Keyword Cannibalization Nedir ve Nasıl Çözülür? | Boosted Craft
Back

Keyword Cannibalization Nedir ve Nasıl Çözülür?

keyword cannibalization

SEO çalışmalarının en önemli amacı, web sitelerinin arama motorlarından daha fazla trafik almasını ve arama motoru sonuçlarındaki görünürlüğünün artırılmasını sağlamaktır. Bunun için web sitesi sahipleri ve içerik üreticileri belirli anahtar kelimeleri hedefleme yoluyla çeşitli SEO stratejilerinden faydalanır. Bazı durumlarda birden çok sayfa aynı anahtar kelimeye yoğunlaşarak anahtar kelime yamyamlığı sorununa neden olabilir. Keyword cannibalization yani anahtar kelime yamyamlığı, içerikler arasında anahtar kelime rekabetine yol açtığından arama motorları hangi sayfaların daha alakalı olduğunu kolayca anlayamaz.

Keyword Cannibalization Sorununun Etkileri Neler?

Keyword cannibalization yani anahtar kelime yamyamlığı, aynı anahtar kelimeyi hedefleyen birden çok sayıda sayfanın olması ile karakterize bir durumdur. Arama motorlarının hangi sayfanın daha alakalı olduğunu belirlemekte zorlanması sonucunda, web sitesinin SEO performansı olumsuz yönde etkilenir. 

Anahtar kelime yamyamlığı, arama motoru botlarının alakalı sayfayı belirlemesini zorlaştırınca web sitesinin genel sıralaması düşer. Bunun sonucunda web sitesi hedeflenen anahtar kelimeler için daha düşük pozisyonlarda yer alır.

Anahtar kelime yamyamlığı nedeniyle web siteleri hedefledikleri ilgili anahtar kelimelerden gelebilecek organik trafiği kaybedebilir. Ayrıca anahtar kelime yamyamlığı nedeniyle, kullanıcılar arama sonuçlarında aynı anahtar kelimeyle birden çok sayfayı bulur. Bunun sonucunda hangi sayfanın ihtiyaçlarına daha uygun olduğunu belirlemekte zorlanabilir. Bu da kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkileyen bir faktör haline gelir.

Keyword cannibalization, kullanıcıların doğru ve alakalı sayfayı bulmasını zorlaştıran bir durumdur. Buna bağlı olarak dönüşüm oranları düşebilir. İhtiyaçlarına uygun olmayan sayfalara yönlendirilen kullanıcıların satın alma ya da dönüşüm gibi hedefleri gerçekleştirme ihtimali azalır.

Buna ek olarak keyword cannibalization web sitesinin genel itibarını olumsuz yönde etkileyebilir. Kullanıcılar birden fazla sayfayı aynı anahtar kelimeyle bulduğu takdirde, web sitesine olan güvenlerini kaybedebilir. Buna bağlı olarak web sitesinin itibarı zedelenebilir ve uzun vadede sadık kullanıcıların kaybedilmesi gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir.

Keyword Cannibalization Nasıl Tespit Edilir?

Anahtar kelime yamyamlığının gtespitg edilmesi için farklı yöntemlerden faydalanılabilir.

İçerik Analizi

Web sitesi içeriklerinin incelenmesi, hangi anahtar kelimelerin hangi sayfalarda kullanıldığını belirlemeyi sağlar. Böylece her sayfanın başlığı, meta etiketi, içerik paragrafları ve URL’leri kontrol edilip hangi sayfaların aynı anahtar kelimeye yoğunlaştığı tespit edilir. 

SEO Araçları

SEMrush ve Ahrefs gibi SEO araçları kullanılarak anahtar kelime yamyamlığının tespit edilmesini sağlayabilir. SEO araçları web sitesindeki tüm sayfaları tarayarak hangi sayfalarda hangi anahtar kelimelerin kullanıldığını raporlar. Web sitesine gelen organik trafiği ve bu trafiği hangi anahtar kelimelerin çektiği gibi verileri de SEO araçlarıyla tespit etmek mümkündür. Bunun sonucunda keyword cannibalization sorunu bulunan web sayfaları kolayca tespit edilebilir.

Google Analytics ve Google Search Console

Google Analiytics ve Google Search Console araçları web sitesi performansının izlenmesine ve anahtar kelime yamyamlığının tespit edilmesine yardımcı olur. Google Analytics ile web sitesine gelen organik trafik ve kullanıcı davranışları takip edilebilir. Hangi anahtar kelimelerin web sitesine trafik getirdiğini tespit etmek ve bu anahtar kelimelerin hangi sayfalar için sıralandığını belirlemek bu sayede mümkün olabilir. 

Google Search Console ise web sitesinin arama motoru sıralamalarını takip ve hangi anahtar kelimelerin hangi sayfalarda göründüğünü tespit etmeye yardımcı olur.

Arama Motoru Sonuçları Sayfaları (SERP) incelemesi

Hedef anahtar kelimeler kullanılarak arama yapılması, web sitesinin hangi sayfalarının SERP’lerde göründüğünü kontrol etmeyi sağlar. SERP’te aynı anahtar kelimeyi hedefleyen birden fazla sayfa görünüyorsa, keyword cannibalization yani anahtar kelime yamyamlığından bahsedilebilir. Bu nedenle, SERP analizinin hangi sayfaların daha alakalı olduğunu belirleme aşamasında önemli bir gösterge olduğu ifade edilebilir.

