabileceğini göstermektedir.

Evet, yönlenen sayfalarınızda bulunan bütün içeriklerinizin yeni sayfaya taşınması veya eski içeriğe göre daha iyi bilgiler sunduğunuz bir sayfa oluşturmalısınız. Eğer içeriği taşımazsanız, arama motoru sonuçlarında bulunan sayfa sıralamanız hızlı bir düşüş yaşayabilir.

Eski URL’leri yeni URL’lere yönlendirmek zararlı değildir. SEO tarafında kayıp yaşamamak için yapılması gereken bir çalışmadır. Ancak, benzer olmayan veya karşılığı olmayan sayfaları yönlendirmek, ilgili sitenin tarama bütçesini ve SEO sağlığını etkileyecektir. Bu nedenle yönlendirme yapmadan önce uzman birisine danışmanızı öneririz.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?