Heatmap Nedir? | Boosted Craft
Back

Heatmap Nedir?

heatmap nedir

Site ısı haritası yani heatmap, web sitesine gelen ziyaretçilerin hangi alanlarda gezindiğini ve hangi alanlarda daha uzun zaman geçirdiğini analiz etmeye yarayan bir yöntemdir. Kullanıcı hareketlerini gözlemlemeye yarayan bu yöntem sayesinde web sitesi yöneticileri kullanıcı deneyimini iyileştirme noktasında önemli faydalar sağlayabilir.

Çevrimiçi ortamlarda kullanıcı davranışlarının incelenmesi ve buna yönelik çalışmalar yürütülmesi fiziksel ticarete göre çok daha zor olabilir. Bu nedenle pek çok web sitesi yöneticisi, bu süreçte fayda sağlayacak yöntemlere başvurmayı tercih eder. Söz konusu yöntemler hem web sitesi kullanıcıları ve site sahipleri arasında bir tür köprü görevini üstlenir hem de çalışmalara yön verecek planlamaların en doğru şekilde yapılmasına yardımcı olur. 

Web sitesinin başarısını optimize etmek amacıyla uygulanan her çalışma ayrı bir önem taşır. Heatmap yani site ısı haritası kullanımının sağladığı faydalar ve uygulama esnasında dikkat edilmesi gerekenler de bu kapsamda göz ardı edilmemelidir.

Site Isı Haritası (Heat Map)Neden Kullanılır? 

Site ısı haritası özellikle pazarlama açısından son derece önemlidir. Pazarlama çalışmaları son kullanıcı taleplerine ve davranışlarına yönelik olarak gerçekleştirilir. Buna bağlı olarak kullanıcı davranışı verisine en çok ihtiyaç duyulan alan olduğu ifade edilebilir. Isı haritası sayesinde web sitesinde hangi alanların güçlenmeye ihtiyaç duyulduğu ve hangi alanların daha aktif kullanıcı çektiğine dair fikir elde edilebilir. Böylece iyileştirme çalışmalarının hangi alanlara yönelim göstereceği de belirlenebilir. 

Site ısı haritası SEO uzmanları açısından çok önemlidir. Bunun temel nedeni, SEO çalışmalarının site içi analizler üzerinden yürütülmesidir. Site ısı haritası kullanan web siteleri hangi sayfaların daha verimli sonuçlar sağladığını tespit edebilir. Ayrıca, hangi sayfaların kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkilediğini ve taleplerin hangi sayfalarda daha başarılı karşılıklar verdiğini net bir şekilde gözlemleyebilir.

Site Isı Haritası Neden Önemlidir?

E-ticaret sektöründe başarı sağlamak isteyen web sitelerinin temel önceliği kullanıcı davranışları olmalıdır. Dijital ortamdaki rekabetin yoğunluğu arasından sıyrılmak isteyen web siteleri, kullanıcıların isteklerine yönelik çalışmalar gerçekleştirmelidir. Web sitesine ne kadar çok kullanıcı gelirse, başarı o oranda artacaktır. Diğer yandan daha fazla kullanıcıya erişmek için de hedef kitlenin ilgisini çekebilmek gerekir.

Dijital ortamda faaliyet gösteren web sitelerinin sayısındaki artış, yoğun bir sektörel rekabeti de beraberinde getirir. Kullanıcılar alternatif olarak değerlendirebilecekleri çok geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Bu nedenle, web sitelerinin sektörel rakiplerinin arasında sıyrılması için kullanıcı isteklerini belirlemesi ve bu doğrultuda çalışmalar yürütmesi gerekir. Site ısı haritasının sunduğu analizler bu aşamada önemli kolaylık sağlar. 

E-ticaret sektöründe kullanıcıyla karşılıklı iletişim kurmak ve eksiklikleri tespit etmek çok olası değildir. Bu nedenle, web sitesi yöneticileri kullanıcı davranışlarını analiz etmek, hangi alanlara öncelik vermesi ve hangi noktalarda iyileştirmelerde bulunması gerektiğini belirlemek için site ısı haritasından faydalanmalıdır.

Heatmap (Site Isı Haritası) Faydaları Nelerdir?

Site ısı haritası web sayfaları hakkında pek çok bilgiye erişim imkanı sunar. Böylece, site geliştirmeye yönelik çalışmaların geliştirilmesine katkıda bulunur. Heatmap faydaları arasında ilk sırada, site ziyaretçilerinin sadık bir kullanıcı kitlesine dönüştürülebilmesi gelir. Web sitesini ziyaret eden kullanıcılar, aradıkları bilgilere eriştikleri ve talepleri yeterli düzeyde karşılandığı sürece web sitesi bilinirliği artar. Bu kullanıcılar zaman içerisinde web sitesinin sadık kullanıcıları haline gelir.