Organik Trafik Analizi

Web sitesine gelen organik trafiğin incelenmesi için Google Analytics ya da diğer analitik araçlardan faydalanılabilir. Anahtar kelime yamyamlığını tespit etmek için hangi anahtar kelimelerin hangi sayfalara trafik çektiği kontrol edilebilir. Aynı anahtar kelimeyi hedefleyen birden çok sayfanın organik trafik alması, bir sorun olduğu anlamına gelebilir. 

Kullanıcı Deneyimi Analizi

Kullanıcıların web sitesi içindeki gezinme davranışlarını incelemek, anahtar kelime yamyamlığını tespit etmeyi sağlayabilir. Kullanıcı deneyimi analizi ile kullanıcıların aynı anahtar kelimeyle bulduğu birden fazla anahtar kelime arasından hangi sayfayı ziyaret etmeyi tercih ettiği görülebilir. Kullanıcılar farklı sayfalar arasında kararsız kalıyorsa ya da hedeflediği içerikleri bulmakta zorlanıyorsa, bu durumda keyword cannibalization var demektir.

Site İçi Arama Analizi

Web sitesindeki site içi arama özelliğini kullanmak, kullanıcıların hangi anahtar kelimeleri kullanarak arama yaptığını ve hangi sayfalara yönlendirildiğini takip etmek için işlevsel bir çözüm sunar. Aynı anahtar kelimeyi hedefleyen farklı sayfaların site içi arama sonuçlarında sıklıkla görünmesi de anahtar kelime yamyamlığının belirtileri arasında sayılabilir.

keyword cannibalization nasıl çözülür

Keyword Cannibalization Sorunu Nasıl Çözülür?

Keyword cannibalization sorununu tespit ettikten sonra, bu durumun neden olacağı olumsuzlukları ortadan kaldıracak çözümlere yönelmek gerekir. Keyword cannibalization sorununu çözmek için uygulanabilecek yöntemlerden bazıları şu şekildedir.

Benzersiz Anahtar Kelimeler Kullanılması

Her bir sayfanın belirli ve belirsiz bir anahtar kelime hedeflemesine özen gösterilmelidir. Böylece sayfalar belirli bir konuya odaklanır ve keyword cannibalization. Önlenebilir.

İçeriklerin Birleştirilmesi

Aynı anahtar kelimeyi hedefleyen birden fazla web sayfası bulunuyorsa, bu sayfaların tek bi sayfada birleştirilmesi etkili bir çözüm olabilir. Böylece tüm ilgili bilgiler tek bir yerde toplanır. Arama motorları ise bu sayfayı daha yüksek kaliteli ve alakalı olarak değerlendiri.

Canonical Etiketlerin Kullanılması

Aynı içeriğe sahip birden fazla sayfa olduğu durumlarda, canonical etiketler kullanılarak arama motoru botlarına hangi sayfanın ana sayfa olduğu bildirilebilir. Bu sayede arama motoru botları hangi sayfaların indeksleneceğini daha kolay belirler ve keyword cannibalization sorunu çözümlenir.

301 Yönlendirmelerinin Kullanılması

Sayfaların birleştirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda, bir sayfanın diğerine yönlendirilmesi tercih edilebilir. Böylece kullanıcılar ve arama motorları tek bir sayfaya yönlendirilir, anahtar kelime yamyamlığı sorunu da çözülmüş olur.

Daha Dar Kapsamlı Anahtar Kelimelerin Kullanılması

Tek bir anahtar kelime yerine daha dar kapsamlı anahtar kelimelerin kullanılması yoluyla da   keyword cannibalization sorunu çözümlenebilir. Daha dar kapsamlı anahtar kelimeler kullanıldığında, her sayfa belirli bir konuya odaklanır. Arama motoru botları da hangi sayfanın hangi anahtar kelime için daha alakalı olduğunu daha doğru bir şekilde belirler. 

Unutmamak gerekiyor ki, anahtar kelime yamyamlığı ya da keyword cannibalization, web sitelerinin performansının olumsuz şekilde etkilenmesine neden olabilecek sorunlardan biridir. Bu kapsamda sizin için en önemli anahtar kelimelerden başlamak şartıyla, web sitenizdeki içerikleri inceleyebilir ve keyword cannibalization sorununun kaynağını tespit edebilirsiniz. Sorunun nedenine uygun bir çözüm geliştirerek SEO görünürlüğünüzde ve web sitenizin organik trafiğine önemli bir artış sağlayabilirsiniz.

Yeni içerikler oluşturmadan önce, hedeflediğiniz anahtar kelimeye yönelik olarak daha önceden oluşturulmuş bir içeriğiniz olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Varsa bu içeriğin geliştirilmesi daha doğru bir adım olabilir.

Rakip olacak içeriğiniz yoksa, hedeflediğiniz anahtar kelimenin yanı sıra benzer ve ilgili anahtar kelimeleri de içeriğinize dahil etmeniz fayda sağlayabilir. Sorguyla ilgili tüm bilgilerin kullanıcıya ve botlara aynı içerikte aktarılması, görünürlüğün olumlu şekilde etkilenmesini sağlayabilir.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?