Kullanıcı davranışı indeksli çalışması sayesinde ziyaretçiler aradıklarını kolayca bulur ve web sitesi talep edilenler arasındaki yerini alır. Heatmap sayesinde hangi alanlarda geri dönüşüm alınmadığı rahatlıkla belirlenebilir. Web sitesinin eksik alanları belirlenebilir ve mevcut sayfalar olumlu etki sağlayacak kaliteli içeriklerle güncellenebilir. Site içindeki içeriklerden hangilerinin kullanıcılardan daha yüksek talep gördüğünü tespit etmek mümkün olabilir. Bu alanlara daha fazla yatırım yapılarak güçlü tarafların daha da güçlendirilmesi sağlanabilir.

Site Isı Haritası Türleri Nelerdir?

Heat map yani site ısı haritası sadece kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen tıklanmalara göre bir istatistik vermez. Bunun yanı sıra kullanıcıların tıklama, kaydırma ve gezinme gibi adımlarının kayda alındığı seçenekleri de bulunur. 

heatmap nasıl kullanılır

Click Map (Tıklama Haritası)

Web sitesi içerisinde yer alan sayfaların hangi alanlarının daha fazla tıklama aldığını ya da hangi alanların daha az tıklama aldığını analiz eder. Parlak kırmızıdan koyu maviye değişen renk akışı ile web sitesi içinde en çok ilgi gören alanların tespit edilmesi mümkün olur. Masaüstü uygulamalarında etkileşimde bulunan kullanıcıların tıklama oranlarını verdiği gibi mobil uygulamadan etkileşimde bulunan kullanıcıların dokunmayla etkileşimde bulunduğu alanların analizini yapar. Akıllı telefon ve diğer akıllı cihazların kullanım sıklığının giderek artması dolayısıyla mobil üzerinden ulaşan ziyaretçilere ilişkin veriler sunması önemli bir avantaj olarak kabul edilir. 

Scroll Map (Kaydırma Haritası)

Kullanıcı davranışlarının belirlenmesi sürecinde en çok veri sunan analizlerin başında kaydırma haritası gelir. Scroll map, kullanıcının içerikte yaptığı tüm davranışların gözlemlenmesini sağlar. Kullanıcının ortalama hangi alanlarda ne kadar süre geçirdiğini de bu sayede analiz etmek mümkün olabilir.

Mouse Heat Map (Fare Hareketi İzleme Haritası)

Gezinti haritası olarak da bilinen mouse heat map, kullanıcının tıklama eyleminde bulunması gerekmeden hangi alanlara daha çok yönelim gösterdiğini tespit etmeyi sağlar.

Eye Tracking Heat Map (Göz İzleme Haritası)

Kullanıcıların site içinde belirli alanlarda sabit kaldığını ve bir görüntüye ne kadar süre baktığını tespit etmek için kullanılabilir. Göz izleme haritasında en çok etkileşimde bulunulan alanlar, sıcak alanlar olarak kabul edilir. En az temasta bulunulan alanlar ise soğuk alanlardır. 

Isı Haritası Renk Paleti Seçimi Neden Önemlidir?

Site ısı haritası kullanımındaki temel amaç, kullanıcı davranışlarının analizini gerçekleştirmektir. Bu analizlerin gerçekleşmesi noktasında renklerden faydalanılabilir. Buna bağlı olarak renk paleti seçimi, site ısı haritası üzerinde etkili faktörlerden biridir. Verileri doğru bir şekilde okumak ve değerlendirmek için renk geçişleri etkin bir şekilde kullanılmalıdır. 

Renk geçişlerinin çok sert olması, web sitesi içeriklerinde büyük sorunlar olduğu algısına yol açarak çalışmalar üzerinde olumsuz yönlendirmelere neden olabilir. Bunun yerine verileri okuma ve değerlendirme aşamasında kolaylık sağlayacak palet seçilmelidir. Denenmiş ve sıklıkla kullanılan renk paletleri; nitel paletler, sıralı paletler ve uzaklaşan paletler olarak sıralanabilir. 

Nitel paletler, her veri setine özel olarak renk kullanılmasını içeren paletler olma özelliğine sahiptir. Verilere göre farklı renk geçilerini sağlayacağından veri grubu yoğunluğu durumlarında kullanımı çok tercih edilmez. Çünkü, her veri grubuna renk geçişi sağlandığında verilerin analiz edilmesi zorlaşabilir. Hatalı sonuçlar elde edilmesi riski olduğundan veri grubu çok fazla çeşit içermeyen siteler ideal kullanım alanları olarak kabul edilir.

Sıralı paletler, belirli bir sıra aralığında azalan ya da artan renk geçişlerine sahiptir. Tek bir renk tonu üzerinden geçiş seçilebilir ya da ana rengin farklı tonları üzerinden geçiş sağlanabilir. Elde edilen verilerin değerleri alan üzerinde koyulu açıklı tonlarla ya da karolar halinde gösterilebilir. 

Uzaklaşan paletler ise merkez değere sahip veri kümeleri için kullanılan seçenekler olarak öne çıkar. Standart olarak iki renk tonu ya da sıcak renk tonundan soğuk renk tonuna geçiş yapılan paletler şeklinde tanımlanabilir. 

boostedcraft
boostedcraft

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?